sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Hän on, viimein, täällä tänään!

Melkein 347 vuorokautta siihen meni, mutta tänään aamuyöllä kello 4.17 Ruusan varsomiskarsinassa kävi viimein lotina ja siitä noin 15 minuuttia myöhemmin varsa jo hengitteli omilla keuhkoilla.


Illalla Ruusan tissit olivatkin kyllä aivan piukeat. Ajattelin, että jos tällaisilla vielä menee pitkään niin kyllä on kummallista. 

Koska Ruusa oli viettänyt koko päivän pihatossa polttiaisia paossa, annoin sen ulkoilla johonkin kello kahteen yöllä. Siinä vaiheessa poni oli jo sen verran rampannut ulos ja sisään, että päätin lukita sen pihattoon. 

Kolmen aikaan nukahdin vajaaksi puoleksi tunniksi (olisin nukkunut pitempäänkin, jos en olisi laittanut kelloa soimaan). Kävin pesemässä hampaat ja meinasin mennä petiin, mutta poni ramppasi karsinassa ja venytteli sen näköisenä, että unihiekat karisivat äkkiä silmistä.  

Siitä sitten ei mennytkään kuin tunti ja varsa oli maailmassa. 

Voisi sanoa, että varsominen sujui aika lailla kuin oppikirjoissa! Päädyin kyllä vähän auttamaan, koska kalvot repesivät varhaisessa vaiheessa ja varsa veti jo henkeä, kun sen rintakehä oli vielä sisällä. Sekin auttaminen oli varmaan turhaa, koska Ruusan ei tarvinnut montaa kertaa ponnistaa saadakseen myös rintakehän ulos.

Jälkeisetkin lopsahtivat ulos melkein samantien. Koska minulla on niistä vähän kokemusta, lähetin niistä kuvan eläinlääkärille. Kokonaisilta kuulemma näyttivät. 



Linkki videoon

Minähän tilasin Ruusalta mustan, tähtipäisen tamman. Muuten osui nappiin, mutta kuten ennalta olimme arvanneetkin niin poikahan sieltä tuli. 

Työnimi Albert osoittautui siis sukupuolisoveliaaksi. 

Minulta on kyllä jo kysytty, että kai sille joku kiva nimi keksitään eikä mitään Alberttia. Mutta vaikeahan sitä on enää miksikään muuksi sanoa, kun se on jo monta kuukautta ollut Albert.


Tähän mennessä Albert on ollut hyvin ponteva poika. Alkoi pyrkiä pystyyn suunnilleen ennen kuin takajalat olivat ulkona ja tolpillaan se oli noin puolen tunnin ikäisenä. Eikä ole oikein malttanut sen jälkeen makoilla, kun löysi tasapainon pitkien koipiensa kanssa. 

Takavuohiset ovat nyt vielä niin vennot, että varsa ei kävele kavioillaan, mutta näyttävät koko ajan paranevan. Katsellaan sitten muutaman päivän päästä, miltä ne alkavat näyttää. Muuten jalat näyttävät ainakin näin oljilla aika suorilta.

Tissillekin Albert olisi mennyt melkein samantien, mutta Ruusa ei heti antanut. Siinä tuli itse vähän hätiköityä ja yritettyä sekaantua luonnon kulkuun, mutta kun saatiin ruuna viereisestä kopista pihalle ja ihmiset ulos niin homma alkoi toimia. Edelleen Ruusa tosin kiljuu, kun varsa menee tissille, joten pitää vähän kytätä, saako varsa kunnolla maitoa.

Pikikakkaa tuli ekan kerran 3,5 tunnin ikäisenä eli tuossa 8.15. Pissaa vielä odotellaan, ja emän kakkaa. 

On se ihana!



54 kommenttia:

  1. Miljoonasti onnea! Ihana pieni mies <3

    VastaaPoista
  2. Hurjasti onnea kasvattajalle ja tuoreelle äidille! ❤️❤️
    Ihana, suloinen Albert! 😍

    VastaaPoista
  3. Vihdoin hän on täällä, onnea miljoonasti! <3

    VastaaPoista
  4. Ihana varsa, onnea!! Kaunis ❤️

    VastaaPoista
  5. Oijoijoi, valtavan paljon onnea!!! <3

    VastaaPoista
  6. Tervetuloa maailmaan Albert! Suuren suuret onnittelut kaikille!

    VastaaPoista
  7. Ihanaa, onnea! Minäkin oon saanut yleensä poikavarsoja, vaikka oon tilannut tyttöjä. Mutta ihania ne pojatkin on!

    VastaaPoista
  8. Voii mikä varsa! Ja ihana Ruusa. Paljon paljon onnea! :)

    VastaaPoista
  9. Onnea! Pitkä odotus palkittiin suloisella tähtipäällä.

