maanantai 9. marraskuuta 2015

Tiedoksi niille, jotka harkitsevat parisuhdetta hevosihmisen kanssa

Oletko henkilö, joka on aikeissa ryhtyä vakavanlaatuiseen parisuhteeseen hevosnaisen (tai muusukupuolisen hevosihmisen) kanssa? Ota huomioon, että ryhtyessäsi suhteeseen hevosihmisen kanssa hyväksyt samalla seuraavat ehdot.

1. Hevosihminen siivoaa ja laittaa ruokaa ahkerasti joka päivä - tallilla. Älä turhaan odota, että hänellä olisi vastaavaan aikaa ja viitsimystä enää kotona.

2. Auto ei ole vain kulkuväline, jolla pääsee tallille. Autossa matkaavat kätevästi ne hevostavarat, joille ei ole tallilla tilaa. Auton siisteydestä katso kohta yksi.

3. Myös koti on hyvä varasto hevostavaroille, joille ei tallilla ole tilaa.

4. Kun hevosihminen on tallilla, hän elää eri ajassa kuin muu populaatio. Siinä ajassa, missä hevosihminen on kuluttanut tallilla aivan lyhyen hetken, ulkomaailmassa (esim. kotona) on kulunut vähintään kolme tuntia. Ja jos on lähtö tärkeään parisuhdejuttuun, hevonen todennäköisesti sairastuu eikä omistaja pääse kotiin/parisuhdejuttuun koko iltana.

5. Mitä pitempään seurustelet hevosihmisen kanssa, sitä tiiviimmin huomaat itsekin käyttäväsi arvokasta vapaa-aikaa nelijalkaisia ihmetellen. Jos sinua on siunattu jonkinlaisella kuvaustaidolla, saat lisäksi valokuvata/videoida loputtomasti tapahtumia, joita et ymmärrä tai ehkä välitäkään ymmärtää. Koska sitä rakkaus on, jos et tiennyt.

Varoitus, hevosihmisen kanssa eläminen voi viedä sinut metsään kuvaamaan ratsastusta. 
6. Ajamalla pikku-e:n tai jonkun muunkokoisen e:n sitoudut vetämään tarvittaessa hevoskoppia kisoihin, klinikalle tai muihin tarvittaviin päämääriin.

7. "Ei ole varaa" on suhteellinen käsite. Hevosihmisellä ei välttämättä ole "varaa" kolmen kympin illalliseen ravintolassa, mutta "varaa" voi kuitenkin olla kolmen sadan euron uuteen hevosloimeen.

8. Onnea, jos olet löytänyt hevosihmisen, jolla on varaa lomamatkoihin. Varaudu kuitenkin siihen, että lomamatkat voivat suuntautua hevoskohteisiin. Jos jostain syystä suuntautuvat muunlaisiin kohteisiin, niissäkin on usein mahdollisuus päätyä hevosen selkään.

9. Jos kerrot, että sinusta on kiva nikkaroida tai että ylipäätään osaat nikkaroida, varaudu myös käyttämään taitojasi. Jos olet päätynyt yhteen hevostallillisen ihmisen kanssa, hevostallissa on riittävästi täyttämään nikkarointitarpeesi moneksi vuosikymmeneksi, ellei vuosisadoiksi.

10. Lausetta "joko minä tai hevoset" kannattaa käyttää vasta, kun on valmis lähtemään.


Listassa kuvaillut henkilöt ja tapaukset ovat täysin fiktiivisiä. Yhteneväisyydet todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin ovat silkkaa sattumaa. (Vai ovatko?)

