torstai 5. toukokuuta 2016

Kerran vielä ponioripäivät: new forestit (yleisön pyynnöstä)

Yleisön pyynnöstä vielä pieni paluu ponioripäiville. New forestit jäivät edellisessä tekstissä käsittelemättä kokonaan, kun kirjoittajalta loppui puhti kesken. 

Rodun sivuuttaminen oripäiväjutussa osoittautui virheeksi, kun sitä heti ensimmäisessä kommentissa kaivattiin. Kyllähän siitä edellisestä puuttuivat myös vuonohevoset, mutta ne jätän suosiolla käsittelemättä, kun en katsonut niitä ollenkaan. Tämä päivitys on siis omistettu kokonaan new forest -oreille.

Tänä vuonna nf-osasto jätti minut vähän kylmäksi, vaikka siellä hienoja poikia olikin. (Sanottu ei koske alla olevassa kuvassa esiintyvää oria, jonka kuvasin oriparaatissa.)

Klockas Ikaros on jotenkin hirmuisen symppis ori ja sillä on ratsastajansa kanssa selvästi läheinen suhde.


Forestien on EU-sääntöjenkin mukaan edelleen läpäistävä rakennearvostelu, jotta saavat orilisenssin. Lisenssi kourassa kotiin lähti seitsemästä oriista neljä, eli ihan hyvä hyväksymisprosentti niillä.

Ei-foresti-ihmisen silmään rodussa on hurjan paljon tyyppivaihtelua. On ihan pikkuista ja aika siroa, mutta toisessa ääripäässä sitten poneja, jotka joku voisi minulle ihan hyvin esitellä piensuokkeina ilman, että tajuaisin tulleeni huijatuksi. Oripäivienkin tarjonta oli aika lailla laidasta laitaan. (Mutta ei ihan sitä suokkimaisinta sakkia.)

Tässä forestit esiteltynä samalla lailla kuin muut edellisessä tekstissä: kuva ja rakennelausunto.

Parhaaksi new forestiksi kruunattiin tällä kertaa 3-vuotias Leafhills Aiden. Siitä en saanut kunnollista rakennekuvaa, joten on tyytyminen raviotokseen.



Lausunto: "Ryhdikäs ja hyvinkehittynyt ori, jolla on hyvä rotutyyppi ja ponileima. Sillä on ilmeikäs pää, hyvänmuotoinen kaula, hyvä säkä ja hyväasentoinen lapa. Takaosa on lihaksikas. Jaloissa on riittävä luusto. Etupolvet ovat hieman pienet. Liikkeet ovat suorat. Käynti on aktiivista ja irtonaista. Ravi on kevyttä ja tahdikasta, vielä voimatonta. Laukka on rytmikästä, joustavaa, tasapainoista ja hyvin pyörivää. Kavioissa ei huomauttamista. Rakennepisteiden keskiarvo 8,0."

Ykköspalkinnon sai myös 3-vuotias ori Klockas Nikolai. Mahtavatkohan siellä Klockas-siittolassa itsekään pysyä laskuissa siitä, kuinka monta jalostusoria ovat jo kasvattaneet?  



Lausunto: "Ryhdikäs ja hyvinkehittynyt ori, jolla on erittäin hyvä rotu- ja ponileima. Sillä on ilmeikäs pää ja hyvänmuotoinen, hyvin liittyvä kaula. Ylälinja on sopusuhtainen. Sillä on hyväasentoinen lapa. Rungossa on hyvä syvyys. Takaosa on lihaksikas. Etujaloissa on hento luusto. Etupolvet ovat painuneet. Liikkeet ovat ahtaat ja kerivät edestä, pihtiset takaa. Käynti on tarmokasta, ajoittain vaikeuksia säilyttää tahti. Ravi on kevyttä, vielä voimatonta. Laukka on tahdikasta, hieman etupainoista. Kavioissa ei huomauttamista. Rakennepisteiden keskiarvo 7,8."

5-vuotias ori Vernons Vision sai kakkospalkinnon. Sen piti tehdä myös vapaaehtoinen ratsastuskoe, mutta se alkoikin ontua kesken kaiken. Tämä oli sellainen ori, josta en oikein osannut itse sanoa, tykkäänkö vai enkö tykkää. Se on jollain tapaa erikoisen näköinen.



