sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Irti liinasta

Oppitunti numero neljä Ruusan ratsukoulutuksessa ei ollut ihan yhtä euforinen kuin aikaisemmat. Poni oli vähän sitä mieltä, että tämä narun päässä juoksentelu on jo niin nähty juttu.

Niinpä päätimme vähän muuttaa tuttua yhtälöä:

Kuvakaappaus videolta. (Alla.) Kenttä on kuivunut ja hyvässä kunnossa.
Tehtävää vaikeutettiin poistamalla narun toisesta päästä porkkana-automaatti, ei kun siis taluttaja. Ihan kaksistaan tätiratsastajansa kanssa joutui rimpels kiertämään kenttää pariinkin kertaan. Vasempaan kierrokseen kahdesti, koska ensimmäisellä kierroksella Ruusa keksi vähän ylimääräisiä kuvioita.

Viimeinen kierros meni aika kivasti, ainakin omasta mielestäni. Ratsastajalle olisi kelvannut käyntikin, mutta poni ravasi mieluummin. (Keventää en näköjään osaa ainakaan oikealle jalalle. Vähän ehkä nolottaa.)



Linkki videoon

Mutta sitten on tämä ikävämpi juttu. Hengitys. Se ei ole sellaisessa kunnossa kuin toivoisin.

Päivisin hengitys on jo viikon verran ollut puuskuttavaa, mutta tämän olemme eläinlääkärin kanssa molemmat halunneet panna aurinkoisenlämpimän sään ja Ruusan vielä varsin talvisen asun piikkiin. Etenkin, kun iltaisin hengitys on ollut melko sujuvaa - ja iltaisin on nämä ratsastuksetkin siksi tähän asti hoidettu. Lääkittykin on.

Eilen oli koko päivän pakkasta, joten kokeiltiin ratsastusta päivänvalossa. Tulos: hengitystiheys oli vielä tarhaan palauttamisen jälkeen liian tiheä, vaikka sieraimet liikuntasuorituksen ulkopuolella eivät kovin isoiksi levinneetkään.

Eläinlääkärin kanssa on puhelinkonsultaatiossa sovittu, että viikko katsotaan. Jos hengitys ei ala parantua, pitää mennä taas klinikalle. Sinne siis vaihteeksi mennään.

On kuulemma vielä yksi lääke, mitä voitaisiin kokeilla. Jos sekään ei tepsi, ei ole oikein enää mitään, millä moderni eläinlääketiede voisi Ruusaa auttaa. Jopa eläinlääkärin optimismi on nyt alkanut rakoilla. Pari lääkekuuria vuodessa on ok, mutta jos vuodesta kolmannes menee henki ahtaalla niin ponin kannalta paras hoito on valitettavasti se lopullinen.

Sehän nyt on ollut tiedossa, ettei tässä loppuelämän harrastuskaveria olla Ruusasta leipomassa. Mutta voi olla, että emme kovin pitkälle tässä ratsuharrastuksessa ehdi ennen kuin Ruusan on aika mennä.

Onneksi poni sentään on hankaluuksista huolimatta pirteä. Ratsastus ei ole vienyt siitä kaikkia mehuja, vaan eilenkin piti vielä ihmisen kanniskelun jälkeen vetää omat treenit tarhassa. Ratsastus kuitenkin jäänee nyt tauolle, jos lupailtu takatalvi ei tee ihmeitä ponin hengitykselle.

Poni on niin hieno. On niin väärin, ettei se saanut olla terve.

Melkein 25 vuotta ratsastusharrastusta ja vieläkään ei osaa keventää oikealle jalalle. Ja poni kaipaisi pesua.


11 kommenttia:

  1. Meillä on tummaturkkiset pörröponit tukalalla heti auringon paistaessa, vaikka olisi pakkastakin. Olin kuolla, kun näin Koon sieraimet levällään tarhassa, sen keuhkot on olleet niin hyvänä useamman vuoden! Samana iltana panikoin about jokaiselle, ja sain vastauksena että epäilee tuon auringonpaisteen aiheuttavan moista. Seuraavana aurinkoisena päivänä kiertelin hevoset läpi; klipatut, lyhytkarvaiset puoliveriset sekä vaaleat ponit olivat normaaleja, mutta oma punaruunikkoni sekä tummanrautias karvamammutti hengasivat sieraimet levällään tiheämmin hengittäen.

