Kun alkuverryttelystä oli päästy, tuli eteen seuraava pulma. Vatsalihaksissa ei riittänyt potkua edes hevosen saamiseen sellaiseen lyhyysasteeseen, että ratsastaminen olisi jollain tasolla miellyttävää. Fritzillehän se kyllä hyvin passaa, että venytään pitkäksi ja sitkeäksi kuin huolella pureskeltu purkka.
Pikkuponien pikkusievissä liikkeissä kunnon heikkous ei iske samalla tavalla märkänä rättinä päin naamaa, mutta kun tullaan Fritzin kaltaisiin vähän isompaa vaihdetta kaipaaviin hevosiin, mistään ei tule mitään - ja jos tuleekin niin ei ainakaan kovin pitkäksi aikaa. Kuntoni loppuu jopa jo ennen taitoa, joka sekään ei riitä kovin pitkälle.
Ehkäpä tähän kunnottomuuteen herääminen johtui siitä, että juuri ennen tiistaista tuntia Mia kertoi käyneensä mielenkiintoisessa seminaarissa nimeltä "Ratsasta kunnolla". Tunnin jälkeen netissä tuli vastaan SRL:n juttu samaisesta seminaarista. Ratsastuksen opettajille suunnatussa seminaarissa esiteltiin esteratsastajien fysiikkatutkimuksen tuloksia.
Tiivistettynä tutkimuksen tulos on, että fyysisellä kunnolla on luultuakin suurempi vaikutus ratsastukseen.
Fyysisestä suorituskyvystä heikko hapenottokyky (se, mikä allekirjoittaneella ilmenee tekstin alussa puuskutuksena) on isoin este ratsastajan taitojen kehitykselle. Ratsastajilla on myös tyypillisesti vahvemmat selkä- kuin vatsalihakset - jälleen yksi kompastuskivi polulla kohti ratsastustaitoa.
"Mikäli ratsastajan syketaso on jatkuvasti anaerobisella tasolla, ei suoritus voi olla rento. Jos normaali ratsastus normaalilla hevosella tuottaa ylenpalttisen hien pintaan, on hälytyskellojen alettava soida", sanoo juuri liikuntatieteen maisteriksi valmistuva Anne-Maarit Hyttinen SRL:n jutussa.
Kröhöm... Lasketaankohan Fritz normaaliksi?
Ihan hetkittäin meno näyttää tämäntasoiselle suht asialliselta - mutta niin sitkeästi yrittää takakeno tulla takaisin. |
Olisiko se, mitä me ratsastusharrastajat tarvitsisimme, sittenkin enemmän yleistä kuntoilua eikä (pelkästään) enemmän lajiharjoittelua?
Mian mielestä asia on juuri näin: kuntoilukerran lisääminen viikko-ohjelmaan voisi tuottaa ratsastuksellisesti enemmän tulosta kuin ratsastuskerran lisääminen. Oma huomio: sellainen olisi tarpeen ainakin meille, joiden liikuntakalenterissa lukee joka päivän kohdalla "kevyt päivä".
Masentava tulos, täytyy sanoa. Ratsastus on kuitenkin liikunnan muodoista hauskin ja motivoivin. Sen sijaan kun työkaveri kysyi mukaan Naisten kympille, en naurultani kyennyt vastaamaan. Ajatuskin juoksulenkeistä saa hien pintaan - kylmän hien.
Liikunnan pitäisi olla sellaista, missä tulee hiki ja hengästys, mutta sillä tavalla mukavasti, että aivot eivät ehdi sitä huomata. Ratsastuksen lisäksi sellaisia lajeja ei paljon ole. Tanssi ja tanssillinen jumppa lähinnä tulevat mieleen. Niitä varten pitäisi melkein mennä jonnekin kuntosalille.
Kuntosalille menemiseen tarvittaisiin ylimääräistä aikaa ja ylimääräistä rahaa. Kumpaakaan ei jostain syystä ole täällä suunnalla paljon viime aikoina näkynyt.
Nämä ovat tietenkin tekosyitä, joiden tarkoitus on peittää oma viitsimättömyys.
Sillä, että ratsastaja harjoittelisi aerobista kuntoa ja keskivartalon voimaa ilman hevosta, olisi kuitenkin merkitystä myös sen nelijalkaisen kannalta. Kun ratsastaa huonokuntoisena, hevosrukka joutuu toimimaan ihmisen jumppapallona.
Pitäisi löytää aika edes vatsalihasharjoituksille. Päättää, että aikaa löytyy.
Lue lisää Ratsastajan kunto -projektista.
