tiistai 27. syyskuuta 2016

Mistä on Laatuponit tehty?

Kuinka tehdä Laatuponi?

Tässä aika hyvä resepti: 1. osta hyvä tamma (miel. new forest tai ratsuponi) 2. astuta Stackarps Pioneerilla 3. ratsuta varsa hyvin. Tuntui toimivan aika hyvin ainakin viime viikonloppuna pidetyssä Laatuponikisassa!

Siellä askellajichampion oli nf Snowberry Aton (i: Stackarps Pioneer) estechampion nf Gottfrid (i:Stackarps Pioneer) ja 5-vuotiaiden askellajiluokan voittaja srp WF Woogie Boogie (i: Stackarps Pioneer). Seuraa kuvakavalkadi juuri mainituista herrasponeista.

Askellajichampion, 4-vuotias nf-ori Snowberry Aton. 

Estechampion, 4-vuotias nf-ruuna Gottfrid.

5-vuotiaiden askellajivoittaja, srp WF Woogie Boogie.


Kun vielä 5-vuotiaiden esteluokankin voitti new forest (ei sentään Stackarps Pioneerin lapsi, se nyt olisi ollut jo kohtuutonta), welsheille ei jäänyt kuin 2- ja 3-vuotiaiden luokkien voitot ja Junior Championin titteli. Sen nappasi wpb-tamma Mistaka Infinity (i: Pin Rock's Black Velvet e: Isa II).

Junior champion, wpb-tamma Mistaka Infinity. Arvatkaa, mikä firma oli kisojen pääsponsori.

3-vuotiaiden luokan voittaja welsh cob -ori Goldriver Great Galahad. 
Ajochampionin tietty voitti shettis, kun ei siellä muita rotuja edes ollut edustettuina. Ajochampion oli, kuten varmaan useimmat jo tietävätkin, kohuponi Not At All Lu Art.

Ai mikä kohu? No pari vuotta sitten aika monen mielestä ei käynyt päinsä, että minishettis nappaa Laatuponikisan Junior Champion -tittelin. Olisi pitänyt jonkun isomman ponin voittaa. Mutta minkäs sille mahtaa, jos pieneen pakettiin on tiivistetty hirmuisesti laatua.

Ajochampion Not At All Lu Art.Joka tapauksessa viime viikonlopun aikana kävi ilmi yksi asia: Suomessa on hitokseen hienoja poneja. Väite perustuu aika suureen otantaan, sillä Laatuponikisaviikonlopun aikana tuli nähtyä yli 70 nuorta ponia! Ja yhtään huonoa en bongannut. 

Jos omistaa nuoren ponin, Laatuponikisa on syksyn ehdoton ykkösosoite. Saa ponny nähdä vähän suurta maailmaa ja omistaja ruusunpunaisten lasiensa rinnalle rautaisten ammattilaisten kakkulat. Ne kakkulat muuten ovat vuosien varrella kelvanneet monelle ammattilaisellekin.

Suosikki-irtohypytysotos. Wpb-tamma Goldriver Roses And Dreams taitaisi tarvita vähän isommat esteet.

Sitä paitsi ehkä missään kisassa ei voittajia lahjota yhtä huolellisesti kuin Laatuponikisassa. Yksi tuomareista parahtikin, että mistä nuorille puoliverisille saataisiin yhtä hyvät palkinnot.

Esim. 5-vuotiaiden luokkien voittajat saivat satulat (lahjoittanut Aiver Sport), 2 - 3-vuotiaiden paras esteponi sai esteen (Estepaja) ja saman ikäluokan paras askellajiponi purupaaleja (Aureskoski) ja Jolly ballin (Eläintarvike Kaibig-Ibig). Miettikääpä sitä! Lisäksi championeille tuli Hööksin lahjoittamaa loimea ja lahjakorttia ja vaikka mitä.

Mainitsin nyt nämä sponsorit, että saavat näkyvyyttä ja sitten toivottavasti ensi vuonna antavat lisää lahjoituksia.

