lauantai 28. toukokuuta 2016

Hullun huvit eivät ole halvat eli paljonko maksaa teettää varsa omasta tammasta

Hullulla on halvat huvit, sanotaan. Sanonta ei päde kovinkaan hyvin hevoshulluuteen. Eikä varsinkaan sellaiseen hevoshulluuteen, johon sisältyy tarve stressata itsensä tärviölle varsatuotannon muodossa. 

Voisi kuvitella, että omatuotanto olisi melko kätevä ja edullinenkin tapa hankkia itselleen hevonen, ainakin jos sattuu valmiiksi omistamaan tamman. Think again!

Meneillään oleva varsaprojektihan on, kuten moni tietää, elämäni toinen. Ensimmäinen oli sikäli menestyksekäs, että sen tulos on tämän toisen hankkeen kulmakivi.

Ensimmäisen varsaprojektin tulos, kuvassa päivän ikäisenä. 

Nämä kaksi varsaprojektia ovat jo tähän saakka olleet hyvin erilaiset.

Ensimmäisessä projektissa tuotantoprosessi oli luonnollinen, tässä toisessa ollaan keinohedelmöityslinjalla. Ero tuotantotavassa merkitsee eroa myös kustannuksissa: summa, joka Ruusa-hankkeeseen kokonaisuudessaan upposi, ei tässä toisessa projektissa ole riittänyt edes ensimmäiseen tiineysultraan asti.

Jos tämä käsillä oleva hanke etenee, kirjoittanen aiheesta myöhemmin lisää. Laskelma saattaa toimia jonkinlaisena lääkkeenä sitten, kun seuraava akuutti varsakuume iskee. (Tai voi olla, että ei. Mutta ehkä joku muu järkiintyy tämän tekstin ansiosta - tai sitten ei.)

Alla seuraa euromääräinen selvitys kahden eri varsaprojektin hinnasta.

Yhtäkkiä niitä olikin kaksi.
Ensimmäinen varsaprojekti oli helppo: tamma vaan tuttuun siittolaan, yksi kiimaultra siellä ja sitten ponille muutamat seksitreffit orhin kanssa. 11 kuukauden aikana pari kertaa varmistettiin, että poninalku oli vielä matkassa.

Ja sitten ihan yhtäkkiä ja noin vaan minulla olikin kaksi ponia. 

Ruusan tekokustannuksiksi olen joskus laskenut 1 600 euroa, mihin sisältyvät varsaan suoraan liittyvät kulut ensimmäisestä kiimaultrasta aina varsan vieroitukseen asti. Laskelman olen tehnyt jo monta vuotta sitten, joten en pysty sitä enää tarkistamaan.

Suurin kuluerä olivat astutus- ja varsamaksut, jotka olivat muistaakseni yhteensä 700 euroa. Muita kuluja olivat mm. tamman hoitomaksut siittolassa, ultrat, varsan eläinlääkärikulut (mm. 1 päivän ikäisenä vasta-aineiden mittaus), madotukset, tunnistus, rekisteröinti ja maitovarsalisä silloiseen tallivuokraan. 

Hintaa laski se, että Ruusan emä tiinehtyi ensimmäiseen kiimaan ja varsoi ilman avuntarvetta.

Tässä tekstissä esiteltyihin varsan valmistuskustannuksiin ei sisälly emätamman ylläpidon hintaa. Jos tekisi varsaa myyntiin, sekin pitäisi laskea mukaan.

4 päivää ennen h-hetkeä.

Varsaprojektin ihan ensimmäiset kustannukset tulevat kiimakontrollista.

Luomuna hevoset yleensä itse tietävät, koska lisääntymiselle on otollinen aika. Sitten vaan hypytetään oria tamman selkään noin joka toinen päivä niin kauan kuin tamma on suostuvainen. Silti Ruusan emäkin ultrattiin, koska ennen tositoimiin ryhtymistä on hyvä tsekata lisääntymiselinten kunto ja kiiman vaihe.

Siemennyksessä kiimakontrollien merkitys on isompi, koska siemenet pyritään tuikkaamaan sisään mahdollisimman optimaalisessa vaiheessa. Kuuleman mukaan pakasteella laitettaessa tammaa ultrataan jopa useita kertoja päivässä.

Ruusaa ultrattiin ensimmäistä (tuore)siemennystä varten kahdesti ennen oriasemalle menoa. Ensimmäisessä ultrassa, maanantaipäivänä, eläinlääkäri kertoi näkevänsä keltarauhasen (=ei kiimassa), mutta heti tiistaina ponin käytös oli kuin tietosanakirjan kohdasta "kiiman oireet". Jotta tietäisin, milloin tilata spermaa, eläinlääkäri saapui uudelleen keskiviikkona. (Tosin eläinlääkärin ohje oli olla tilaamatta perjantaiksi, tilasin silti.)