64 kommenttia:

 1. Hahhah! :D Isäntä varmaan allekirjottaa nää kaikki.

  VastaaPoista
 2. Voi ei juuri eilen miehen kanssa keskusteltiin että tiesi mihin ryhtyy kun pikku e kortin ajoi :D Aivan loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa miehen varoa, mihin ryhtyy. ;) Minä kylläkin kuljetan omani itse, vaikka se pikku-e on toistaiseksi hankkimatta. Ihan ovat poliisisedätkin todenneet, että yhdistelmäni on laillisesti B-kortilla ajettavissa. Karuilla talvikeleillä tosin kaivan kuvetta ja pyydän ex-tallinpitäjän nelivetomaasturillaan kuskiksi.

   Poista
  2. Minun mieheni oli niin rohkea, että uskalsi aloittaa seurustelun, vaikka kortistaan löytyi ABECE ja hän tiesi myös minun tietävän sen :D

   Poista
 3. Erittäin hyvä lista :D En usko että mieheni on yllättynyt mistään, koska hän oli jo isosiskonsa valmiiksi kouluttama. Kyseiselle siskolle koirat ovat *vähintään* puoli elämää ja pikkuveli oiva kennelpoika, joka on aikuisenakin ollut valmis lähtemään vaikka keskellä yötä lentokentälle koiria hakemaan. Koirien parissa opituille taidoille kuten lääkkeiden pistämiselle on ollut käyttöä hevostenkin parissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiraihmiset ovat varmaan aika samalla hulluusasteella hevosihmisten kanssa. Koirat vaan ovat vähän helppohoitoisempia kuin hevoset...

   Poista
  2. Sama hulluuden aste...selittää varmaan sen, miksi meillekin on hevosen kuoleman jälkeen ilmestynyt kaksi koiraa lisää ;)

   Poista
  3. :D Minunkin tekisi koko ajan mieli toista koiraa, mutta en saa kuulemma ottaa kun talli vie liikaa aikaa. Tottahan se kieltämättä on.

   Poista
 4. Apua!! :D vaikka en edes omista hevosta niin nyt kyllä osui ja kovaa... "Rakas tuu vaan mukaan tallille, ei siellä kauaa mene" = matkoineen aikaa kuluu vähintään 3h. Lisäksi joudut kökkimään kentän keskellä ja kävelemään 20 min alkukäynnit meidän kanssa metsässä - tietysti kamera kourassa. Äläkä vain luule, että tämän kaiken jälkeen jaksaa kotona tehdä ruokaa... Onneksi mäkkäri on matkan varrella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tässä on kyllä myös eroa kokemuksessa. Minusta esim. 1 h on tosi lyhyt tallireissu, mutta ei-hevosihmisestä sama aika tuntuu vähintään puolelta päivältä. Luulen, että bloggaava hevosihminen on kaikkein pahin, koska pitää saada niitä kuvia ihan yhtenään.

   Poista
 5. Osuvia havaintoja olet tehnyt, pakko myöntää! Tosin viimeisen kohdalla hymähdin mutta olin eri mieltä: Joko en ole tarpeeksi hevosihminen henkeen ja vereen tai sitten olen vain löytänyt sen oman ihmisen, josta ei luovuta ainakaan hevosten takia. Toivon mukaan mieheni ei koskaan keksi tuota "joko minä tai hevoset", sillä siinä voisi hyvinkin käydä niin, että joutuisin pitkin hampain rajoittamaan hevosteluani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Minulle hevoset ovat kyllä niin tärkeä elämäntapa, oikeastaan osa minuuttani, että en voisi niistä kenenkään takia luopua kokonaan.

   Jos joku sellaista vaatisi niin se tuntuisi vähän samalta kuin että sanottaisiin, että tästä eteenpäin et sitten tapaa kavereitasi. En ehkä edes haluaisi seurustella sellaisen kanssa, joka pyrkisi rajoittamaan sitä, mitä olen ihmisenä.

   Hevosenomistajana hevostelun rajoittaminenkin on vaikea toteuttaa, kun siitä eläimestä on kumminkin huolehdittava.

