torstai 4. huhtikuuta 2013

Voihan hoo niin kuin herpes

Kun kävin ratsuoripäivillä, menin paluumatkalla katsomaan Ruusaa. Muutamaa päivää myöhemmin törmäsin netissä tietoon, että edellisenä viikonloppuna Ypäjällä oli kisannut virolainen hevonen, jolle oli tullut hermostoherpeksen oireita. Sittemmin tuli vielä tieto, että siellä virolaisella tallilla on yksi hevonen kuollutkin herpekseen.

Paniikki! Onneksi toistaiseksi en ole saanut tallinpitäjältä sellaista puhelua, että joltakulta tallissa olisi mennyt jalat alta.

Siis minähän olen muutenkin aivan pöpökammoinen. Kammoni alkoi siitä, kun joskus 15 vuotta sitten kävin yhtä aikaa kahdella pikkutallilla ja molemmilla alkoi yhtä aikaa jyllätä sama flunssa. Rupesin miettimään, että mikähän tai kukahan se tässä mahtoikaan olla yhteinen nimittäjä näiden kahden tallin välillä. Sieltähän se peilistä kurkisteli.

Sittemmin olen pitänyt erittäin tiukasti huolta siitä, etten käytä samoja vaatteita enkä kenkiä eri talleilla. Minulla on jopa kaksi eri ratsastuskypärää, joista toista käytän vain herra S:n tallilla. Siltä varalta, että varusteita ei ole tarpeeksi kaikille mahdollisille tallikäynneille, minulla on aina jemmassa paketti desinfiointiaine Virkon S:ää.

Kieltämättä tämä monien vaatteiden ja yleisvaarallisen desinfiointiaineen kanssa pelaaminen tuntuu välillä aika hysteeriseltä. Tällä hetkellä ei tunnu. Herpesepidemiaepäilyt muistuttivat jälleen siitä, että vaaralliset virukset voivat olla liikkeellä jo silloin, kun vierailun kohteena olevassa tallissa ei vielä kenelläkään ole oireita.

Ei suomalaisessa kansanperinteessä turhaan ole syntynyt sellaisia sananlaskuja kuin "ei vara venettä kaada" ja "parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa".

Olisi aivan hirveää tuoda vaarallinen virus talliin, joka on puolillaan tiineitä tammoja. Puhumattakaan siitä, että oma ponini kuuluu myös hengitystieherpeksen riskiryhmään.

Hysteerisyyttä, tuhahtelee nyt moni netissä, kun viruksen laadusta ei ole varmuutta. Minusta on parempi olla vähän hysteerinen turhaan kuin ottaa löysin rantein ja itkeä sitten ponin haudan ääressä. Sitäpaitsi loppujen lopuksi minulle on herttaisen yhdentekevää, mikä pöpö liikkeellä on, kun on melko selvää, että se on tarttuvaa ja että se aiheuttaa neurologisia oireita.

P.S. Hygieniasta huolehtiminen auttaa myös ihmisten maailmassa. Pesen käsiäni yhtenään ja jos esim. työpaikalla on joku kipeänä, vältän koskemasta ovenkahvoihin ja muuhun. Kun aloin kiinnittää asiaan huomiota, en enää sairastunutkaan jokaiseen kausiflunssaan vaan saan korkeintaan taudin vuodessa. Tänäkin keväänä työpaikallani on ollut kiertänyt mm. influenssaa ja mahatautia, mutta minä olen niiltä toistaiseksi välttynyt. (*Kop, kop*)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti