tiistai 24. syyskuuta 2019

"Hevosta ei voi pakottaa"

Luin Helsingin Sanomista Patrik Kittelin haastattelun. Juttu oli hyvä ja nostan hattua herralle. Hienoa nähdä ammattilainen, joka myöntää virheensä ja kykenee muuttamaan toimintaansa! Soisi muidenkin ottavan mallia.

Mutta piti se Kittelinkin päästää suustaan klassinen lause, jota hevosurheilussa jatkuvasti toistellaan oman toiminnan oikeuttamiseksi. "Hevosta ei voi pakottaa",  tai Kittelin muotoiluna "yhtään hevosta ei voi pakottaa huippukouluratsastukseen, jos ne eivät sitä halua".

Myönnän, että tämä usein eri muodoissa toistuva väite osuu minussa jonkinlaiseen hermokipupisteeseen ja kiihdyn joka kerta.

Onko Kittel siis sitä mieltä, että hänen hevosensa itse halusi liikkua rollkurissa siinä määrin tukalassa tilassa, että kieli sinertyi? Menneinä aikoina hevosia on jopa kuollut ikeensä ääreen - ihanko vapaaehtoisesti punnersivat niin kovasti, että henki lähti? (Edit.jälkimmäinen ei toki liity kouluratsastukseen, ainakaan tietääkseni.)

Kuvan poneja ei ole pakotettu poseeraamaan, tai ainakaan kovin paljon.


"Hevosta ei voi pakottaa" on pelkkää valkopesua ja vastuun välttelyä. Se on tapa välttää oman toiminnan eettinen pohdinta.

Hevosta todellakin VOI PAKOTTAA ja useimpia hevosia vieläpä erittäin helposti. Itse asiassa harvaa eläintä on niin helppo pakottaa kuin hevosta. Tai ainakin harvan eläimen pakottamista on ihmisen niin helppo perustella itselleen kuin hevosen, koska hevonen ei ilmaise epämukavuuttaan esimerkiksi uikuttamalla.

No, toki on niitäkin hevosia, joita ei voi pakottaa ainakaan ilman henkilövahinkoja.

Itsekin olen tavannut yhden sellaisen. Onnea vaan sille, joka yrittää pakottaa Albertia! Sen kanssa on pitänyt mennä pitkää tietä joka asiassa jo ihan siksi, että pakottamistaktiikalla olisi tullut vammoja joko sille tai minulle tai mahdollisesti molemmille. Silti jopa Albertia pystyy pakottamaan tilanteissa, joissa sen kieltäytymisen taustalla ei ole pelko/ahdistus vaan "en halua" tai "en jaksa".

Jos minä harrastelijana pystyn pakottamaan useimpia hevosia ja vielä ilman erityisen kovia välineitä, on vaikea kuvitella että ammattilainen ei osaisi pakottaa vielä huomattavasti tehokkaammin.

Yritäpä pakottaa!

Pakottaminen ei tarkoita pelkästään väkivaltaa, vaikka joskus sitäkin. Arkipäiväinen pakottaminen on paljon lievempää ja varmaan harmittomampaakin kuin piiskaaminen esteen yli tai vetäminen kankikuolaimella linkkuun.

Pakottamista on minusta sellainen tekeminen, joissa hevoselle ei anneta kuin yksi sen mielestä enemmän tai vähemmän epämiellyttävä vaihtoehto. Esimerkiksi jos hevonen ei halua kuolaimia ja ne puetaan sille siitä huolimatta.

En tässä nyt väitä esimerkiksi, että kaikki huippukouluratsastus olisi hevosen pakottamista. Enkä edes pyri tuomitsemaan kaikkia, jotka joskus hevosta pakottavat. En osaa itsekään toimia hevosten kanssa sataprosenttisen pakotteitta, vaikka toki pääsääntöisesti pyrinkin kouluttamaan ne niin, ettei pakkoa tarvitsisi.

Mitä siis ajan takaa? No ihan sitä, että jos päätyy pakottamaan hevosta, pitäisi tiedostaa ja myöntää niin tekevänsä sekä miettiä, haluaako juuri kyseisessä tilanteessa pakottaa, eikä ummistaa silmiään ajattelemalla, että eihän hevonen tätä tekisi, jos se ei itse haluaisi. Koska ei se aina halua. Ja silti suostuu jopa itseään vahingoittavaan toimintaan, koska se on nöyrä ja konflikteja välttelevä eläin.