Tämä kuva on toiselta videolta, joka on liian tuskallinen julkaistavaksi. |
Lopussa on video torstaisen tunnin loppuraveista. Jo tällaisessa mummoravissa näkyvät vartaloni fyysiset rajoitteet. Keskivartalo on löysä ja jalat kinnaavat. Pääsisiköhän jumpalla päinvastaiseen tilanteeseen?
Verkkaiseen tahtiin mieltynyt Fritz on huomannut, ettei tädin työkalupakista tällä hetkellä löydy sopivaa välinettä hitaan hevosen ratsastamiseen. Joskus siellä oli hyvinkin tehokkaat työkalut tällaisille fritzeille, mutta ne ovat vuosien varrella kadonneet jonnekin.
Fritz on perusluonteeltaan, noh, rehellisesti sanottuna laiska. Mutta se, että Fritz liikkuu pohkeen takana, ei ole hevosen vika, vaan ratsastajan. On ratsastajan tehtävä motivoida hevonen.
Minä tiedän, mitä pitäisi tehdä. Jostain syystä kehoni kuitenkaan ei suostu tekemään sitä.
Pitäisi olla napakka ja sähäkkä, mutta ennen kaikkea nopea pehmenemään, myötäämään heti, kun hevonen vastaa apuun. Silloin, kun hevonen liikkuu itse, ratsastajan pitää olla kevyt. Mutta nopeiden apujen sijaan kuitenkin jään puristamaan ja kinnaamaan. Ja, kuten useimmat tietävät, sellainen on tämäntyyppisellä hevosella varma tie tuskaan.
Linkki videoon
Jätin videoon äänet. Kuulee, mitä Mia korjaa ja miten. On kuitenkin syytä huomauttaa, että yksisanaisten ohjeiden (kuten "korjaa") sisältö on aikaisemmin käyty läpi.
Tässä kuntotreeniasiaa ammattiratsastajan kertomana. http://horsemail.fi/wordpress/2015/03/27/laskeutumiset-kuntoon-salilla/
VastaaPoistaItsekin olen viimeisen puolen vuoden aikana paitsi tiputtanut painoa myös lisännyt reilusti muuta liikuntaa ohjelmaani. Koirien kanssa kävelyä 25-35km viikossa ja sen lisäksi 1-2 salikäyntiä. Kyllä huomaa ratsastuksessa eron! Vaikka ollaan ihan puskatasolla, niin silti suunta on selkeästi ylöspäin ja hevonen kulkee paremmin.
Kiitos linkistä! Usein kun lukee kilparatsastajien haastatteluja, he kertovat käyvänsä kuntosalilla, jotta pystyvät paremmin ratsastamaan. Mutta jotenkin tämä tieto ei ole näkynyt omissa teoissa.
PoistaOlen joskus ollut suhteellisen hyvässä kunnossa, ja kieltämättä ratsastuskin oli silloin helpompaa. Minulla on paljon kotijumppaan tarkoitettuja videoita ja tein tänään yhden suosikeistani. Se oli jostain syystä aika paljon rankempi kuin muistin...
Mielenkiintoista! Itsellä tuo lihaskunto-osuus on kaikkein epämieluisin asia... Ja sitähän sitten eniten tarvitsisi. Selkäni lihakset ovat niin superheikkoja, että ihme, että koko ranka pysyy pystyssä edes...
VastaaPoistaJoskus silloin, kun Tahvon kanssa oltiin alkutaipaleella olin aikamoinen plussapallo. Nopeasti tippui paino kun oli motivaatio kehittyä ratsastajana. Jossain vaiheessa olinkin jo aika hyvässä kunnossa (kesä-syksy -13) mutta kun tipuin kaksi kertaa pahasti tajusin, ettei se hyvä kunto auttanutkaan ja vaikka miten sitä on järjellä yrittänyt itselleen selittää, että paremmassa kunnossa pysyisi siellä satulassa kuitenkin paremmin... No, ei se vaan enää meinaa löytyä se samanlainen motivaatio pysyä paremmassa fyysisessä kunnossa... :(
Jos ottaisi asiakseen tehdä edes noita selkä- ja vatsalihasliikkeitä niin se olisi jo hyvä alku. :)
Tsemppiä sulle ja mulle tässä projektissa! :)
Kiitos tsempeistä ja tosiaan tsemppiä sinnekin!