    Onneksi kerkeät varsalomaa vielä viikon pitämään itse varsankin mukana ollessa ja tasaamaan univelkaa. Ihania päiviä teille!

    VastaaPoista
  10. Aivan ihana!!! <3 Onnittelut :)

    VastaaPoista
  11. Mahtavaa, onnea paljon! Taustalla on jännitetty kiihkeästi. Kiitos blogistasi!

    VastaaPoista
  12. Kiitos kaikille onnitteluista! Ruusa on toistaiseksi ollut juuri niin onnellinen ja huolehtivainen emä kuin kuvittelinkin. Ensimmäiset tunnit ovat menneet hyvin, toivottavasti sama meno jatkuu tulevaisuudessakin. :) Ihanaa kun on kanssaeläjiä tässä varsaprojektissa!

    VastaaPoista
  13. Täällä on kans jännätty Albertin saapumista jo ihan astutuksesta asti! Ja kyllä onkin suloinen poika, niin kauniit sukatkin löytänyt jalkoihinsa. Kovin paljon onnea!
    - Anni

    VastaaPoista
  14. Awwww! Onnea sylin täydeltä, kaunis varsa tuli! 😍

    VastaaPoista
  15. Onnea suurenmoisesta orista! Hienoa työtä Ruusa ja Emäntänsä, pitkä odotus palkittiin hienosti.

    Suloista varsa-arkea teille kaikille! ♥️Nyyti

    VastaaPoista
  16. Ensinnäkin ihan huisin paljon onnea upeasta pikkuprinssistä, hieno varsa tuli!! Olen seurannut blogiasi jo hyvän aikaa ja lueskellut paljon vanhempia postauksiasi ihan sen takia, että osaat kirjoittaa niin uskomattoman hyvin. Pidän suuresti tavastasi käyttää kivaa sarkasmia ja erittäin osuvaa itseironiaa. Saan välillä nauraa vedet silmissä :D Sen lisäksi blogistasi saa paljon erittäin hyvää informaatiota oman ponin kanssa toimimiseen :) Osaat imaista uskomattomalla tavalla lukijasi oman elämäsi heppaseikkailuun!! Kauan odotettu uljas musta tarvitsee arvoisensa nimen. Mitäs jos annatkin sille nimeksi Talbert. Pitää sisällään Albertin, ei todellakaan kuulosta koiran nimeltä vaan juurikin tähtipäiseltä, mustalta orilta ;) No, joka tapauksessa, kaikkea hyvää matkaasi varsan kanssa. Odotan innolla, mitä tuleman pitää. Tsemppiä! -Anne-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne ja anteeksi, että en ole vastannut kommenttiin aikaisemmin! Jotenkin sitä vaan tempautui varsa-arkeen ja sitten se jäi. Tällaista palautetta on aina hienoa saada!

      Poista
  17. Ihanaa! Kaunis tähtipää Albert sieltä sitten tuli kuin tulikin, tsemppiä myös jatkoon <3

    VastaaPoista
  18. Albert <3 <3 Onnea varsasta!! Ihanaa että synnytys sujui hyvin.

    VastaaPoista
  19. Voi että😍😍 tätä on kytätty jokapäivä ja vihdoin se synty! Onnea sinne teille ❤

    VastaaPoista
  20. Oi miten kaunis varsa, paljon onnea!

    VastaaPoista
  21. Ihania uutisia vihdoin! <3 Mahtavaa että kaikki meni hyvin!

    VastaaPoista
  22. Onpas kaunis varsa! Onnea hurjasti :)))

    VastaaPoista
  23. Ihanaa, päivän paras uutinen!!! Paljon, paljon onnea!! :)))<3

    VastaaPoista
  24. Hei vielä! Piti ihan enemmänkin miettiä tuota nimiasiaa. Ehdin jo kommentoida ja ehdottaa tuota Talbert -nimeä. Tuli toinenkin vastaan eli Adalbert. Tässä Wikipediasta: Albert on miehen etunimi. Nimen alkuperä on saksalaisessa Adalbert-nimessä, joka voidaan suomentaa 'aateluudella loistava'. Onhan orissa Totilasta, itse kouluaatelin kuningasta :) On sulla innokkaita varsafaneja ;D Terkuin Anne

    VastaaPoista
  25. Ihanaa <3 Vihdoinki! Paljon onnea tammamammalle ja omistajalle. Albert on juuri täydellinen nimi mustalle tähtipäälle :)

    VastaaPoista
  26. Tuhannesti onnea pikku Albertista! Kyllä se mututuntuma melko hyvin oikeassa näköjään oli ja komea poika tuli! <3

    VastaaPoista
  27. Vihdoinkin! Ihanaa että kaikki sujui lopulta kuten pitikin ja sait hienon pikkumiehen, joka toivottavasti ylittää kaikki odotukset kunhan ratsastusikään päästään. Suuresti onnea!

