lauantai 28. syyskuuta 2019

Nyt on laatua! Eli Laatuponiraportti sunnuntailta

Blogin lukijat ovat varmaankin jo tottuneet siihen, että tapahtumaraportit ilmestyvät tänne aina vähän viipeellä, eikä tämänvuotinen Laatuponikilpailu ole poikkeus. Tämähän on suorastaan kelpoa, että hienoisesti alle kaksi viikkoa meni. Nyt kuitenkin tämä toinen osa!

Albertin osuushan jo tuli varsin kattavasti käsiteltyä, mutta en toki malttanut pysytellä poissa kuvioista myöskään sunnuntaina, jolloin areenalla nähtiin 4- ja 5-vuotiaita ratsain tai ajettuna.

Katsojahommassa kävi niin, etten viitsinyt varmistaa, alkoiko tapahtuma sunnuntaina samaan aikaan kuin lauantaina (ei alkanut) ja missasin siksi 4-vuotiaiden hyppelöt kokonaan. Joten sitä kilpailun osaa ei tämä raportti käsittele, mutta silminnäkijöiden mukaan meno ei siellä pahemmin poikennut loppupäivästä. Eikä ihme, sillä pitkälti samat ponit siellä esiintyivät kuin 4-vuotiaiden askellajikokeessakin. Vain pari poniyksilöä jäi kokonaan näkemättä.

Askellajiluokka on hiukan esteitä suositumpi: 4-vuotiaita oli askellajeissa 7 ja esteillä 5.

Askellajichampionit poseeraamassa.
En ottanut muita champion-poseerauksia, koska a) en ollut lauantaina tarpeeksi pitkään paikalla ja b) sunnuntaina enimmäkseen satoi c) ei ollut pakko. 

Kivaa oli kuten aina!  

Tänä vuonna ilahdutti erityisesti se, että mikään poni ei jäänyt mieleen huonosta käytöksestä. Luonnepuolta saattoi siis hyvinkin kuvailla laatu-sanalla. Toki siellä yksi esim. poistui kouluradalta omatoimisesti ja toinen oli aiheuttaa kolarin, kun esteverryttelyssä pysähtyi tulpaksi heti esteen ylitettyään. Mutta kuka näitä pikkukommelluksia nuorten kanssa laskee.

Wpb-ruuna Goldriver Rhytmic Reynold oli 4-vuotiaiden esteluokan voittaja ja askellajiluokan toinen, ratsastajana Aada Lätti.

WD-ruuna Goldriver Wild Sky, 4-vuotiaiden askellajiluokan neljäs ja esteluokan viides. Ratsastaja Eveliina Havinen.

SRP-ruuna TR Magic Velvet, 4-vuotiaiden askellajien kolmas ja esteiden toinen. Ratsastaja Liisa Sassi-Päkkilä. 


Laatua oli nähtävissä myös ponien valmistelu- ja esitysosastolla.

Kun ensimmäinen 4-vuotiaiden ponien askellajiverryttely alkoi, ponitädillä loksahti leuka. Neljästä ponista kolme (kuvat yllä) oli aivan älyttömän hienoja.

Kuka tahansa niistä olisi voinut voittaa enkä kyennyt sanomaan, mikä niistä oli suosikkini. Mutta eivätpä pystyneet tuomaritkaan niiden välille kovin suuria piste-eroja rakentamaan: kahdella oli askellajipistemääränä 8,267 ja yhdellä 8,200! 

Ratsuponi Minion Verde ja Anna Kärkkäinen. 


4-vuotiaissa suosikkini oli kyllä poni, jota kuolasin jo sen saapuessa rakennearvosteluun. Ja, vähemmän yllättävästi, se loisti myös askellajikokeessa. Ponin laadun lisäksi tähän vaikutti vahvasti se, että selässä istui Anna Kärkkäinen. Kyseinen poni olikin sekä 4-vuotiaiden voittaja että askellajichampion, ratsuponi Minion Verde.

Sekään ei muuten mitään kovin suurta kaulaa seuraaviin rykäissyt: askellajipisteet 8,400 ja yhteiskeskiarvo 8,342, kun kakkosella oli jälkimmäinen 8,226.

Mikä poni! Ja, kiintoisa yksityiskohta, askellajichampion oli toista vuotta putkeen voikko, mikä lisäilahduttaa värin ihailijaa.

WM-ruuna Southern Scallawag ja Krista Nieminen, esteillä 5-vuotiaiden voitto ja championaatti sekä askellajeissa ikäluokan kakkossija.


Esteistähän en niin paljon ymmärrä, mutta siellä ilahdutti suuresti welsh-voitto. Eikä ihan mikä vaan welsh, vaan pienin malli eli mountain-ruuna Southern Scallawag, jolla ratsasti Krista Nieminen.

Kuulostaako tutulta? Ehkä siksi, että viime vuonna askellajit voitti welsh mountain -ruuna, jolla ratsasti Krista Nieminen. 

Montakohan ponia Krista on luotsannut Laatuponi-championiksi tai vähintään luokkavoittoon? Äkkiä tulee mieleen ainakin kolme championaattia ja lisäksi ainakin jokunen luokkavoitto. Myös Anna Kärkkäisellä taitaa olla näitä aika monta.