PoistaMotivaatio on kyllä hauska juttu. Ihmisenhän pitäisi kuntoilla jo ihan oman itsensä takia, mutta ratsastajan ainoa motivaatio kuntoiluun on ratsastustaidon parantaminen... :D
Olen aiemmasta, fyysisesti aktiivisemmasta, elämästä huomannut, että jos aion kuntoilla niin pitää kuntoilla äärimmäisen säännöllisesti. Kun pääsee siihen tahtiin, keho alkaa suorastaan huutaa harjoitusta. Mutta jo viikon tauko ja sohvan kutsu on jumpan kutsua kuuluvampi.
Painonhallintakin on tärkeää, kun on niin pieni tuo oma poni. Kerran sanoin yhdelle miespuoliselle työkaverille, että haluaisin pudottaa pari kiloa. Häntä nauratti, kun kerroin syyksi, että haluaisin olla ponilleni kevyempi taakka kantaa. Yleensä naisilla on kuulemma enempi ulkonäölliset syyt laihduttaa.
Mie aloitin viime syksynä lenkkeilyn varovasti polvea kuntouttaakseni. Kävelin siis 3-4 kertaa viikossa ensin 6 km, sitten välillä 8 km ja lopulta 9,5 km. Vauhtini on kävelylenkeillä n. 6,5 km/h. Jo tuo kävely vaikutti suuresti ratsastamiseen, nimenonaan laukkaamiseen. En enää hengästynyt. Ainoa mikä kävelyllä ei ole parantunut on juuri se lihasvoima. Mutta yllätyin suuresti että noinkin vähäinen liikunnan lisäys vaikutti niin suuresti. Nyt olen pikkuhiljaa uskaltanut lisätä hölkkääkin tosin polvea tiukasti seuraillen ja tunnustellen. Syvät vatsalihakset ja selkälihakset pitäisi saada kuntoon. Youtubesta löytyy paljon hyviä treenivideoita myös taviksille. :)
VastaaPoistaKiva kuulla kokemuksia. Minähän kyllä kävelen päivittäin koiran kanssa, mutta arkena olen sen aika hyvin ulkoistanut ja käyn vain n. puolituntisen aamuisin. Jos hommaisi juoksukengät niin voisi vähän juostakin niillä koiralenkeillä.
PoistaTreenivideoita minulla riittää kyllä kotihyllyssäkin, olen jo teininä ruvennut harrastamaan kotijumppaa videoiden tahtiin. Ensin Jane Fondan kanssa ja vähitellen valikoima on lisääntynyt... Sopii hyvin tällaiselle, joka ei oikein ehdi ohjattuihin jumppiin, mutta ei saa ilman ohjausta itsestään tarpeeksi irti. :)
Minähän olin syksyllä ekan kerran estevalmennuksessa ihan poikki! Kummasti ratsastuskuntokin nousee kun on ratsastanut enemmän. Nyt jaksaa jo 2 hevosta valmennuksessa ilman väsymystä.
VastaaPoistaMutta varmasti on hyötyä jumpista. Kun vaan ehtisi tekemään...
Kyllähän tuollaisella joka päivä ratsastuksellakin kunto nousee, vaikka jotkut väittävätkin, ettei ratsastus ole kuntourheilua.
PoistaMutta jumppa tekee varmasti kenelle tahansa hyvää. Etenkin kun ei ratsasta välttämättä aina edes joka viikko.
Aika on kovin intensiiviselle treenaukselle kynnyskysymys. Ja kun en ehdi koiran kanssa tekemään tarpeeksi niin tuntuu, että kaikki ylijäävä aika pitäisi käyttää koiraan. Ilmeisesti omatunto on huono, teki mitä vaan. Jos ei jumppaa niin tulee huono omatunto, kun ei ole hevosen selässä tarpeeksi timmi, jos jumppaa niin tulee huono omatunto, ettei käytä sitä aikaa koiran kanssa olemiseen.
Niin tuttua... Mutta kyllä kunto nousee ratsastamallakin. Väitän minä.
PoistaEikä nykyään ehdi kuin olemaan hevosten ja koirien kanssa, siinä sivussa vielä koiramaiset ja osaksi hevosmaisetkin) työt. Ei minkaanlaista mahdollisuutta jumppaan. Eikä kyllä haluakaan, inhoan sellaisia. Menen mielummin koirien kanssa hölkälle.
Kyllä minäkin uskon, että ratsastus myös nostaa kuntoa. Ainakin ratsastuskuntoa. Varsinkin laukkatyöskentelyssä tulee kyllä meikäläisen kunnolla hengästys ja hiki.
PoistaMinä taas inhoan hölkkää, mutta olen kyllä ajatellut että ostaisin juoksukengät niin voisi koiralenkeillä sitten vähän sitäkin lajia harrastaa...