   Poista
 6. Totta joka sana! Minä kyllä allekirjoitan myös tuon viimeisen kohdan. Mulle on kyllä aina valikoitunutkin puolisoksi sellaisia henkilöitä, joilla on elämässä joku oma "intohimo" harrastus tai asia josta eivät missään olosuhteissa luopuisi. Jos ihmisellä itsellään on tällainen, hän ymmärtää olla edes laittamatta kumppaniaan tuollaisen mahdottoman valinnan eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Minusta olisi kumppanilta myös julmaa yrittää poistaa elämästäni jotain niin tärkeää kuin hevoset. Kyllähän minä yritän, että olisi myös hevosetonta aikaa, silloin kun Ruusa ei tarvitse mitään päivittäistä lääkitystä, mutta ei hevosia minusta enää pois saa ilman että ottaa hengenkin samalla.

   Poista
  2. Ite samalla huulluustasolla koiraihminen, vaikka hevoshommissaki ollu ja jos hevenonen ois nii ois varmasti yhtä tärkeä. Viiminen kohta sai kyllä nauramaan (koira katto vieressä ko pöljää), eksä joskus taisi mainita, että on selvää ketä mie rakastan perheessä eniten - koiraa. :D Ja kyllähän se niin oli. Kun piti muuttaa töihin toiselle paikkakunnalle hetkeksi ja koira meni vanhemmille hoitoon niin tulinpa aika nopiasti maitojunalla takasi ja mies jäi sinne. :)

   Poista
  3. :D Minulle tämä kysymys on vähän sellainen yksilöriippumaton eli hevoset tarkoittavat koko harrastusta - tai elämäntapaa. Oma koira on myös tietysti todella rakas, mutta koiraharrastus jää sellaiselle kotikoiratasolle. Ilman koiraakin olisi vaikea olla.

   Voisi sanoa, että hevoset eivät ole harrastus, vaan osa minua. En minä ainakaan tarvitse elämääni sellaista kumppania, joka haluaa muuttaa näin olennaista osaa persoonastani.Toki en kiellä, etteikö joskus voisi olla hyvä vähän rajoittaakin...

   Poista
 7. Buahha. Mittään en myönnä. xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. XD Ei kannata myöntää. Tämähän olikin tällainen "fiktiivinen" juttu.

   Poista
 8. Tuo lista lohdutti. Aikaa tallilla menee matkoineen vähintään 4 tuntia. Auto haisee aina hevoselle tai koiralle. Ihanaa elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan parasta elämää. Pitää vaan silloin tällöin muistaa raivata kalenterista tilaa sille parisuhteellekin.

   Poista
 9. Täytyy sanoa että kaikki osui ja upposi �� Nyt kun ollaan oltu mieheni kanssa 18- vuotta yhdessä, hän on alkanut opettelemaan ajamaan. Yllätyksekseni innostui siitä kovastikkin, eli nyt harrastetaan yhdessä ��

  VastaaPoista
 10. Saisinko tehdä tästä tekstistä pienen "tiedotteen", jonka voisin antaa joululahjaksi tuttavien talleja ilahduttamaan? Ei kaupallista, ihan vaan omaa hubaa... On niin osuva teksti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee vaan, toki olisi kiva jos mainitsisit lähteen. :)

   Poista
 11. Hahaaa kuinka osuvia kohtia! :D Mun mies on vaan allerginen hevosille joten hän pääsee vielä aika helpolla, mutta oon päättänyt siedättää sen ja eihän pikku heppanuha estä esimerkiksi trailerin vetoa millään tapaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kerran erehdyksessä rupesin seurustelemaan eläinallergisen miehen kanssa. Onneksi se suhde kaatui muihin asioihin. Tyyppi tuli kerran kanssani tallille ja silmänsä turposivat umpeen. Eihän siitä olisi mitään tullut.

   Poista
 12. Pelottavan hyvä lista. Mies pyysi lisäämään raastavan yksitoikkoiset puheenaiheet, vaikka sitä kuinka puhuisi muusta, kääntyy lause jollain muotoa hevosiin. Tämä taas aiheuttaa omituista mulkoilevaa katsetta pidemmän päälle, ei niinkään höpisijässä vaan siinä toisessa.