    Ihan epäreilua edelleen, että noin nuorta ponia kiusaa näin moni asia. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä Ruusan tarhakaverikin on puuskuttanut kuumina päivinä, vaikka sillä on vähän lyhyempi turkki kuin Ruusalla. Samanvärisiä kyllä ovat. Sikäli olen uskaltanut ajatella, että ehkä kyseessä on vain kuumuus. Eläinlääkärikin sanoi, että voisi harkita osaklippausta ponin olon helpottamiseksi. Mutta tosiaan nyt oli kyllä pakkasta ja silti oli hankalaa. Pitää katsoa.

      Poista
  2. Hieno Ruusa!

    Meilläkin on tuo Duke-poni ollut nyt vähän haluton ja huono palautumaan, kun on viiden sentin villansa kanssa hiestä märkä jo pelkästä olemisesta. Sillä toki ei ole mitään keuhkovikaa, mutta jos edes yhtään lohduttaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Ruusakin tuolla turkilla varmaan puuskuttaisi, vaikkei olisi keuhkovikainenkaan. Mutta kun vikaa kumminkin on niin olo on varmaan vielä tukalampi. Siksi on nyt annettu aika reilulla kädellä avaavaa lääkettä.

      Poista
  3. Hienosti menee. :) Voi on se kyllä niin väärin, että nuoren lupaavan ponin elämä jääkin ehkä sitten lyhyeksi.. Toivotaan, että vielä jokin keino tepsisi ja teillä olisi yhteistä taivalta vielä vuosiksi eteenpäin. :) Täällä pidetään peukkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan parasta... Olen aina ajatellut, että Ruusasta tulisi hieno ratsu. Sillä on kivat liikkeet ja on selvästi perinyt hyppylahjoja emältään, joka kilpaili maajoukkuetasolla ja hyppäsi pikkuponina 120 cm luokkiakin.

      Nyt kun olen vähän päässyt Ruusalla ratsastamaan niin olen entistä vahvemmin sitä mieltä, että ponissa on lahjoja. Tämä oli vasta neljäs varsinainen ratsastuskerta ja kolmas kerta, kun poni ylipäätään ravaa ratsastaja selässään. On se nopea oppimaan.

      Poista
  4. Hienosti menee! Harmi tuo hengitysjuttu, mutta minäkin haluan senverran lohduttaa, että Rippekin valtavassa turkissaan puuskuttaa. Ja se on sentään vaalea. Minäkin alkuun jo huolestuin ja kerkesin itsekin hyperventiloida, kunnes "viisaammat" rauhoittelivat, että kuumuus sitä varmaan vaivaa. Klippaamaan en oikein viitsisi ryhtyä kuitenkaan... :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle ja samalla kaikille muillekin kommentoijille. Täytyy toivoa, että Ruusallakin olisi nyt vain turkista johtuvaa puuskutusta. Mutta kun tausta on mikä on, sitä tuppaa kyttäämään sieraimia ja kupeita melko hysteerisellä otteella...

      Poista
  5. Ihana Ruusa!
    Minäkin toivon hengityksen johtuvan vain karvasta. Klippaa se, helpottaa.
    Aischalla on muuten jo lähes kesäkarva ja hitsi kun on helppoa kun ei hikoa niin helposti & kuivuu nopsaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyy katsoa, josko klippaisikin. Tänään kun on kosteaa eikä kovin kuuma niin ponilla kulki hengitys paremmin - toisaalta se vain hölkkäili kentällä vapaana joku 10 minuuttia eli aika kevyttä menoa. Jos joku päivä olisi taas tällaista niin pitäisi kokeilla ratsastaa silloin. Varasin nyt kuitenkin sen klinikka-ajan varmuuden vuoksi. Ehkä tulemme sieltä klippausraitojen kanssa...

      Poista
  6. Ruusalla on kyllä tosi kivannäköinen liike!

    VastaaPoista