Vaikka en tuomitse kaikkea pakottamista niin minusta hevosmaailma ei olisi yhtään huonompi paikka, jos iso osa pakottamisesta korvattaisiin kouluttamisella. Kouluttamisessahan on pohjimmiltaan kyse siitä, että sen jälkeen hevonen tosiaan haluaa samaa mitä ihminenkin. 

Iloitsen, että myös Patrik Kittel on siirtynyt tähän suuntaan, sillä kun tunnetut ammattilaiset muuttavat toimintaansa, harrastajat todennäköisesti seuraavat perässä.

12 kommenttia:

  1. Olipa hyvä kirjoitus! Itseäni ärsyttää yhtä lailla lause: "Hevonen ei suorita hyvin, jos se ei ole hyvin hoidettu ja treenattu ja terve". Kyllä ne valitettavasti saattaa suorittaa epämukavuudesta ja suoranaisesta kivustakin huolimatta. Meillä ihnisillä on tosi iso vastuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuo on myös todella ärsyttävä väite! Ja liittyy myös vähän tähän pakottamiseen. Hevonen voi suorittaa todella kipeänäkin ihan vain koska ihminen käskee. Vaikea uskoa, että se tekisi sen omasta halustaan.

      Meillä on tosiankin hirmuinen vastuu! Hevosalalla olisi tosi paljon varaa kehittyä eettisemmäksi, eikä silti tarvitsisi vapauttaa hevosia arolle tai lakata ratsastamasta. Mutta jos mitään muutosta ei tapahdu niin yleinen mielipide kääntynee meitä vastaan.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wow, tämä oli hyvä teksti! Vaikka en itse allekirjoitakaan kaikkea, kirjoittamasi pointti pakottamisen korvaamisesta kouluttamalla oli todella hyvä.

      Kaikissa tilanteissa on mahdollista tehdä asiat hitaammin hevosen mukaan ja hevosläheisimmin vaihtoehdoin.

      Poista
    2. Kiva, että tykkäsit, vaikket ollutkaan kaikesta samaa mieltä! Ei tarvitsekaan olla samaa mieltä, kunhan miettii itse omaa toimintaansa ja tiedostaa tekemänsä eettiset valinnat.

      Poista
  3. Kiitos ajatteluni avartamisesta! Sitten kun oppisi aina erottamaan sen milloin hummaa ei vain huvita siitä, jos taustalla onkin jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Se onkin iso kysymys, että milloin hevosta ei vain huvita ja milloin on joku muu syy. Toki jos hevosta usein ei huvita, siihenkin on yleensä joku syy.

      Mutta se on ainakin varmaa, että normaalisti mielellään liikkuva hevonen ei vain yhtäkkiä keksi, ettei se haluakaan. Eikä normaalisti kiltti hevonen yhtäkkiä keksi, että se haluaakin heittää ihmisen selästään. Valitettavasti tätäkin tulkintaa näkee ja ongelmaa lähdetään ratkomaan pakottamalla, vaikka ensimmäisenä kannattaisi ottaa yhteys eläinlääkäriin. Mutta tämä nyt on jo oma pohdintansa.

      Poista
  4. Piti ihan kaivaa läppäri pölyjen seasta, että pääsen kommentoimaan kun puhelimessa moinen ei ole toiminut ainakaan vuoteen. Tai omaani pystyn kommentoimaan, mutta esimerkiksi kaikki tähän blogiin laitetut viestit ovat ilmeisesti kadonneet bittiavaruuteen.

    Mutta en voisi olla enempää samaa mieltä! Vihaan, vihaan tuota lausetta, ja sitä kuulee ihan jatkuvasti. Aina särähtää, ja aina se saa miettimään, että eivätkö ihmiset ymmärrä tekemistään. Tosiaan, pakottaminen ei ole sama asia kuin väkivalta. Itse tiedän ja tiedostan pakottaneeni Koo-ponia jo 10-vuotiaana, kun poni ei halunnut kävellä yhtä matkaa kanssani laitumelta talliin vaan karkaili tuon tuosta, silloin tarvitsin siihen enemmän apuvälineitä (ketjuriimu ja raippa) kuin nyt tarvitsisin. Ja varmasti pakotin poneja ratsastuskoulussa jo 5-vuotiaana, koska meidät opetettiin siihen -jos poni ei halua ylittää estettä, se laitetaan ylittämään se. Nykyään en käyttäisi noita 5- tai 10-vuotiaan Reetan pakottamisia, koska osaan ja tiedän paremmin, mutta olen silti pakottanut muissa tilanteissa. Koo ei saanut armoa kahdessa asiassa; traileriin menemisessä, eikä pesemisessä. Koitin kouluttaa sitä molempiin hyvällä vuosia, ja oli ihan päivästä ja tuurista kiinni mikä oli ponin suhtautuminen asiaan. Joku päivä poni seisoi vapaana tallin pihalla, takajalkaa lepuuttaen ja hädintuskin hereillä kun vaahdotin siihen kutinaa poistavan shampoon. Toisena päivänä mikään naru, ketju tai riimu ei tuntunut pidättävän ponia, kun se totesi että hyi hitto vettä yök yök yök! Koska viikottainen pesu oli oikeasti ponin hyvinvoinnin kannalta tärkeää, ja koska jokainen pesukerta otti vähintään tunnin kaikkine aineiden vaikuttamisaikoineen, se tehtiin silloin kun se minulle sopi.