  1. Onneksi mies on koulutukseltaan myös kokki, vastuu on siis siirrettävissä?
  2. Maasturin takakontti on pukuhuoneeni ja toimistoni, takapenkilläkin karvaa ja hevosenkakkaa. Niin?
  3. Sängyn alla ja olohuoneessa on valtavasti hevostavaraa. Katsokaa please blogikirppikseni, tarvitsen tilaa.
  4. Minulla on lisänimi "jag ska bara" eli mä vaan teen tämän...
  5. Mies osti järeän kuvauskaluston koska ainakin aluksi halusi kuvata :D
  6. Jep, onneksi on myös se rekkakortti jos harrastus lähtee käsistä. Ja onneksi on vetänytkin, eräänkin kerran maantien varressa poliiseja odotelleena tämä kokenut kuljettaja on ollut varsin erinomainen juttu, sillä vältyttiin isommalta vahingolta.
  7. Ostan halvempaa vessapaperia koska se kolme euroa tuntuu kalliilta. Mutta loputon sijoitus sprengerin kuolaimiin, horsewaren loimiin... Se ei ole hamstrausta.
  8. Yes! Kesällä käytiin Saksassa, ja tuohan viihtyi ihan mainiosti kun kurssipaikan tallialueella oli oma kuppila bändeineen, oikein nahkahousuissa. Talvella Jenkkeihin (sorry, hevosmatka..) ja keväällä Saksaan, kesällä Ruotsiin. Eiks oo kiva?
  9. Niin se vain reippaana rakensi hevoselle 50x20m tarhan kuumeessa. Ja ajaa mitä vain koneitakin, jospa hankkisin sellaisen suloisen Avantin?
  10. Halusin minipossun, se oli hän tai possu. Mutta hevoset? Liian vakava aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mahtava lista. Mutta jos mies on kokki niin eikö siinä tule helposti sellainen suutarin lapsilla ei ole kenkiä -ilmiö? (Eli kokin vaimolla ei ole ruokaa?)

   Tosiaan, puheenaiheet ehdottomasti puuttuvat. Hevosjuttujen kuunteleminen voi olla jopa pahinta kaikesta, jos kuulija ei ole itse hevosihminen. ;)

   Poista
  2. Krhm, näin se taitaa mennä... Jääkaapissa on joskus jotain, mutta se että siitä tekisi jotain... :D

   Poista
 13. Tai sitten vain löytää miehen, joka ihan yhtä hurahtanut tähän lajiin kuin itsekkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia miehiä ei kyllä riitä kaikille hevosihmisille... ;)

   Poista
 14. Onpas itsekeskeinen kirjoitus
  Et ole valmis tekemään suhteen eteen mitään, mutta vastineeksi kuitenkin odotat saavasi kaiken?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ilmeisesti kuullut sellaisista ilmiöistä kuin ironia, sarkasmi tai huumori :D?

   Poista
  2. Huumori on vaikea taiteenlaji, näin se vaan on. Totta puhuen olen aika yllättynyt, että on tullut vain tuo yksi kommentti, jossa teksti on otettu kirjaimellisesti. :)

   Poista
 15. Nämä erinomaiset huomiot voi siirtää myös laajennetusti sekä työyhteisöön että kaikkiin tuttavan tapaisiin. Ainakin näin tallinpitomielessä.

  Työyhteisöni on "kärsinyt" harrastuksestani monessakin mielessä. Yhtäkkisiä vapaapäiviä, koska klinikkareissu. Tänään taas myöhässä töihin, koska aamutalli. Venynyt ruokkis, koska päiväheinät. Sillä on heinää hiuksissa, koska heinä talkoot. Haisee taas palaverissa paska, koska..Eikä se puhukaan muusta, kun niistä hevosista. Tästä huomautti minulle ystävällisesti hyvä ystävä ja vanha työtoveri =) Paha mennä kieltämään.