Ensimmäinen kiimaultra maksoi hieman alle 165 euroa, toinen noin 115 euroa. (Olen kuullut, että jossain päin Suomea eläinlääkärin saa kotiin aika paljon halvemmalla, mutta etelässä hintataso on tämä.)

Ikää kuukausi ja 20 päivää.


Kun on todennettu, että poni voidaan astuttaa, on ostettava varsansiemeniä.

Tässä tapauksessa spermanluovuttajan taksa on 1 000 euroa koko kaudelta ja lisäksi 90 euroa jokaisesta siemenlähetyksestä. 

Koska oriin siemenet tulivat Saksasta tuoretavarana, ne olisi voitu asentaa ponin sisään myös kotitallilla. Kiimaultrien tulosten poukkoilu ja tarve saada poni tiineeksi hetinyt saivat kuitenkin minut kääntymään hyvämaineisen oriaseman puoleen. 

Oriaseman laskusta odotin isoa, mutta se olikin vähän isompi. Ponin kahden päivän sikiämisloma maksoi vajaat 750 euroa! Summasta itse päätapahtuma lohkaisi leijonanosan, runsaat 680 euroa. Kaksi hoitovuorokautta lisäsivät loppusummaan runsaat 42 euroa ja hormonihoito (kiiman katkaisu?) vajaat 25 euroa.

Lisäksi pitäisi tietysti laskea kuljetuskustannukset oriasemalle. Ynnäilin, että polttoainetta kului ehkä 70 euron edestä.

Ponintaimi tasan 3 kuukauden iässä.

Summa summarum.

Ennen kuin on edes tietoa siitä, onko tiineys alkanut, projekti on syönyt jo noin 2 200 euroa. Halpaa kuin saippua! (Ei varmaan tarvitse kenenkään enää miettiä, miksi maitovarsoistakin pyydetään ihan rahaa.)

Ei voi sanoa muuta kuin että toivottavasti projekti saavuttaa sille asetetut tavoitteet.

Ensimmäinen välitavoitehan on, että maanantaina koittavassa ensimmäisessä tiineysultrassa näkyisi uuden elämän alku. Peukut ja varpaat pystyyn ja ristiin ja mitä näitä nyt on, että sitä seuraava rahanmeno aiheen tiimoilta olisi vasta tiineysultra numero kaksi.

Jännittää.

22 kommenttia:

  1. Joo, kyllä se ennemmin ihmetyttää miten kellään on raha myydä varsoja 1500 eurolla.. :D Talkoohengessä! Mutta kun useat hevosen ostajat ovat sitä osamaksua aina vailla, niin varsanhan saa yllä kuvatusti kätevästi osissa maksettuna. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tosiaan, varsa osamaksulla! Paitsi että tässä saattaa käydä niinkin, että maksellaan osissa, mutta "tuote" jää saamatta. Toisaalta jos vaikka poni olisikin tiine ja varsoisi ensi keväänä niin ei tämä hinta niin pahalta tuntuisi.

      Aika harva taitaa päästä varsoilla tuloille asti, ainakaan siis näissä Suomen olosuhteissa. Toista se on jossain Keski-Euroopassa, jossa hevoset voi pitää ympäri vuoden laitumella.

      Poista
  2. Kiitos tästä - koiran pito ei tunnukaan yhtään kalliilta, vaikka tänään käytiin ell-päivystyksessä :P

    Ja tietenkin toivotaan, että poni on tiine!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti koira on kunnossa! Koiran pito on kyllä hevoseen verrattuna halpaa.

      Vaikka nykyään koirienkin eläinlääkärikustannukset ovat nousseet ihan hulluna. Itse vaihdoin koiran kanssa eläinlääkäriä, kun entisessä paikassa maksoi rokotus ja verikoe melkein 200 euroa. Lisäksi ell-käyntiin meni 3 tuntia, siis paikan päällä. Ihan hullua.

      Poista
    2. Kyllä se varmasti tulee kuntoon. Olen ymmärtänyt, että e-asemien ketjuuntuminen on nostanut hintoja? Joten ketjuja olen vältellyt.

      Poista
    3. Juu ketjuuntuminen on kyllä nostanut hintoja, aiemmassa vakipaikassa hinnat moninkertaistuivat, kun asema liittyi ketjuun.

      Tuo aiemmin mainitsemani ell-asema ei tosin käsittääkseni ole osa ketjua. Mutta siellä on kaikki hienoudet magneettikuvauslaitteista lähtien.

      Ilmeisesti myös vakuutusten yleistyminen on saanut ell-asemat nostamaan hintoja. Koirallani on kyllä vakuutus, mutta silti hinnat tuntuvat kalliilta.

      Poista
  3. Jos en väärin muista, viime kesäinen yritelmä saada Vipsu kantavaksi kustansi semmoisen 700 euroa. En edes halua ajatella paljon summaan tulee tänä kesänä lisää, varsinkaan jos ei saada varsaa aikaiseksi. Hirveen kiva harrastus meillä :)
    Tsempit maanantaille! Toivotaan positiivista tulosta. Meillä sama edessä keskiviikkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semmoista se on! Hullun hommaa, kuten on monesti jo tullut todettua. Mutta jos tuloksena olisi varsa niin eihän mikään ole ihanampaa. Tsemppiä teillekin ultraukseen! Jännitys tiivistyy.

