tiistai 22. joulukuuta 2015

Siedätyshoidon alku

Piikkiä siellä, piikkiä täällä. Nyt Ruusalla alkaa säännöllinen piikitysohjelma eli siedätysseerumeita tökitään sen ihon alle kasvavalla annoksella ensin kahden viikon välein ja sitten harventaen.

Eläinlääkäri kävi torstaina esittelemässä, miten ensin nipistetään kaulan iho poimulle, sitten työnnetään ohut neula poimun tyveen ja lopuksi truutataan ruiskun sisältö ihon sisään. Tärkeää on tarkistaa, että neula ei ole lihaksessa. Jos neula on lihaksessa, se ei juuri liiku, vaikka yrittäisi liikuttaa. Jos se suostuu ihon alla vähän heilumaan niin ollaan turvallisilla vesillä.

Ensipiikin jälkeen eläinlääkäri kyttäsi ponia vähän aikaa, siltä varalta että tulee reaktiota. Ruusa tuijotti takaisin ilman sen kummempaa reaktiota. Hieroi vähän takaisin, kun eläinlääkäri rapsutteli ryntäiltä.

Mitään anafylaktista shokkia poni ei siedätyspiikistä saanut, mutta piikityksen jälkeen suoritetusta pienestä liikuntahetkestä se hengästyi tavalla, joka on tädille valitettavan tuttu aiemmasta elämästä. Siitä aiemmasta, missä ponin on pitänyt hengittää kortisonihöyryjä kahdesti päivässä saadakseen henkeä.

Perjantain kävelylenkki meni ihan lupaavissa merkeissä, mutta tarhalevätyn viikonlopun jälkeinen kävelylenkki ohjasajaen sitten taas ei.

Hyvää mainitussa lenkissä oli se, että poni oli täynnä energiaa ja liikkui mielellään. Tallilla kuitenkin selvisi karu totuus: poni oli kävelylenkin jälkeen hengästynyt kuin olisi vetänyt tunnin laukkaa lumihangessa. Kyljet pumppasivat ja sieraimet olivat levällään vielä puoli tuntia kävelyn jälkeenkin.

Tätä se taisi ennakoida, että poni on ollut alavireinen. Takaraivossa se ajatus kuiski jo ennen tätä, mutta en halunnut kuunnella.

Oheinen kuva ihan itkettää eikä pelkästään siksi, että siinä on lunta ja nyt on vain kuraa. Tuolta näytti ponini lumessa juoksennellessaan joulun aikaan 2012. Silloin poni oli jo sairastunut, mutta ei ollut vielä koskaan joutunut hengittämään inhalaattorin kautta.

Kaiken tämän mahtavuuden vei pois huono tallivalinta kuvan ottoa seuraavana syksynä. Miten olenkaan osannut tehdä Ruusan kanssa etupäässä huonoja valintoja.

Lapsuuden keuhkoputkentulehduksen ja sen huonossa paikassa vietetyn kuukauden seurauksena joulu 2015 voi hyvinkin jäädä ponini viimeiseksi jouluksi.

Tiedän, että sanoin näin blogissa jo melkein vuosi sitten. Mutta viime kesänä lupasin niin ponilleni rakastavani sitä niin paljon, ettei sen tarvitse enää koskaan kokea toista sellaista kesää. Jos sellainen kesä näyttää olevan tulossa niin tulee aika minun lunastaa lupaukseni.

Tämäkin on arkistokuvaa, toissatalvelta.

Nyt vielä katsotaan ja yritetään, jonkin aikaa. Jospa tämä olisi vain ensireaktiota siedätykseen. Jospa siedätyksestä olisi lopulta apua. Jospa.

Eläinlääkäri kylläkin piti kovin epätodennäköisenä, että kyseessä olisi reaktio siedätyshoidon aloittamiseen.

Toisaalta jos siedätyksestä halutaan tuloksia, kortisonia pitää pihdata niin pitkään kuin mahdollista. Eli nyt pannaan poni Ventipulminille ja minimoidaan liikutus hetkeksi. Jos puuskutusta alkaa tulla levossakin, on pakko aloittaa kortisoni.

Tällaisissa fiiliksissä näin joulun alla.

Blogin lukijoille toivon parempia fiiliksiä. Oikein mahtavaa joulua kaikille! (Jostain syystä edellä sanottu kuulosti vahingossa sarkastiselta, mutta on tarkoitettu ihan aidoksi toivotukseksi.)

26 kommenttia:

  1. Voi ei :( Ei tähän ole oikein edes sanoja. Toivon todella, että symppis-Ruusa vielä tokenisi! Rauhallista joulunaikaa sinnekin!

    VastaaPoista
  2. Täälläkin pidetään peukkuja ihanalle Ruusalle! Hyvää Joulua :)

    VastaaPoista
  3. Terkut ihanalle Ruusalle! Tai tietty molemmille. Joulu ei nyt osu teillekään mitenkään iloiseen kohtaan... :(

    VastaaPoista
  4. Täällä on myös peukut pystyssä, että tuosta siedätyksestä seuraisi jotain positiivista! Toivon mukaan kortisonia ei tarvita ja pelkkä liikutuksen vähentäminen ja Ventipulmin auttaisi.