Pakko oli ottaa yksi tällainen pönötyskuvakin, kun eteen sattui niin epätavallinen ilmestys. Nimittäin dartmoorinponi Pirttirannan Henny. Jotenkin niin kamalan sieviä nämä dartmoorit.
Palkintojen lisäksi kadehdinnan arvoista on Aulangon ratsastuskoulun väen talkoohenkisyys. Joka paperia kiikuttamaan olisi ollut kaksi junnua! Ihan pätevää ja aikuistakin porukkaa löytyi.

Miten he sen tekevät?

Ja ennen kaikkea, mistähän tuollaista innokasta väkeä saataisiin muutenkin kisajärjestelyihin? Virallisestihan Laatuponikilpailun pääjärjestäjä on Suomen Welsh-poni- ja cob-yhdistys, mutta käytännössä kaksi ihmistä. En tajua, miten he jaksavat. Voi olla, etteivät kauan jaksakaan.

Joten vinkvink, jos siellä ruudun takana nyt rinnassa läikähtää sellainen tunne, että voisi ruveta apukäsiksi parhaaseen ponitapahtumaan niin nyt olisi hyvät tsäänssit! Yhteyttä vaan yhdistykseen.

Tämä nf, Queen's Little Prince, oli 5-vuotiaiden esteponien paras. Oli se aika söpis askellajiponinakin. Aivan ihana.


Kuten kuvista näkyy, olin tänäkin vuonna paikalla kameran kanssa. Ja voin kertoa, että kamerasta tulee vuosi vuodelta tuhmempi! Jo ihan sellainen juttu kuin että akussa pysyy latinki keskimäärin yhden ponisuorituksen ajan, hankaloittaa tehtävää merkittävästi.

Pakko se on myöntää, että kohta 7-vuotispäiviään viettävä runko taitaa olla tulossa elinkaarensa loppupäähän. Niin että nyt jos joku etsii tavista sponsoroinnin kohteeksi niin yhteyttä vaan kuulkaas tänne suuntaan.

Ihan kaikkia hankaluuksia ei valitettavasti voi sälyttää kaluston niskaan. Joskus sitä ei vaan pääse synkkaan ponin kanssa ja kuvat tulevat ihan väärästä askeleen tai hypyn vaiheesta. Ja sitten on ne ponit, jotka tekevät omia ratkaisujaan. Esimerkki alla. Kuvat ovat samasta hypystä.


Tämä kuva on myös esimerkki siitä, miten väärässä kuvakulmassa tai hypyn vaiheessa voi laukaisinta painaa. Aika monessa irtohyppykuvassa poni menee incognitona joko naru tai tolppa naaman edessä - tai jopa molemmat.

Lopuksi vielä pieni triviaalitietopaketti tämänvuotisesta Laatuponikisasta:

Viikonlopun aikana kilpaili laskelmieni mukaan 35 welshiä (sisältäen kaikki sektiot, myös part bredit), joista 24 kisasi lauantaina ja kumpanakin päivänä oli yksi welsh mukana kisan ulkopuolisena, koska eivät täyttäneet polveutumisvaatimuksia.

Welshien lisäksi mukana oli 18 shetlanninponia, 7 suomalaista ratsuponia, 6 connemaraa (kaikki lauantaina, 1 kisan ulkopuolisena), 5 new forestia, 1 russ-poni ja 1 dartmoorinponi.

Mukana oli paitsi poni, jonka nimi oli Woogie Boogie, myös poni, jonka nimi oli Boogie Woogie. Svengaavaa sukupolvea selvästikin.

Wpb-ori Pin Rock's Boogie Woogie oli 4-vuotiaiden estekisan kakkonen.


18 kommenttia:

 1. En kestä tuota ajoponia XD Tarvin oman miniponin!

  Sitten asian vierestä, millä putkella olet kuvannut nämä maneesikuvat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miniponi on kyllä ihana! Se voitti championaatin niukasti, sillä 4-vuotiaissa toinen shettis sai tismalleen samat yhteispisteet. Miniponilla oli kuitenkin paremmat ajokoepisteet, joten se voitti. (Yhteispisteisiinhän vaikuttavat myös rakennepisteet ja yleisvaikutelma.)

   Linssinä näissä kuvissa on ollut Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, siis se versio missä ei ole kuvanvakainta.