      Poista
  4. Käääk! Ei Nemo tullut läheskään noin paljon maksamaan, tuskin lähellekään edes sitä 1600e.. Orin astutus- ja varsamaksut (eivät vuonoilla mitään tähtitieteellisiä), Lotan asuminen orin luona yhden kuukauden, ultraus (kerran) muistaakseni 30e ja kuljetusmatkat orin luo ja pois (joista toinen meni sekin kuin "siivellä" orinpitäjän kyydillä suoraan näyttelyistä). Niin ja Hippokselle 8e(??) tamman kasvatusoikeudesta. Halvemmaksi se näin tuli kuin valmis varsa ostaa, vaikkei toki Lotan varsottamisella mitään tekemistä rahan kanssa ollutkaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu siis tuohon 1 600 euroon siis sisältyy kaikki (paitsi emätamman ylläpito) vieroitukseen asti. Tämä hevosoriin käyttäminen on nostanut kustannuksia jopa enemmän kuin odotin, mutta toivotaan, että tuloksena olisi hieno varsa...

      Älyttömän halvalla olet kyllä saanut ultrauksen! Itse toivon, että ultraus maksaisi nyt edes pikkuisen vähemmän, kun Ruusa asuu lähempänä Espoota, josta ell tulee.

      Poista
  5. Minä se sitten vasta hullu taidan olla, kun kolme varsaa olen kasvattanut enkä ole kertaakaan edes laskenut mitä se maksoi...Minusta sinä vaikutat harvinaisen järkevältä kun sentään lasket! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä kyllä aloin laskea vasta sen jälkeen, kun joku kysyi, paljonko maksaa. ;D Mutta loppujen lopuksihan tässä hommassa ei ole ollenkaan kyse järjestä. Ihan joku muu syy on harrastukselle.

      Poista
  6. Heh. Minäkin vaan päätin että astutan Lehmän. Kokemuksia astutuksesta tai varsoista nolla. Onneksi on hyvä oriasema, vaikka halpaahan tästä ei saa tekemälläkään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siinä parane paljon viivytellä, kun idea tulee! Halpaa ei kyllä ole, mutta varsat ovat ihania.

      Poista
    2. Tätä itsekin ajattelin, onhan ne varsat niin pirun ihania! Hmm pitää varmaan pyytää isäpuolta rakentamaan isompi talli tätä menoo..

      Poista
    3. Jos minulla olisi oma talli niin eihän tätä hulluutta pysäyttäisi enää mikään! ;D

      Poista
  7. Hyvää ystävääni lainatakseni, varsa projektin hinnalla (astutuksesta "oikeaan" ratsastusikään eli noin 4v.) saa ostettua melkoisen hienon nuoren.
    Onneksi on teitä "hulluja", jotka varsoja teettävät. En ikinä viitsisi ruveta moiseen, hevonen on kiva kun sillä voi ratsastaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu jos sen koko varsa-ajan kulut laskee niin sillä rahalla saisi kyllä jo melkein aikuisenkin. Tai no, jos tulee oikein hieno niin sellaisen kanssa voi omakasvatus kannattaakin. Vaikka itsehän en niin hienoa tietysti tarvitsisikaan.

      Ilman kasvatusta ei tosiaan olisi kenelläkään ratsuja. Minäkin haluaisin kyllä ratsastaa, mutta toisaalta tykkään kamalasti varsoista. Etenkin ihan pieninä ovat niin ihania, että haluaisin kasvattaa enemmänkin. Oman tallin puute vaan hidastaa menoa.

      Poista
    2. Siksi on hyvä, että joku viitsii :) Minä en vaikka olisikin oma talli.

      Poista
    3. Tämä on niin kallis harrastus ylipäätään, että kannattaa harrastaa juuri niin kuin itselle parhaiten sopii.

      Minä vaan en oikein osaa päättää, mihin keskittyä, kun vähän kaikki kiinnostaa. Jos olisi paljon rahaa niin ei olisi ongelmaa, kun voisi harrastaa kaikkea, mutta keskituloisella ei oikein ole varaa pitää sekä ratsuja että siitostammoja... (Joo monikossa niitä olisi, jos olisi sitä rahaa.)

      Poista
  8. Meilläkin varsan syntymään mennessä pelkät varsaan liittyvät kulut olivat n. 1500 euroa. Sen jälkeen tullut melkein sama mokoma lisää kaikista eläinlääkärikäynneistä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsoissa on se vika, että sairastuvat penteleen helposti. Ja kun varsa sairastuu, se on välittömästi kallis juttu.

      Omatuotantonahan ei voi ikinä tietää ensinnäkään tuleeko varsaa ja toisekseen selviääkö se ns. käyttöikään asti laisinkaan.

      Poista