Lausunto: "Oriilla on hyvä rotuleima, orileima saisi olla selvempi. Sillä on ilmeikäs pää, pitkä, alhaalta liittyvä kaula. Lapa on melko hyväasentoinen, rungossa on hyvä syvyys. Lanne on pitkä. Lautanen on pitkä, mutta luisu. Reisi on lyhyt ja koipi on ohut. Jaloissa on hento luusto. Etusääret ovat pitkät ja supistuneet. Kinner on kiverä. Liikkeet ovat ahtaat ympäriinsä. Käynti on irtonaista, siinä on puutteellinen työntö. Ravi on kevyttä, mutta voimatonta. Laukka on rytmikästä ja tasapainoista. Etukavioissa on hieman korkeat kannat. Rakennepisteiden keskiarvo 7,4."

Ja vielä kolmosella palkittu 3-vuotias Wind in the Willows. Minä jotenkin tykkäsin tästä oriista, se on yläkerrasta aika kivannäköinen. Alakerrassa eli jalkaosastossa sitten onkin sanomista.



Lausunto: "Suurilinjainen ja hyvinkehittynyt ori. Sillä on ilmeikäs pää, hyvänmuotoinen kaula, hyväasentoinen lapa ja hyvä säkä. Lanne on pitkä. Rungossa on hyvä syvyys. Reisi on lyhyt. Etujalat ovat voimakkaasti hajavarpaiset, kerii liikkeessä edestä. Kinner on kiverä ja takavuohiset ovat vennot. Liikkeet ovat ahtaat ympäriinsä. Käynti irtonaista. Ravi on kevyttä, saisi työntää paremmin takaa. Laukka on energistä, matkaavoittavaa ja siinä on hyvä tasapaino. Kaviot hieman pitkät varpaalta. Hieman juovaiset kaviot. Rakennepisteiden keskiarvo 7,3."

Ihan vertailun vuoksi, laitetaan tähän nyt kuvat myös ei-hyväksytyistä. 

Yllä ori Jack of All Trades. Tämä 4-vuotias ori nähtiin ponioripäivillä myös viime vuonna. Se oli myös tämän vuoden ratsuoripäivillä hakemassa ratsuponikantakirjaan, sillä nykyisinhän kaikki ratsuponijalostukseen toivottujen rotuponiorienkin pitää käydä suorittamassa samoissa karkeloissa hevosten kanssa. 

Tämä ori liikkuu minusta hienosti ja viime syksyn Laatuponikisassa se myös väläytteli aikamoisia esteponin lahjoja. Mutta rehellisesti sanottuna minä en siinä kyllä jalostusoria näe mitenkään, eikä ole nähnyt orilautakuntakaan.  

Ratsuoripäivillä tämän forestiorin matka tyssäsi jo eläinlääkärin tarkastukseen. Ponioripäivillä se pääsi irtojuoksenteluun asti, mutta sen päätteeksi ori oli (takapolvista) niin epäpuhdas, että pahaa teki. 



Samaa äärimmäisen kevyttä tyyppiä edustaa saman omistajan toinen ori, Obsidian Elf. Tämä ori oli irtojuoksutuksessa hyvin viihdyttävää katseltavaa, aika vekkuli tyyppi. Hienosti liikkuva, sporttinen poni tämäkin, mutta enemmän käyttöruuna- kuin jalostusoriainesta.

Rakennelausunto: "Jalo poni, mutta alkuperärodun edustajaksi liian hento. Sillä on ilmeikäs pää. Kaulan ylälinja on hyvä, muutoin lihasköyhä ylälinja. Lanne on pitkä. Lapa on lyhyt, runko on kaita ja rungossa on puutteellinen syvyys. Lautanen on luisu. Jaloissa on erittäin hento luusto. Etupolvet ovat piirteettömät, etujalat ovat hajavarpaiset. Kintereet ovat pienet. Takavuohiset ovat vennot. Käynti on matkaavoittavaa, ajoittain kiireistä. Ravi on kevyttä, melko lennokasta, vielä voimatonta. Laukka on energistä ja matkaavoittavaa. Kaviot hieman pitkät varpaalta. Rakennepisteiden keskiarvo 7,0."



