perjantai 4. joulukuuta 2015

Aina on jotain - välillä pitää priorisoida

Moni asia elämässä muuttuu, mutta niin kauan kuin Ruusa on elämässäni, yksi asia näyttäisi pysyvän vakiona: aina on jotain.

Tällä kertaa juuri kun oli lenssusta ja sen jälkilämmöistä, oli taas päässä tilaa muillekin poniaiheisille ajatuksille. Silloin silmä löysi tarttumapintaa - ta-daa - oikeasta takajalasta, joka tunnetaan näillä huudeilla myös murheenkryynikinttuna. Eikä suotta. Siinä nimittäin näkyi taas epäilyttävää pullotusta.

Jepulis, se sama ojentajajänne taas turvottelee kuin viime syksynäkin.

Sittemmin jänne on palannut normaaliulottuvuuksiinsa, mutta on ajoittain lämmin. Poniinin reaktiot jänteen puristeluun viittaavat siihen, että kipuja ei ole. Eikä liikkeessä ainakaan minun silmääni näy eroa takajalkojen välillä. Todennäköisesti jänne on siis vain ärsyyntynyt ja tokenee toivottavasti kevyellä lepyttelyllä. Ärsyyntymisen alkuperäiseksi syyksi vahva ehdokas on tarhan mudassa.

Rimpels ei ole ollut erityisen riemuissaan kylmäyspatjojen paluusta. Tarhaan se on nyt saanut lämpö-/tukisukan neopreenisuojasta. Metacam-kuurinkin on varmuuden vuoksi saanut tulehdusreaktiota taltuttamaan.

Taas näitä laadukkaita videokaappauksia... Minkäs sille voi, että poni liikkuu niin nopeasti? 

Mutta, kenties yksi monisairaan eläimen omistajan tärkeimmistä kyvyistä on kyky priorisoida. Tämän olen oppinut kantapään kautta. Ja niinhän siinä nytkin kävi, että muutama päivä jännehuolen heräämisestä mielen valtasi taas toisenlainen huoli. Rimpula nimittäin hengästyi talutuslenkillä käynnissä. Ei kovin lupaavaa, ottaen huomioon että poni on hengitellyt luomuna ehkä kuukauden.

Tulkitsin tilanteen siten, että ponin on päästävä liikkeelle. Hengityselimistö on huoli numero yksi, joten sen ehdoilla mennään. Jos kinttu ei tätä kestä, se on sitten voi voi.

Tähän päätelmään toki vaikuttaa myös luotto-ortopedin näkemys, että ojentajajänne paranee itsekseen. Oireet ovat samat kuin viime vuonna, jolloin jänteessä ei todettu varsinaista repeämää. Plussaa on myös se, ettei ojentaja ole painoa kantava jänne.

Strategia on tähän asti tuntunut suhteellisen toimivalta ainakin keuhkojen suhteen. Hengitys tuntuisi pelaavan ihan ok ja kortisonisuihke on saanut pysyä säilytyspussissa.

Koska ponilla kuitenkin saattaa olla jalassa jotain häikkää niin ohjatuissa liikuntahetkissä on edetty ponin omaan tahtiin. Esimerkki tästä ponin omasta tahdista näkyy alla olevassa videossa.


Linkki videoon

Jotenkin kyllä laukka ei kyllä ole ihan niin pyörivää kuin Ruusan ollessa parhaimmillaan. Näin oli jo aiemmin syksyllä, minkä vuoksi pyysinkin osteopaatti-kraniosakraaliterapeuttia käymään. Kävi kuitenkin niin, että hän aivan yllättäen teki täydellisen katoamistempun. Mystistä.

Mutta, nyt siis liikutellaan ponia sen verran, että henki kulkee, mutta sen verran kevyesti, ettei jänne poksahtaisi. Tarvittaessa inhaloidaan avaavaa lääkettä ennen liikutusta ja liikutuksen jälkeen kylmätään jännettä ja laitellaan arnikaa.

Sitten vaan katsotaan, mihin asti tämä riittää.

10 kommenttia:

 1. Oi ja voi. Kyllä se p*skan määrä tuntuu olevan vakio, muodossa tai toisessa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoista se on, ei kai mahda mitään. Mutta jos Ruusa on vielä ensi talvena hengissä niin en varmaankaan voi sitä enää tuollaisessa tarhassa pitää.

   Poista
 2. Höh. Jaan mielelläni paikan tässä veneessä, muuta en tähän hätään osaa sanoa.

  T: Pitsihankkari + kaiken maailmat patit + IAD-epäily & c/o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertaistuki on tärkeää. Toivon kyllä todella sydämestäni, ettei Salamalla ole IAD:ta. Tässä pari vuotta sen diagnoosin kanssa elellessäni olen tullut siihen tulokseen, että se on pahempi tuomio kuin puhkuri.

   Poista
 3. Voi itku. Niin kurjaa. :( Ei ole oikein sanoja täälläkään. Sen huomion olin vaan tekeväni, että näytti laukkaavan tosi herkästi ristilaukkaa ja pyrkivän saamaan oikean takasen johtavaksi, tai takaset menivät samaa tahtia. Näinkö pikkuruudulta oikein? Aiemmin en ole moista videoista bongaillut.

  Koo on kyllä hurjan kateellinen tuosta kentästä, se joutuu ninjailemaan ja kenguroimaan huomattavasti pienemmällä alueella. Tulis lumet niin voisin päästää pellolle juoksemaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan päteviä huomioita! Sitten pitäisi vain tietää, johtuuko tuo ristilaukkailu ym. tuosta jännejutusta vai jostain jumista. Tosiaan vähän tuollaista se laukka oli jo ennen jänteen turvottelua eli tuskin on pelkästään sitä. Pitäisi saada se hoidatettua, varmaan tarvitsee ottaa yhteyttä johonkin toiseen hoitajaan. Harmi, olen kovasti tykännyt siitä ihmisestä, joka meillä on aiemmin käynyt.

   Onhan tuo kenttä ponille ihan hyvän kokoinen. Harmittaa, että meillä ei tänä talvena ole ollenkaan peltovaihtoehtoa, kun laitumelta on otettu aidat pois ja se on kynnetty. Viime talvena Ruusalla oli kovin hauskaa siellä oikeasti isolla alueella juoksennellessa.

   Poista
 4. Kaikesta huolimatta poni näyttää hyvältä ja vahvalta sekä iloiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin juuri samana päivänä kun tuota videota kuvailin, katsoin että kyllä poni aika hienossa kunnossa on kaikesta huolimatta. Ja eilenkin kun kävin tallilla, se oli jotenkin epätavallisenkin hyvällä päällä. Selvästikään se ei ole varsinaisesti kipeä, mikä on tietysti pääasia.

   Poista
 5. Voi kökkö. Sitä kyllä väkisinkin tässä oppii nauttimaan niistä terveistä päivistä, kun niitä joskus on tarjolla. >.< Mutta Ruusa on kyllä suloinen. Hymy nousi huulille tuota kirmailua katsoessa. Jospa se jonakin päivänä vain tuuli kääntyisi ja huolet olisi muisto vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveitä päiviä kyllä osaa nykyään arvostaa. Ruusa itse on ollut nyt hirmuisen hyvällä tuulella.

   Ja siinä murheenkryynijalassa on jo lämpö palannut normaalitasolle. Sen sijaan lämmin on nyt viereisen jalan ojentaja. Että ota tästä nyt sitten tolkkua.

   Kunpa tulisi pian jo pakkasta tämän jatkuvan kaatosateen tilalle!

   Poista