  Mutta myönnän "ongelman" laajentuneen kaikkialle. En ole välttämättä helppo naapuri, koska saatan tarvita akuutisti lainaan milloin työkaluja, milloin naapuria itseään ja kaikkea siitä väliltä. Onneksi naapurillakin on hevosia =)

  Mukaan on vedetty myös joukko ihmisiä, jotka voin hädintuskin sanoa joskus tunteneeni ja sitten kaikki ne, jotka voin sanoa tunteneeni. Aina on nimittäin jotkut talkoot eikä tallinpitäjällä ole parempaa kaveria kuin se yksi maansiirtofirmaa pitävä, jolta voi tilata kaivurin, kuorman hiekkaa tai ihan mitä vaan. Viimeksi hinautin yhden tallilaisen auton, kerran soitin keskellä yötä itkuisen puhelun, kun joku "en edes muista mikä", oli tallin suunnalla pielessä. että onnea vaan kaikki tutut ja tuttujen tapaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. XD Minäkin puhun aina hevosista myös työpaikalla. Onneksi siellä on puolet porukasta itsekin hevosihmisiä ja jos ei hevos- niin koiraihmisiä. Tulee ymmärrystä. Ja nekin, jotka eivät itse ole hevosihmisiä, ovat ymmärtäneet että minulta kannattaa kysellä kuulumiset tyylillä "miten poni jaksaa"...

   Yksi entinen opiskelukaveri kysyi bileissä, mitä elämääni kuuluu, kun Facebookiin laitan vain ponikuvia. No, öö, sitä elämääni nimenomaan kuuluu. Ihan kuin kaveri olisi katsonut vähän säälivästi.

   Poista
 16. Aivan mahtava lista, hihii. Mun lempparit on mm. tuo eri ajassa eläminen ja siivoaminen :D, nää toteutuu jatkuvasti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Itse en kyllä taida tuntea ketään hevosihmistä, johon ei pätisi ainakin joku asia tästä listalta...

   Poista
 17. Tää on Niiin totta ja koettua! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva saada vähän miesnäkökulmaakin tähän aiheeseen, ottaen huomioon että useimmiten hevosihmisen puoliso on nimenomaan mies. En tiedä, pitäisikö tähän laitta hymiö vai sanoa, että otan osaa. Laitan siis molemmat. ;)

   Poista
 18. Kiitos, mainitsen toki ��

  Luetin yhdellä herralla joka on seurustellut useammankin hevosnaisen kanssa. Sanoi että nyt jo naurattaa, nuorempana ei yhtään. Nykyinen vaimo ei ole hevosihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosihminen ei välttämättä ole kovin helppo kumppani, se on pakko myöntää...

   Poista
 19. Hups, tunnistin itseni jokaisessa kohdassa, enkä edes järkyttynyt ;). Kerran nuoruudessa poikaystävä vaati minua valitsemaan joko hänet tai hevosen, sanomattakin selvää että se oli ex-poikaystävä sen jälkeen... Silloin minulla oli vain yksi poni, nyt niitä on kolme eikä mies ole (vielä) esittänyt kohtalokkaan kysymyksen, todennäköisesti tiesi mihin ryhtyi silloin 28 vuotta sitten.

  t. Maria (+Lilli ja muut ponit)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kyllä ihmisen pitää saada tehdä sitä, mihin on paloa. Kumppaniksi sitten valikoituu sellainen, jota tämä ei haittaa.