Lopuksi vielä 4-vuotias Solranda Ariel, joka oli lopulta ainoa ratsastuskokeen suorittaja. Se kävi oripäivillä myös viime vuonna. Lausunto: "Ponilla on hyvä rotutyyppi, saisi olla sopusuhtaisempi. Sillä on pitkä pää. Kaula on hyvänmuotoinen. Lapa on hyväasentoinen. Selkä ja lanne ovat pitkät. Lautanen on lyhyt. Koipi on ohut. Jaloissa on hento luusto. Etupolvet ovat piirteettömät ja painuneet. Liikkeet ovat ahtaat edestä. Kinner on kiverä ja epävakaa. Käynti on irtonaista, saisi olla tahdikkaampaa. Ravi on kevyttä, takaa voimatonta. Laukka on matkaavoittavaa ja hyvin pyörivää. Kavioissa ei huomauttamista. Rakennepisteiden keskiarvo 7,1."

Yritin etsiä Hippoksen sivuilta jalostusohjesääntöä nähdäkseni, mikä ratkaisi vähän päälle seiskan keskiarvon saaneiden orien palkinnon tai palkinnotta jäämisen. Vaan en löytänyt.

Joku keskiarvoraja siinä on, mutta palkintoluokkaa määrittää muukin kuin rakennepisteiden keskiarvo. Muistaakseni tyypillä on ainakin iso merkitys.

Ennen oli niin, että mikään kohta ei saanut olla huonompi kuin 7, mutta nyt esim. Wind in the Willowsilla olivat jalkapisteet molemmat 6. Ennen tosin oreja ei myöskään hyväksytty kolmospalkinnolla, vaan asteikko oli I, II, ei-hyv. (Tammoillahan kolmonen on ollut koko ajan käytössä.)

Palkitsemisessa taitaa olla myös rotukohtaista vaihtelua, sillä welsh-oreilla ei tietääkseni vieläkään ole kolmospalkintoa. Ainakaan sellaisia ei ole jaeltu.

Olisipa kiva lukea aiheesta.

On minusta ihan käsittämätöntä, että rotuponien voimassa olevia jalostusohjesääntöjä ei löydy netistä. Vanhat, vuoteen 2012 voimassa olleet kyllä löytyvät helposti. Joskus Hippoksen sivuilla oli vielä joku valmisteluvaiheen powerpoint-versio, mutta nyt en raivokkaalla etsimisellä löytänyt sitäkään.

Haloo Hippos, uudet säännöt ovat kuitenkin olleet voimassa jo vuodesta 2013! Tai jos säännöt ovat jossain kaivettavissa niin voisiko joku pliis laittaa linkin vaikka tuohon alle?

8 kommenttia:

  1. Minä olen nuo uudet säännöt jostain lukenut. Kaksi ensimmäistä arvostelu kohtaa täytyy olla vähintään x joista toinen vähintään xx.. Nyt kun ulkoa muistelen, en muista tarkemmin, mutta jotenkin noin se meni. Ja palkintoluokkaan mikään ei saa olla alle x..:P Hirveän selkeää, eikö? ;)

    Mutta minä olen ihan samaa mieltä kanssasi näistä ei hyväksytyistä jackistä ja elfistä. Ei jalostusainesta. Vähän tuota willowsiakin ihmettelen, noilla jaloilla en kyllä käyttäysi ja kropaltaan jotenkin epäsopusuhtainen.

    Vernonista on oma varsa syntymässä tänä vuonna. Harmittaa kovasti, ettei sitä ratsain esitetty, sillä kun ei ole mitään näyttöä mistään käyttöarvosta. Olisi ollut kiva saada edes jokin puolueeton raportti sen ratsuominaisuuksista. Itse kun loppupeleissä arvostan enemmän käyttöpuolta kuin näyttelytähtiä. No asiallehan ei voi mitään ja varsakin jo syntymässä, joten oria ei voi enää vaihtaa :D

    Tuo Klockas poni näyttää todella sopusuhtaiselta. Tykkään kovasti ja varmasti näkyy tulevaisuudessa myös radoilla. :)

    Kiitoksia tästä postauksesta! ps. en ole saanut maksutietoja kuvia (laatuponi) varten, onkohan hukkunut matkalle? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin noin se menee, mutta mitkä numerot ovat x:n kohdalla, sepä tässä mietityttää. Minäkin siis olen joskus lukenut niitä, mutta nyt en löydä mistään. Pitäisi varmaan laittaa Hippokseen viestiä, vaikka asia nyt ei henkilökohtaisesti kosketa, vain kiinnostuksen vuoksi kiinnostaa.

