torstai 2. tammikuuta 2014

Uusi vuosi, uudet klinikkareissut

Pitikin mennä kehumaan, että poni on ollut hyvä. Heti seuraavana päivänä maha näytti taas kipeältä. Onneksi olin jo pari viikkoa sitten varannut Ruusalle klinikka-ajan, joka koitti tänään.

Kaikki varmaan palavat innosta kurkistaa Ruusan mahan sisään, joten tässäpä röntgensäteiden paljastama näky:


Viime klinikkareissulla, marraskuussa, hiekkakuvaa ei edes otettu. Ruusa ei nimittäin ennen ole kerännyt merkittäviä määriä hiekkaa eikä sellaisia näkynyt lokakuussa otetussa kuvassakaan. Lisäksi mahahaava tuntui viimeksi riittävältä selitykseltä oireille.

No, nyt ei ollut mahahaavaa, mutta hiekkaa sitten olikin ahmittu mahan täydeltä (heinän mukana hiekkaa ei oikein ole voinut tulla, koska nykyisessä paikassa hevosia ei ruokita maasta). Kuvassa alhaalla näkyvän keräymän lisäksi kaikki tuo ylempänä leijuva epämääräinen "rahina" on kuulemma myös hiekkaa. 

Ruusa se sitten jäi ainakin muutamaksi päiväksi "kaupunkilomalle".

Koska marraskuisella klinikkareissulla ei otettu hiekkakuvaa, ei voi tietää, onko tämä keräymä tullut kokonaan heti silloin aluksi, kun Ruusa ei osannut syödä heinäverkoista, vai onko poni jatkanut sen kartuttamista koko tämän parin kuukauden ajan. 

Ruusan tarhanpohja on sen verran karkeaa hiekkaa, etten oikein osannut odottaa ponin ryhtyvän sitä syömään. Enemmän olin huolissani hiekan vaikutuksesta kavioihin. Mikä sekin on kyllä ollut huono. Eläinlääkäri suositteli ehdottomasti etusten kengittämistä, sillä nyt etukaviot ovat kuluneet kovin vinoon ja alanivelet ovat koetuksella. Kieltämättä hajavarpaisuus on minunkin silmääni pahentunut.

Jos asia olisi vain minusta kiinni, Ruusan kavioihin lyötäisiin kengät ensitilassa. Nykyinen tallipaikka on kuitenkin vain kengättömille hevosille.

Koska olen pääosin tykännyt paikasta, olin toivonut, että voisimme olla siellä ainakin laidunkauden alkuun asti. Mutta jos lumi ei pelasta Ruusan kavioita ja mahaa tarhan hiekalta, voi olla että joudumme muuttamaan taas piankin.

Positiivista tässä päivässä oli kuitenkin se, että auto ei hajonnut vielä matkalla klinikalle. (Vaikka ponini on hyvinkin liikennevarma, sillä olisi voinut olla joku mielipide jos se olisi pitänyt ottaa kopista ulos moottoritiellä.)

Auto hajosi vasta noin puolivälissä matkalla viikonloppukotiin.

Jos olisin tiennyt vieväni auton korjaamolle, olisin ehkä edes yrittänyt siivota sen tai vähintään poistanut sieltä eniten haisevat ponivarusteet. En tiedä, olisiko ensimmäisen juna-aseman rasittava juoppo pysynyt loitommalla, jos minulla olisi ollut kainalossani kurainen ja haiseva loimi (en viitsinyt jättää sitä klinikalle).
5 kommenttia:

 1. Ohhoh, kiva patsas... Tsemppiä toipumiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten olen jättänyt tähän aikoinaan vastaamatta! Kiitos tsempeistä näin vuosia jälkikäteen. Nyt kun olen nähnyt paljon muita hiekkakuvia, tämä ei edes näytä niin valtavan suurelta määrältä.

   Poista
 2. En kestä! Teilläkin =( Saitko hiekalle kokoarvion? Toivottavasti huuhtelu menee hyvin eikä tule jälkiongelmia.

  Mitä tuohon tallin kaviottomuuteen tulee niin eiväthän he varmasti halua hevosen hyvinvoinnin edessä seistä? Luulisi, että tässä kohtaa "sairaskengitys" voisi mennä läpi. Syytä ainakin olisi. Periaatteita on hyvä olla, mutta rajansa kaikella.

  Tsemiä nyt taas kaikkeen! Kyllä on kestämistä =/

  VastaaPoista
 3. En saanut mitään varsinaista kokoarviota hiekasta. Toistaiseksi huuhtelut ovat menneet hyvin eikä poni vaikuta lainkaan kipeältä. Se on sellainen peruspositiivinen.

  Kengättömyys on tässä paikassa perusteltu turvallisuudella, joten siitä ei laumassa jousteta. Juuri lähti yksi, joka ei pärjännyt ilman kenkiä. Takakengillä voisivat vahingoittaa toisiaan (tämä oli oikeastaan myös minulle peruste valita kengätön paikka) ja etukengistä voi kuulemma jäädä heinäverkkoon kiinni.

  Niin että ei onnistu kengitys täällä. Täytyy nyt katsoa, josko vuoluväliä tihentämällä saisi nuo kaviot pysymään suorina. Kun tosiaan mieluusti pysyisin tässä paikassa laidunkauden alkuun.

  Paikanvaihto on aina stressaava ponille, eikä stressi varmasti vähennä mahaoireiden todennäköisyyttä. Toki jos hiekansyönti ei lopu niin on etsittävä vähähiekkaisempi paikka. Mutta kun paikan on hengityksen takia oltava pihatto, ei ole sopivia ihan jonoksi asti...

  VastaaPoista
 4. Joo kengättömyys..ei kaviottomuus. Se olisi jo astetta vakavampi ongelma =) Jokaisessa paikassa on omat kotkotuksensa, Nythän kuitenkin henki kulkee ja poni on onnellisen oloinen. Toivotaan, että saat ponin pian kotiin!

  VastaaPoista