4-vuotias shettisori Sammalisen Konstantin ja Raisa Takkinen.
Eipä muuten unohdeta ajoponeja. Siellä voittaja mielestäni erottui aivan ylivoimaisesti muista, ja kyllä sen pisteetkin olivat hienot: askellajeista 8,5, kokonaiskeskiarvo 8,488. Kyseessähän oli jalostusori Sammalisen Konstantin, joka liikkui todella hienosti ja tasapainoisesti.

Tässäkin voi kysyä, montakohan championaattia Sammalisen-poneille nimittäin on mennyt näissä karkeloissa. Aika monta!

5-vuotiaiden askellajiluokan voittaja, C-welsh-tamma Cloudberry Swarovski ja Henna Tammi.

Jälleen kerran onnistunut ponitapahtuma ja kisan nimen mukaisia poneja! Yhtään huonoa ponia ei siellä näkynyt ja tunnelma oli hyvä, kuten aina. Eikä voi mitenkään olla hehkuttamatta sitä, että Aulangolla homma aina toimii.

5-vuotias vuonohevostamma Karla Kaptain ja Katri Malin.


5-vuotias c-welsh-tamma Mogårdens Ruby ja Hanna-Leena Ohtonen.

4-vuotias shettis Muffin ja Emmi Manninen.



Tähän päivitykseen valkkasin kuvia voittajista ja loput vähän onnistumisen perusteella. Ensi vuonna taas uusi yritys!

Tämän vuoden kaikki tulokset löytyvät muuten täältä.

Aiemmat laatuponiraportit:
2018
2017
2016
2015

11 kommenttia:

  1. On kyllä upeita poneja! Ps. Tuttujakin osunut kuviin.. Ihana Karla laidunsi kesän Vendan kanssa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeita ovat! Tuo Karla on minusta todella hieno vuonohevonen, ja selvästikin tosi kiltti.

      Poista
  2. Itkin verta kun kysyin Annalta onko toi voikko vielä orina :( byää! Tarvitsen keltaisia oreja elämääni. Ei sillä että wpb tammani tulisi ensi keväänä 3 vuotiaaksi, köhköh. Muuten vain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan muuten vain tietty kyselet! Mutta joo, kyllä minuakin vähän harmittaa että monta hienoa ruunataan, mutta omistajahan se tietysti toimii sen mukaan mihin käyttöön omansa haluaa. Onneksi tällä hetkellä sentään on ratsuponioreja ja yksi noin 150-senttinen ratsuponijalostukseen hyväksytty puoliverinenkin (musta).

      Poista
    2. Jos Darudea meinaat niin se on 158,5cm :P sen suku pelkkää hevosta ja vanhemmat n 165cm. Vähän herran haltuun mitä se koon puolesta jättää. Kiva muuten toi "luonne ja käsiteltävyys: kuriton ja röyhkeä" maininta sillä :D harmi etten ollut Suomessa oripäivien aikaan niin missasin mikä siellä ollut meininki.

      Poista
    3. Eikä se näemmä ollut tällä kaudella ees käytössä. Noo, onhan niitä keltaisiakin, jos ei Suomessa niin ainakin Ruotsissa ja Saksassa. Tää on sellanen ikuisuushaave etten ehkä pysty olemaan toteuttamatta haha.

      Poista
    4. Joo Darudea meinasin. Onhan noi hevoset aina vähän kysymysmerkkejä koon suhteen. Luonteesta en niin huolehtisi, koska olen nähnyt niin paljon kuvia joissa omistajan pikkuinen tytär touhuilee oriin kanssa. :D Oripäiville en itsekään päässyt tänä vuonna niin en tiedä, miksi sai noin huonot arvostelut luonteesta.

      Mutta juu ymmärrän keltaisuushaaveen, itsekin tosiaan tykkään hirveästi voikkoväristä.

      Poista
    5. Joo ja ainakaan suvun puolesta ei erityisen vaikeaa lupaile. Toi mun tamma vaan vähän kutis nyt, et saas nähä jääkö anyway haaveet toteutumatta... Koskas Ruusa uusitaan? :P

      Poista
    6. Omistaja on ainakin aina hehkuttanut tuon oriin hyvää luonnetta, tuskinpa se muuten enää ori olisikaan. Jos Darude olisi ollut käytössä silloin kun Ruusalle etsin oria niin olisin kyllä valinnut sen enkä postimyyntisulhoa. Mutta en ole kyllä ajatellut enää astuttaa Ruusaa, on niitä terveitäkin tammoja.

      Poista
  3. Upeita poneja! Harmi, ettei tullut käytyä katsomassa, vaikka kilpailu järjestettiin melkein kotikulmilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna oli kyllä kova taso! Ja nämä ovat kyllä kivat kisat, en muuten ole erityisen kiinnostunut kisahommista mutta tästä tykkään. Laatuponikisa on taas ensi syksynä Aulangolla, että silloin on taas uusi mahdollisuus katsomoon. Todennäköisesti osa näistä hienoista on silloinkin mukana.

      Poista