torstai 4. toukokuuta 2017

Kevät tuli, lika lähti - tänään 330 vuorokautta täynnä

Kevät tuli sittenkin, ainakin hetkeksi. Toisin kuin toivoin, lämmön ja auringon äkillinen ilmaantuminen ei ole edistänyt varsaprojektia. Kaikki näyttää tismalleen samalta kuin jo monta viikkoa, tai oikeastaan maha näyttää minusta pienemmältä. 

Pitäisikö olla huolissaan? Kuten ehkä joku jo saattoi arvatakin, koko ajanhan tässä ponitäti on enemmän tai vähemmän huolissaan. Pääosin enemmän.

Sinänsä kärsimättömyys on vähän ennenaikaista, että laskettu aikahan on vasta tänään. Siis tänään astutuksesta on kulunut 330 vuorokautta. 

Vaikka poni piilottelisi jälkikasvuaan vielä kuukauden, olisimme vielä ihan normaalin rajoissa. Toivottavasti niin ei kuitenkaan käy! Henk.koht. tykkäisin lomalla nimittäin myös levätä, kuten nukkua enemmän kuin pari tuntia kerrallaan. 


No, se hyvä puoli Pulla-Albertin piilottelusta on, että pitkään kutkutellut ponin pesu oli mahdollista ilman varsan paimentamista. Tämä toteutettiin eilen. Auringossa lämpö varmaankin tavoitteli pariakymmentä astetta.

Tiedän, että kaikkien mielestä ei ole hyvä idea pestä tammaa näin lähellä laskettua aikaa, mutta kun edellisestä pesusta alkoi olla jo vuoden päivät niin puhdistus lukeutui sarjaan välttämätömät hoitotoimenpiteet. Lisäksi tämä lämpö on säätiedotusten mukaan vain pikavisiitillä.


Vesiletkusta valitettavasti oli tilapäisesti tietämättömissä osa, jolla sen olisi saanut liitettyä lämpimän veden lähteeseen, joten pesu toteutettiin vanhanaikaisemmalla ämpäritekniikalla. 

Ei tämä ihan näyttelypuleerauksesta kävisi, mutta saatiinpahan pahimmat kuonat pinnasta pois. 

Yllä olevista kuvista voi nähdä, mitä mieltä poni oli spa-hoidostaan. Sekin taisi tuumata, että talven pölyjen oli aika mennä. (Okei, kyllä sitä välillä alkoi vähän kyllästyttää, mutta enimmäkseen oli tyynellä mielellä.) Eikä se edes mennyt märkänä piehtaroimaan. 

Ponin kuivuttua suuntasimme pellolle ottamaan parit mahaposeeraukset. Koska pesun jälkeen en suihkuttanut ponin hipiään kiiltoa pullosta, vastapesty turkki on aika mattapintainen. Mutta ainakaan pinta ei ole enää harmahtava.

Poseerauksista ei tällä kertaa tullut oikein hyvää, mutta minä olinkin koko session ajan puhelimessa. Kaveri siellä halusi tietää, joko olisi varsauutisia. 

Maha näyttää minusta vähemmän valmiilta kuin kuukausi sitten! Miten tässä näin on käynyt?

Kaveri kyseli, joko Ruusa on kääntynyt sisäänpäin kuten tammat tiineyden loppuvaiheessa tuppaavat tekemään. 

Pikemminkin päinvastoin. Ponihan on ihan mahdoton kainaloinen, jonka pitää osallistua kaikkeen. Eikä se ruunakamuunkaan malttaisi ollenkaan ottaa etäisyyttä. Jopa yöllä näen kamerasta, kuinka Ruusa kuikuilee kaveriaan välioven yläosassa olevasta raosta. En ole raatsinut vielä erottaa niitä päiviksi, vaikka se olisi varmaan järkevää.

No, Ruusahan on muutenkin omanlaisensa. 

Tallilla ihmetystä on herättänyt sekin, miten vähän tiineys tuntuu poniin vaikuttavan. Tai siis onhan se sillä lailla vaikuttanut, että hengitystievaivat ovat pysyneet piilossa. Mutta negatiivisia vaikutuksia emme ole havainneet. Ponista puuttuu jopa kaikki se vaivalloisuus, josta tammat usein tiineyden loppuvaiheessa kärsivät.

Ei muuta kuin varsaa varsan perään vaan, virnisti kaveri, jolle raportoin tästä oripäivillä. 

No, älkää nyt pelätkö, että rupeaisin jo seuraavaa suunnittelemaan. Vaikka aika paljon rahaa olenkin Ruusaan upottanut niin varsotus on sentään hoitomuotona turhan kallis. Ja katsotaan nyt ensin, mitä tästä tiineydestä seuraa.

6 kommenttia:

 1. Toivottavasti ei kovin mene yli, koska se käy pidemmän päälle aika raskaaksi :D onnea loppuodotukseen, sekä toivotaan, että varsa voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan tosiaan, että varsa voisi hyvin - ja että sekä se että emätamma ylipäätään selviytyvät. Siksikään en haluaisi tiineyden menevän kovin pitkästi yli, että varsahan kasvaa siellä kohdussa koko ajan.

   Eilen alkoi myöhemmin iltapäivällä näyttää jo lupaavalta, mutta tänään taas sitten ei. Saapa nähdä, milloin alkaa tapahtua.

   Poista
 2. Ja ei se välttämättä tarkoita, että varsa on jäätävän kokoinen, jos menee yli. Muistan yhdenkin ponitamman, joka varsoi kuukauden yli lasketun ajan. Varsa oli jopa hieman pienempi kuin toisen saman rodun edustajan varsa. Toki tässä on isä eri rotua kuin emä, mutta kuitenkin.

  Lähdetään siitä, että kaikki menee hyvin ja sieltä putkahtaa potra varsa, mieluiten se tamma. ;-) Jännitän täällä hengessä mukana. :)

  -Hanne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei tietenkään välttämättä tule valtavaa. Joskushan voi mennä yli siksikin, että varsa ei ole kehittynyt tarpeeksi lyhyemmässä ajassa. Ruusa syntyi itse aika lailla laskettuna aikana, mutta saman emän wpb-varsat molemmat kypsyivät pari viikkoa pitempään. Ne olivat tietysti isompia kuin Ruusa, mutta eivät nekään mitään valtavia.

   Toivotaan, että kaikki menee hyvin! Millään ei jaksaisi odottaa, mutta eihän tässä muu auta. Toivon kuitenkin, että ihan koko loma ei menisi pelkkään kyttäämiseen!

   Poista
 3. Nyt mie ramppaan täällä kokoajan kyttäämässä, että millon tulee varsauutisia. Peukut on pystyssä, että kaikki menee hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulisi pian hyviä varsauutisia! Asia ei kylläkään ole kauheasti edistynyt, mutta kuka näistä selvää ottaa.

   Poista