   Poista
 20. Miehenä: Älä harrasta mitään, jos harrastat, joudut lopettamaan omat tärkeät juttusi. Ole hyvä kokki, siivooja ja talonmies, myös raju rakastaja. Paksu lompakko perheen elättämiseen ja hymytuki tilattava netistä. Älä suunnittele mitään ex-tempore juttuja, ne eivät tule toteutumaan. Tietysti voit mennä rentoutumaan yksin, mutta se ei ole hyvä juttu. Ole myös innokas video/valokuvaaja. Hanki lämmintä vaatetta ja paljon innostusta. Kaikki menee hyvin kun jaksat vielä katsella nauhoituksiasi ja hevosmyynti-ilmoituksia netissä. Ratsastus täyttää sun laiffin, elämä hymyilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mitä muuta tähän voi sanoa kuin että auts.

   Poista
 21. Kyllä toi viimenen kohta tulee olemaan niin totta munkin kohdalla vanhempana😂 ja vaikka ei toinen välttämättä olisikaan valmis lähtemään niin se on suoraan matkalaukku eteen ja sormen osoitus ulko-ovea kohti😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kannattaa jo ehkä ensimmäisillä oikeilla treffeillä kertoa, että pakettiin kuuluu myös tällainen elämäntapa. Todennäköisesti treffikumppani ei siinä vaiheessa tiedä yhtään, mitä se tarkoittaa (ellei ole aiemmin seurustellut hevosihmisen kanssa), mutta onpahan varoitettu! ;)

   Poista
 22. Kaikki mitä tässä listassa on niin on totta. Ja suurin syy miks en käy ikinä missään ulkon. Vaikka ikää on vasta 16 niin kaverit valitelee ettei enää jaksaisi mun hevos puheita ja niitä jatkuvia kuvia. Saanko käyttää omassa blogissa ideaasi mutta tekisin sen teinin näkökulmasta. ��������

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista se on! Samaa valittivat minun kaverini jo teini-iässä. Ponin ostamisen jälkeen ei-hevoskaverit ovat käyneet aika vähiin, kun ihmisiä ehtii tavata lähinnä töissä ja tallilla...

   Mutta juu, ideat ovat vapaata riistaa eli ei kun toteuttamaan vaan. :)

   Poista
 23. Vielä kohta 11!!
  "Mikäli harkitset hevosnaista tyttöystäväksesi/vaimoksesi, ota heidän kulttuuristaan selvää. Varovasti kurkkaa hevostalli.netin foorumille, mihin ehkä jopa sinustakin kirjoitetaan"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minä kyllä kieltäydyn ajattelemasta, että ht.net kuvastaisi hevosihmisten kulttuuria kovinkaan laajalti. Ainakaan itse en ole törmännyt niin ilkeämielisiin ihmisiin todellisessa elämässä kuin ht.netissä... Mutta aika monihan siellä kyllä käy, moni niistäkin jotka eivät myönnä mitään. ;)

   Poista
 24. Ai kun tää oli ihana, kommentteineen kaikkineen! Työkaveri linkitti;D ! Ilmeisesti rasitan ympäristöäni liioilla heppahöpinöillä. Onneksi vanhoilla päivillä löytyi saman henkinen mies, hänellä kolme hevosta, itselläni VAIN yksi :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Mistäpä sitä muusta puhuisi, kun muuta elämää ei oikein ehdi olla... Kuulut kyllä harvinaiseen joukkoon, kun olet löytänyt itsellesi hevosmiehen! Moni on kade.

   Täytyy sanoa, että runsas vuosi sitten tämän julkaistessani en osannut todellakaan aavistaa, miten laajalle teksti leviäisi! Sitä luetaan edelleen noin 80 kertaa enemmän kuin seuraavaksi luetuinta tekstiä... Enpä usko, että onnistun toista yhtä suosittua päivitystä koskaan kirjoittamaan.

   Kommentitkin ovat tosiaan mahtavia. Kiitos kaikille niistä!

   Poista
 25. Onnea on sellainen mies joka tarvittaessa osaa hoitaa hevosesi ja myöskin tarvittaessa kuljettaa niitä. Hänellä on myös oma harrastuksensa.

  VastaaPoista
 26. Vastaukset
  1. Onko tuo sitä, kun ei tiedä itkisikö vai nauraisiko? ;)

   Poista