    VastaaPoista
  5. Täälläkin peukut pystyssä! Hyvää joulua!:)

    VastaaPoista
  6. Täälläkin pidetään kovasti peukkuja Ruusan puolesta ja toivotaan teille kaikkea hyvää. Jospa ihmeiden aika ei olisi vielä ohi?

    VastaaPoista
  7. Kyllä toivon että vaivannäkösi palkitaan! Parempaa ensi vuotta siis :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos kaikille ihanista viesteistä!

    Tänään päätin kumminkin kokeeksi vähän liikuttaa ja kas, hengitys tasaantui jo vähän paremmin. Edelleen poni hengästyi epänormaalin paljon ja palautui turhan hitaasti, mutta kumminkaan ei ollut sellaista sieraimet lautasina -tyyliä kuin eilen.

    Nämä pahimmat puuskutukset ovat nyt tulleet aina 2 päivän vapaan jälkeen eli oma tunne on nyt se, että liikutuksen minimointi ei ehkä ole paras ratkaisu. Yleensä intuitio on ollut enemmän oikeassa kuin ellit, joten kokeilen nyt ensin seurata tunnetta ja liikuttaa joka päivä ponin fiiliksen mukaan.

    Ruusa itse on sitä mieltä, ettei tässä mitään himmailla...

    VastaaPoista
  9. Voi murhe ja kurjuus miten synkissä aatoksissa joudut siellä elämään! Toisaalta ymmärrän kyllä että hengittäminen on sellainen asia jonka ei tulisi olla työlästä, ja on varmaa että jos levossakin joutuu pumppaamaan aktiivisesti lihaksilla saadakseen henkeä niin se ei ole missään nimessä hyinvointia. Minäkin pidän peukkuja Ruusalle ja sinulle, usko intuitioosi, kyllä sinä tiedät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onneksi poni tällä hetkellä ei ole siinä pisteessä, että joutuisi levossa pumppaamaan. Ja jumpankin jälkeen hengitys kuitenkin tasaantuu, vaikka turhan hitaasti. Mutta pitäähän ponin saada juostakin. Poni itse tuntuu nyt melko tyytyväiseltä elämäänsä ja liikkuu taas mielellään. Toivotaan parasta.

      Poista
  10. Hyvää terveyttä Ruusalle ja voimia sinulle, hyviä jouluja unohtamatta :)

    VastaaPoista
  11. Rapsutuksia Ruusalle ja kaikesta huolimatta Hyvää Joulua kaikille teille, kohti iloisempaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
  12. Voi että miten surullisia mietteitä joudut pyörittelemään. :( Mutta toivotaan hartaasti että siedätyshoito auttaa ja ensi vuosi on parempi ja terveempi! Rauhallista Joulua teille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan parasta. Onneksi poni itse on tosiaan hyväntuulisen oloinen. Hyvää joulua!

      Poista
  13. Peukut on ylhäällä täälläkin, että Ruusa saisi siedätyksestä apua ja olo helpottuisi! Ja omistajalle perinteiset tsemppi-toivotukset ja rauhallista joulua! :)

    VastaaPoista
  14. Sairastelevien eläinten kanssa tuntuu usein löytävän itsensä painimasta ajatusten kanssa juurikin siitä, onko suurempaa rakkautta päästää pois, vielä viimeinen joulu tai meillä se on usein ollut viimeinen kesä. Luota tunteeseen! Muuta et voi. Me kaikki voimme tehdä vain parhaamme, emme enempää. Sydän tietää, koska hetki on tullut.

    Toivon syvältä sydämestäni, että siedätys auttaa. Mitä liikutukseen tulee, luota siinäkin tunteeseen.

    Rauhallista Joulua ja parempaa tulevaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaista se tosiaan sairaan kanssa on. Kyllähän minä voisin vääntyä vaikka mihin, mutta jossain pitää tulla raja vastaan. En voi loputtomiin vaatia ponia jaksamaan kaiken vain siksi, että minä en kestä ajatusta lopullisesta erosta. Vielä kuitenkin toivon.

      Tunteeseen pitää luottaa, sen olen oppinut kantapään kautta. Eläinlääkäreillä on eläinlääketieteellinen osaaminen, mutta minulla on jotain, mitä heillä ei ole: vuosien kokemus juuri tämän ponin ja juuri sen vaivojen kanssa elämisestä.

      Poista
  15. Voi Ruusa, toivotaan parasta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Eilen poni itse asiassa palautuikin jo suht ok eli ilmeisesti peliä ei ole ihan vielä menetetty. :)

      Poista
  16. Voi kurjuus. voimia sinne :-) niin kauan kuin on elämää on toivoa. Mutta ymmärrän kyllä mietteesi siitä, koska pitäisi lopettaa. Tsemppiä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä, nyt näyttää jo paremmalta, mutta en kuitenkaan uskalla vielä ihan hengähtää.

      Poista
  17. Voi ei. :( Toivotaan parasta, paljon tsemppiä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin, tsemppiä tässä tarvitaankin vaikka tilanne nyt näyttääkin jo lupaavammalta.

      Poista