keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Tukossa

Blogin päätähtönen on viime ajat ollut jollain tapaa alavireinen. Se ei ole vaikuttanut varsinaisesti kipeältä, mutta se ei kuitenkaan ole ollut ihan hyväkään. Tukossa, se sana ehkä kuvaa tilannetta parhaiten. Poni ei ikään kuin ole saanut itsestään irti sitä, mitä yleensä, eikä siitä ole tuntunut hyvältä yrittää.

Kun ongelma ei ole kovin selvärajainen, siihen on vaikea pureutua. Kutsuisiko eläinlääkärin vai osteopaatin, vai aloittaisiko sittenkin kengittäjästä. Tai ehkä pitäisi vain yrittää puoliväkisin panna poni hommiin, jospa liike olisi lääke. Aina on sekin vaihtoehto, että vain jättäisi asian huomiotta ja katsoisi, josko se siitä ajan kanssa. Siinä vaan olen kovin huono.

No, tällä kertaa tulin kutsuneeksi akupunktiohoitajan. Soitin tutulle akupunktiogurulle, koska ponin ruumiinlämpö jäi flunssan jälkeen hiukan koholle, ja sitten tietysti olivat nämä muut epämääräisyydet. Vastaavassa tilanteessa viime keväänä akupunktio auttoi.

Ponieläin hämmentyneessä tilassa toisena joulukuussa olleista aurinkoisista päivistä. Hämmennystä herättää ponissa ainakin se, ettei laatikossa ole heinää, vaikka se on heinälaatikko.

Tukossa, se oli akupunktiohoitajankin näkemys tilanteesta. Jotain pulsseja hän ymmärtääkseni tunnustelee. Sen pitemmälle ei ponitädin "asiantuntemus" tässä asiassa riitä. Tuntemansa perusteella akupunktiohoitaja sitten tökkii neuloja erinäisiin ponieläimen ruhonosiin. Tällä kertaa piikiteltiin etupäässä ristiselkää - ja otsaa.

Miksi otsaa, kysyi tietenkin aina yhtä utelias ponitäti. Akupunktioneulan tökkääminen otsaan, epäilemättä johonkin tiettyyn pisteeseen otsassa, on ilmeisesti hyvä tällaisiin epämääräisiin vaivoihin. Ja selvärajaisiinkin ongelmiin, joiden syy on tavalliselle ihmiselle käsittämätön.

Piikkimies tuikkasi neulansa Ruusan otsaan, koska hänestä tuntui, että poni oli lipsahtanut vähän itsensä ulkopuolelle. King is not in the castle. Kun kuningas ei ole linnassaan, ei ole valtakunnassakaan kaikki hyvin. Neula otsassa palauttaa kuninkaan linnaan ja ponin omaan päähänsä. Pitäisi alkaa taas valtakunnan (eli ruhon) asioiden luistaa.

Jäämme odottamaan tuloksia.

Hoidon aikana poni ainakin tuntui olevan sitä mieltä, että jotain tapahtui. Toivottavasti tästä seuraa voinnin paraneminen.

Seuraavan kerran soitto akupunktiohoitajalle on hoitajan arvion mukaan ajankohtainen sitten, kun alkaa taas tuntua, että poni on tukossa ja itseltään hukassa.

Tiistaina poni nautti kiinalaisen lääketieteen saavutuksista, torstaina eli huomenna on länsimaisen lääketieteen vuoro yrittää. Aloitamme siis siedätyshoidon. Raporttia seuraa.

6 kommenttia:

 1. Tuo akupunktio on itselle vieras laji. Mielenkiintoinen kylläkin.. Kaikkea muuta onkin melkein kokeiltu. Ja uudessa kodissa on mahdollisuus iilimatohoitoon! Voit arvata, että Rippe kokeilee. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kaikkea kannattaa kokeilla. Ruusalla on silloin tällöin käynyt tämä akupunktiohoitaja parin vuoden ajan.

   Siitä on eniten ollut apua kipuun silloin kun Ruusalla on ollut maha kipeänä ja kivun hoidossahan akupunktion teho onkin ihan tutkittukin. Ja tosiaan tuohon ilman selvää syytä kohonneeseen ruumiinlämpöön on myös auttanut.

   Muuten on kyllä edelleen vaikea sanoa, mitä mieltä siitä olen. Siksi olen sen suuntaan kääntynyt lähinnä juuri sellaisissa tilanteissa, joissa en oikein keksi, mikä on vialla. Ei siitä varmaan haittaakaan ole, ei ole edes kauhean kallista.

   Poista
 2. Meidän tallilla kävi hiljattain osteopaatti hoitamassa hevosia, ja ainakin oman hevoseni liikkuminen parani ihan huomattavasti! Onko osteopaatti käynyt teillä aiemmin kun siihen tekstissä viittasit, ja mitä on hoitanut? Ihan uteliaisuudesta kysyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä meillä on käynyt osteopaatti ja siitä on ollut paljon apua. Viime syksynä oli itse asiassa aika samantyyppiset ongelmat ja silloin ponin liikkuminen parani huimasti, kun saatiin jumeja auki. Nyt vaan en jostain syystä ole pariin kuukauteen saanut yhteyttä meillä käyneeseen ihmiseen.

   Olen jutellut yhden toisen osteopaatin kanssa ja tarkoitus olisi, että hän tulisi alkuvuodesta käymään. Olisi tullut jo tällä viikolla, vaan kun akupunktio oli jo sovittu. Ei ole järkeä monta hoitoa ahtaa samaan viikkoon tai edes parin viikon sisälle.

   Poista
 3. Mielenkiintoista! Se viime kesän Saksassa pidetty akupunktiotakin sivunnut kurssi (Ridgeway & Mendez) olisi ollut varmasti sinulle supermielenkiintoinen, siinä käytiin meridiaaneja läpi oikein urakalla ja hoidettiin liikeongelmia ja vaikka mitä! Seuraavan kerran ovatkin sitten ensi syksynä Texasissa, sinne on vähän pidempi matka..

  Jos haluat heittää aivot vapaalle kaikkien hoitomuotojen välissä, niin arvon huomenna lisäaivot oman blogin puolella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tosiaan! Itse en ole kyllä ihan vielä päässyt perille siitä, mitä mieltä olen akupunktiosta, mutta onhan siitä tosiaan ihan tieteellistäkin näyttöä käsittääkseni olemassa. Ainakin kivun hoidossa. Mutta minähän olen kiinnostunut vähän kaikesta hevosiin liittyvästä. :)

   Lisäaivoarvonta meni nyt vähän ohi tällä kertaa. :P Voisin kyllä ottaa sellaiset lisäaivot, johon laittaisin kaikki ponihuolet ja sitten laittaisin ne lisäaivot sivuun silloin kun murehtimisesta ei ole mitään hyötyä.

   Poista