lauantai 14. marraskuuta 2015

Ponin kasvu on iloinen asia - jos ei tarvitse loimittaa

Ponin kasvu on aina iloinen asia, etenkin kun poni on vähän vajaamittainen omistajansa ratsuksi.

Iloinen asia on vähemmän iloinen silloin, kun ponia pitäisi loimittaa. Kasvavan varsan vaatevarasto pitää valmistautua uusimaan vähintään kerran vuodessa. Helposti palelevalla - ja vilustuvalla - ponilla vaatevarasto ei voi olla kovin vähäinen.

Tästä syystä monta vuotta kävin loimiostoksilla pihistellen. Ostin vain Agrimarketin alekorista, josta Horze Avalanche -merkkisiä takkeja sai huomattavan vähäisillä investoinneilla. Niissä alelaarin Avalancheissa on ainoastaan yksi vika: ne eivät istu erityisen hyvin ainakaan edestä kaidalle ponille.

Viime syksynä päättelin, että 3-vuotias poni on suurimman kasvunsa kasvanut. Investoin vähän tyyriimpiin sadeasuihin, koska ponille ei tietenkään sovi mikään halpismerkki. Vain Bucas istuu. Ostin peräti kaksi sadeasua, Bucas smartexia, koska nämähän olisivat loppuelämän takkeja.

No. Jostain syystä ponin kalliilla hankitut loppuiän loimet näyttävät nyt takapuolen kohdalla tältä:Muistaakseni nämä loimet vielä ostohetkellä ylettyivät ihan reilusti ponin pakaroiden yli.

Jos loimet eivät ole kutistuneet kaapissa, poni on ehkä sittenkin vähän kasvanut. Tietenkin juuri sopivasti, ettei sille saa Bucasia ponihintaan. Ponihinnan ja hevoshinnan välinen erotus on noin yhden ratsastustunnin hinta.

Loimikaupoilla investoin tällä kertaa vähän vähemmän. Ostin Freedom-mallistosta 150-grammaisen fullneck -loimen. Näillä plussakeleillä se menee aika roimasti yliloimituksen puolelle, mutta poni on kuitenkin saanut nyt sadekelillä pukeutua tähän. Sillä on nimittäin edelleen/taas pientä kuumetta. (Eläinlääkäri on toki jo tilattu.)

Freedom-loimia saa kaikenlaisissa ihanissa väreissä.
Paitsi jos on kokoa 125 cm. Silloin saa tyytyä siniseen.
Se hyvä puoli tästä on, että emä-G:n loimet ovat nyt Ruusalle sopivan mittaisia (G:lle ne olivat hiukan lyhyitä). Muusta istuvuudesta en mene vannomaan.

P.S. Sorry, marraskuu on nyt alkanut tämänkin blogin kuvatarjonnassa.

4 kommenttia:

 1. Gio teki saman tempun, meni ja kasvoi. Ostin nyt tuon samanlaisen loimen just näihin leppoisimpiin keleihin ja alla on vielä ohut sisätoppa, tosin G onkin klipattu.
  Toivottavasti ei kasva enää ulos loimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klipatun loimitus onkin kyllä ihan eri juttu. Ruusalla on kuitenkin aika paljon tuota omaakin lämmikettä. Ei se onneksi ole sentään toppatakkinsa alla hionnut.

   Vaikka vähän valitinkin niin en oikeasti valita, vaikka poni kasvaisi vielä toiset 5 cm. Tosin mielellään kasvu saisi tapahtua myös ylös ja sivulle, ei vain taaksepäin.

   Poista
 2. Pena on yhdeksän ja mun täytyy nyt ruveta uusimaan sen loimia kun satakolmevitosista paistaa kankut... 145 on varmaan kaikista epäkiitollisin koko koska on niin yleinen. 135:a sentään joskus oli alelaareissa jäljellä ja musta tuntuu että 125:a aina! Joten ehkä jotain muutakin hyvää Ruusan kasvussa kuin se että se tulee kohti ratsastajaansa - osumat aleista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsähän minulle ei ollut mikään uutinen, että moni poni venähtää vielä 4-vuotiaana. Mutta kun Ruusa piti niitä 115-senttisiä loimia 2 talvea niin näin selvä pituuskasvu pääsi kuitenkin yllättämään. Mutta tänä vuonna olikin ensimmäinen kesä, kun Ruusa meni laitumelle valmiiksi hyvässä lihavuuskunnossa, joten kesän ruoho meni varmaan sitten pääosin kasvuun.

   Minusta taas tuntuu, ettei aleissa ole koskaan alle 135-senttisiä loimia. Ilmeisesti on jokin alen laki, että sitä kokoa, mitä etsii, ei löydä?

   Poista