    VastaaPoista
  28. Onnittelut :)

    Hieman hymyilytti kun varsan kuva katsoessani muistin mitä kirjoitit helmikuussa - mustahan tuo näyttäisi olevan, eikä ruunikko, mutta tähti ja sukat takajaloissa täsmäävät :)

    "Vähän aikaa sitten myös näin unta, jossa Pulla syntyi ja se oli kuin olikin orivarsa. Se oli muuten ihan saman värinen kuin Ruusa, mutta sillä oli takasissa pienet sukat. Se oli hirveän ihana, vaikka olikin väärää sukupuolta. Unessa varsa sai nimekseen Albert."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On jäänyt vastaaminen tähänkin! Kiitos, että muistutit tuosta unesta, koska en enää edes muistanut tarkkaan, millainen Albert siinä oli! Lähes pelottavan oikeaan osui uni, sukkia ja varsan ihanuutta myöten. Eihän sitä siis voinut kutsua muuksi kuin Albertiksi.

      Poista
  29. Voi miten ihanaa että kaikki meni hyvin ja teillle syntyi varmaan universumin kaunein varsa! ONNEA!

    VastaaPoista
  30. Onnittelut perheenlisäyksestä! Albert näyttää nätiltä kuin karkki, hyvät geenit tekivät tehtävänsä!

    Nyt loppuloma meneekin varsan touhuja tuijotellessa, muista kuitenkin syödä ja nukkua itsekin välillä! Muistan että itselleni se oli aina yhtä vaikeaa, kun kaiken aikaa vaan halusi notkua laitumen nurkalla pientä hevoslasta ihailemassa!

    Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näin myöhässä sinnekin! On kyllä tosi vaikeaa pysyä poissa varsan luota, vieläkin tekisi mieli sitä jäädä tuijottelemaan.

      Poista
  31. olipa ihana avata bloglovin ja huomata vihdoin, että täällä on varsapostaus!!!! oon niin tiiviisti seurannu ja jännittäny tätä :D tuhannesti onnea <3

    VastaaPoista
  32. Voi ihanuutta, miten komea poika! Onneksi olkoon 🍀

    VastaaPoista
  33. On vain luonnollista että Kaunotarponisi pyöräyttää sunnuntailapsen joka on sanalla sanoen Täydellinen <3
    Lämpimät onnittelut teille kaikille.

    VastaaPoista
  34. Onnittelut varsasta!

    Olen pitkään seuraillut blogiasi. Etsin aikanaan vähän erilaista hevosiin liittyvää blogia ja omasi osui silmään.

    VastaaPoista
  35. Onnea todella hurjan paljon!! Hän on vihdoin täällä, myös minä olen myötäelänyt täällä ruudun takana teidän odotusta. Todella kaunis pieni poika sieltä tulikin. Eikä nimi miestä pahenna, Albert on oikein mainio nimi myös syntyneelle varsalle.

    VastaaPoista
  36. Tuskin olen ainoa joka kärkkyy täällä lisäkuvia prinssistä. PAAAAAAAAALJON kuvia ;)

    VastaaPoista
  37. Hurjasti onnea ja hän on niin suloinen😍 21.5 on vissiin mustien tähtipäiden päivä, sillä oma musta (tummaruunikko mutta mun silmissä kyllä kesällä ihan musta) tähtipää täytti eilen 11v😊

    VastaaPoista
  38. Super paljon onnea! Oon käynyt ahkerasti katsomassa joko on vauvauutisia. En oo kuitenkaan perjantain jälkeen kerennyt käydä katsomassa, mutta tuli tunne, että nyt on pakko päivittää sivu. Ja mitäs täältä löytykään. :) Onnea ja menestystä emälle, varsalle kuin myös ihmisille.

    VastaaPoista
  39. Suurkiitos kaikille onnitteluista ja muista ihanista viesteistä! Vastailen tarkemmin kommentteihin myöhemmin, nyt pitäisi päästä viimein nukkumaan! Aika on mennyt kovin tiivisti pikkumiehen kanssa touhutessa ja ajattelin, että Albert-fanit arvostavat enemmän uusia kuvia ja kuulumisia. :)

    VastaaPoista
  40. Pahoittelut kaikille, että en sitten tullutkaan vastailemaan kaikkien viesteihin! Mutta joka tapauksessa jokainen lämmitti mieltä ja kiitän vielä näin pitkän ajan päästä kaikista onnitteluista.

    VastaaPoista