    Itse en tiedä onko niinkään tärkeää, mikä syy hevosella on asiasta kieltäytymiseen. Ennemmin miettisin sitä, onko tämä asia niin tärkeä ja välttämätön, että se tehdään halusi hevonen sitä tai ei. Tietenkin jos joku, mitä hevonen on ennen tehnyt mielellään, ei enää huvita hevosta ollenkaan toistuvasti, on hälyyttävää ja sen syy pitää tutkia. Mutta jos juuri tänään ponia ei kiinnosta lähteä kävelylle, se sallittakoot, ja seuraavana päivänä lenkkeily voi taas kiinnostaa. Meilä oli Malinin kanssa tällainen tilanne tiistaina. Ponia ei vaan yksinkertaisesti napannut lähteä kanssani kävelylle, vaan se jäi seisoskelemaan, katselemaan maisemia ja moikkaamaan kaikkia tarhassa olevia hevosia. Olisin saanut ponin mukaani jos olisin halunnut, ihan vain pyörittämällä narua sen takapuolen takana siihen saakka että se kävelee "vapaaehtoisesti" eteenpäin. Tiedän, ettei minun olisi tarvinnut pyöritellä narua pitkään, kymmenen metriä tallin pihasta ja sen jälkeen poni kävelisi omin jaloin, mutta valitsin viedä ponin takaisin hoitokarsinaan, ruokin sen ja palautin pihattolaumaansa. Eilen poni kulki korvat höröllä ja aivan järjetöntä vauhtia koko lenkin, enemmän sain jarrutella kuin pyytää eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä juuri tarkoitin, että ihmisen pitäisi miettiä, missä tilanteessa itse hyväksyy pakottamisen ja missä ei. Minusta pakottaminen on joskus pienempi paha. Tuo ihottumaisen pesu on siitä erittäin hyvä esimerkki, tai joku muu lääkinnällinen toimi, jota hevonen vain ei ota hyväksyäkseen.

      Albertin kanssa esimerkiksi lämmön mittaus on ollut sellainen, että se ei vain tuntunut hyväksyvän sitä. Sitten kun ei enää pelännyt, vähän pakotin ja sen jälkeen palkitsin. Nyt lämmön saa jo mitata vaikka vapaana tarhassa, kunhan antaa namin heti kun mittari on pyllyssä. Ikään kuin siis teimme kompromissin, johon yhdessä vaiheessa vähän pakotin. Myös kuljetuskalustoon on pakko mennä - tosin siinä taas Albertia voi pakottaa, Ruusaa ei, koska Ruusaa kuljetus vähän ahdistaa. Pakottaminen tekee siitä ihan mahdottoman, se pitää saada menemään neuvottelemalla.

      Ruusan taas on pakko tehdä kiropraktikon määräämät jumpat, vaikka se ei namipalkkiosta huolimatta tykkää niistä. Onhan näitä, kun rupeaa miettimään.

      Poista
    2. Lisäys, minusta myös hevosen vastustelun motiiveja on ihan tärkeää miettiä. Taustalta voi paljastua kipu, pelko tai se, että hevonen ei ole ymmärtänyt, mitä siltä halutaan.

      Hevonen on kyllä ihmeellinen eläin, kun yleensä suostuu meidän ihmisten juttuihin ja usein vielä ihan mielellään, vaikka sillä tuskin on niihin kovin kummoista sisäistä paloa!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit! Asia on ollut mielessä pitkään ja nyt jotenkin tuli tunne, että tästä pitää kirjoittaa blogiin.

      Poista