   Poista
 2. Julkaisetko jossain kuvia etenkin sunnuntailta? Olimme 5-vuotiaiden askellajikokeessa ja olisi kiva nähdä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en ylläpidä mitään varsinaista kuvasivustoa, johon laittaisin laajemmin kuvia näytille. Jos kuvat kiinnostavat niin voit toki laittaa yhteydenottolomakkeen kautta viestiä. :)

   Poista
 3. Hienoja kuvia! Löytyykö ponista Goldencoast my Victoria kuvia? :) Oltiin sunnuntaina esteissä ja askellajeissa, mutta kilpailun ulkopuolisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kuvia ja olen jo lähettänytkin ne sinulle. :)

   Poista
 4. Upea teksti ja hienoja otoksia!

  Silmääni ei osunut ainakaan mobiiliversiossa sähköpostia, kuvia haluaisin minäkin ostaa viikonlopun laatuponikisoista. Poni nro 35, Snows Peekaboo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähköpostiosoitetta ei näkyvissä olekaan, mutta tuossa on sellainen yhteydenottolomake. Voi myös laittaa postia osoitteeseen lahtoruutuun@gmail.com

   Teidän poninne kuvissa on kyllä jokaisessa joku tolppa pahassa paikassa. Tämä harmitti suuresti, onhan se oman ponini veljenpoika ja ex-hoitoponini varsa.

   Poista
 5. Olipas hauskasti kirjoitettu :D Mielelläni ostan meidän Kotti ponin kuvat, laita s-postia ja tilnro samaan, niin maksan samalla viime vuotisetkin, jotka vielä maksamatta käsittääkseni ;)
  mkriding@hotmail.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kotti-ponista oli pari kivaa estekuvaa, mutta askellajipuolelta jäi vajavaiseksi kun minut komennettiin kuvaamaan ajoponien palkintojenjakoa. Mutta laittelen sen mitä on.

   Poista
 6. Loistava kirjoitus! Piti lukea pariinkin kertaan läpi, ettei vaan missaa sanaakaan :)
  Ja hienot kuvat - tietenkin!

  VastaaPoista
 7. Tänä vuonna mun miniponi ei tainnut suuren suurta kohua saada aikaiseksi, mutta tuoreessa muistissa on kahden vuoden takainen myrsky vesilasissa. :D
  Ei missään ole lukenut minimikokovaatimusta ponista, joten ollaan koko 85 cm koon edestä oltu mukana menossa. :D
  Blondiponit.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tänä vuonna tuskin onnistuitte kohauttamaan, mutta se parin vuoden takainen kohu on jäänyt lähtemättömästi mieleen.

   Muistan myös sen, että jokunen vuosi sitten samaisilla foorumeilla valitettiin sitä, että ratsuponit ovat rotuponien kanssa samassa, koska ne tietenkin voittavat. Kun shettikset alkoivat voittaa niin alkoi valitus, ettei shettis voi olla laatuponi.

   Teidän miniponinnehan on sitä paitsi melkein 10 cm korkeampi kuin tämän ja viime vuoden pienin osallistuja! Se on aivan uskomattoman pikkuinen se. Toivottavasti jatkaa osallistumista, on niin söpö. :D

   Poista
 8. Nyffit rulettaa! Ja mikä onnistumisprosentti kun vertaa siihen, kuinka monta nyhveröä paikalla oli ;)

  Minutkin oli buukattu paikanpäälle avustushommiin, mutta harmillisesti vuoden ainoa työreissu sattui just samalle viikonlopulle! Jouduin punnitsemaan lähdenkö pohjoisitalian vuorimaisemiin firman piikkiin vai katsomaan laatuponeja.. Noh, onneks laatuponeja on tarjolla myös ens vuonna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä aika huikea onnistumisprosentti.

   Kykenen ymmärtämään Italian vuoriston kutsun ohi laatuponien, vaikkakaan työmatka sinänsä ei kuulosta houkuttelevalta. Mutta ehkä ensi vuonna sitten näemme Aulangolla!

   Poista
 9. Ihan postaus, ihanat ponit ja kyllä AjoChampionille monta sydäntä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Laatuponeja on aina kiva katsella ja ajochampion on kyllä loimensa ansainnut. :)

   Poista