      Minustakin tuo Klockas-poni on näistä muuten kivoin, mutta kovin pieni. Tai no, kaikki on suhteellista, oma poninihan on vielä pienempi, mutta jos olisin oria valitsemassa niin tamman pitäisi olla sitten jo tosi iso, että uskaltaisi noin pienellä laittaa.

      Koska kirjoitat tästä varsaprojektista blogiin? Olisi kiva lukea!

      Ja kiitos muistutuksesta, laitan ne maksutiedot tulemaan! :)

      Poista
  2. Kiitos tästä! Itse pidän foresteista. Vaan tuppaavat nykyään olemaan enemmän niitä siroja rimppakinttuja ja liian pieniä, kun itse tykkään siitä rotevasta ja isosta mallista enemmän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Foresteissa on kyllä tosi kivoja poneja. Jotenkin ovat sellaisia perusponeja, kaikenlaiseen käyttöön sopivia ja suhteellisen mutkattomia. Ainakin sellaisen kuvan minä niistä olen saanut.

      Poista
  3. Oi, kiitos tästä! Leafhills Aiden on hienon näköinen. Totta kyllä on että nf-poneissa on hyvin eri näköisiä. New forestit on enempi käyttöponeja? Niin Anihan on siis puoliksi new forest... sen emänisä on Ricardo Zaccardi, jolla on sukupostin mukaan 60 jälkeläistä, ja joka on periyttänyt hienoja esteponeja. Jälkeläislistaa tarkastellessa tunnistin useamman ponin, joka on joskus ollut meidän tallilla ja kisannut aktiivisesti. :D Sen jälkeläisiä on myös Euroopassa kilpaileva nf-pv risteytys Lacardi. Aika hauska, en ollut aikaisemmin edes ajatellut, että Anin sukutaulu ponipuolella on laadukas, poni kuin poni... mutta onhan sen emä tosiaan hieno rotuponi. Mutta kun new forestit vaan nyt on niin tavallisia estepuolella... :D ...arvaisin että 80% on new foresteja ehkä? Sitä niinkun ajattelee helposti että se on "vaan" poni. Juu, mutta hauska ajatuskulku tästä käynnistyi, nään oman "ponini" taas vähän uudesta kulmasta. Ja tuli mieleeni, että ainakin yksi Klockaksen tamma on ollut täällä aikoinaan valmennuksessa ja hankkimassa tuloksia, ja sitten kisauran jälkeen palannut tekemään varsoja. New forestit on kyllä hienoja. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä poneissakin on laatua!

      Foresteja taitaa tosiaan olla aika paljon estepuolella. Luulen kyllä, että myös estepuolella suurin osa poneista on ratsuponeja, ainakin kansallisella tasolla ja siitä ylöspäin.

      Poista
  4. Saara / Prosessiratsastaja8. toukokuuta 2016 klo 1.18

    Pst. Jäi ehkä vaivaamaan tuo heitto tuolla alussa. Jos forest ja piensuokki muistuttavat toisiaan, niin kumpikin on huono rotunsa edustaja. Foresti voi olla saman korkuinen muttei niin muhkea, ja suokki ei voi olla niin rimpula... :D Jep, tosikko oon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainittu lause on oma täysin subjektiivinen näkemykseni, kun en ole kummankaan rodun harrastaja. Itse asiassa tämä näkemys on myös lähtenyt oripäiviltä, ihan hyväksytyistä oreista. Toki foresti on yleensä ponimaisempi kuin piensuokki.

      Tässä esimerkkipari, josta ehkä näkyy, mitä tarkoitan - rotuja harrastavien mielestä varmaankin ovat ihan erityyppiset, mutta minulle ne menisivät saman rodun edustajista. Molemmat ovat kantakirjattuja oreja eli oletettavasti hyviä rotunsa edustajia (ja myös itse tykkään molemmista). http://www.sukuposti.net/hevoset/king-of-hearts/galleria/244084 ja http://www.sukuposti.net/hevoset/vuohimaen-havu/galleria/643910

      Poista