sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Sinistä mä keräilen - kesän näyttelykautta korkkaamassa

Ruusalle sopii minusta hyvin tuo sininen väri. Hyvä niin, sillä ponin näyttelyura näyttäisi jatkuvan yllätyksettömän sinisellä teemalla näin 3-vuotiskaudellakin.

"Olen kynttilä." Ruusalle ei ihan tuo poseeraaminen maistunut tänään.  Miten niin "taipumusta alakaulaan" (ks. lausunto alla)?
Olimme siis tänään Janakkalassa nuorten welsh-ponien näyttelyssä.

Siellä oli harvinaisen laaja (ja vieläpä erittäin kovatasoinen) B-welsh-edustus. Tämä tarkoitti sitä, että toista kertaa Ruusan näyttelyuralla samaan luokkaan ravasi myös kilpakumppani. Toinen 3-vuotias B-welsh-tamma oli melko kovasukuinen ja minun silmääni rakenteeltaan Ruusaa korrektimpi. Ja hurjan söpö. Niinpä heti ajattelin, ettei Ruusalla ole jakoa.

Vaan niin se toinenkin sai kakkospalkinnon ja tuomari nosti vinokinttuisen, lonksupolvisen rimppanan luokkavoittajaksi.

Koska B-welsh-edustus tosiaan oli hyvin kovatasoinen, rimpula ei enää sitten jatkokehässä pärjännyt. Ja miksi olisikaan, kun muilla luokkavoittajilla oli ykköspalkinnot.

Tyyppi yrittää saada ponia poseeraamaan tuomarille, mutta ponista ilmeisesti on tärkeämpää näyttää hyvältä kameroiden suuntaan. Kasvutavoitteeksi olen asettanut sen, että säkä tavoittaisi edes lautaskorkeuden.
Ruusuketta ojentaessaan tuomari kehui, että tamma on nätti ja sillä on tosi hyvät liikkeet, mutta valitettavasti jaloissa on aika paljon sanomista. (Totesin vaan, että niinhän sillä on.) Ylälinjaan kaivattaisiin rutkasti lisää lihasta (juu, niinhän sinne tarvittaisiin, nimimerkillä ponillani on selässä ja niskassa lihasten paikalla kuopat). Mutta muuten poni on hyvässä kunnossa (laitumella lihoo ja talvikarvan rippeetkin lähtivät hyvissä ajoin viime viikolla).

Kieltämättä harmittaa, että vinot jalat aina vievät mahdollisuuden ykköseen, mutta niinhän sen vaan pitää mennä. Näyttelyiden pitää ohjata jalostusta terveeseen suuntaan, eikä vinoja jalkoja varsinaisesti voi pitää minkäänlaisena jalostusideaalina.

"Tahdikas, melko lennokas ravi." Ponin ilme kertoo olennaisen sen fiiliksistä.

Tuomari Tuula Pyöriän näkemys Ruusasta oli tällainen: "Ryhdikäs. Elegantti. Ilmeikäs pää. Pitkä kaula, taipumusta alakaulaan. Hyvä säkä ja syvyys, pitkä lanne. Hento luusto jaloissa. Eritt. ahdas edestä. Tahdikas, melko lennokas ravi. Mej. hajavarpainen. Tahdikas, matkaavoittava käynti." 

Ehkä tässä kohtaa voi lohdutukseksi vähän taputtaa itseään selkään, että kokenut Hippos-tuomari ei mainitse analyysissään mitään sellaista vikaa, mitä täti ei olisi ehtinyt näiden kolmen yhteisen vuoden aikana jo moneen kertaan panikoida. Tosin poni on minusta levinnyt viime aikoina kivasti edestä, joten salaa toivoin, että etuosan ahtautta olisi voitu tällä kaudella kuvailla jo ilman erittäin-sanaa.

"Tahdikas, matkaavoittava käynti." Ruusan vahvuus näyttelyeläimenä on se, että se pystyy esittämään peräkanaa lennokasta ravia ja rentoa  käyntiä. 
Vaikka rimpula esiintyi kehässä hyvin, reissusta jäi paha mieli.

Kitkerän jälkimaun aiheuttivat näyttelyn oheisnäytöksenä järjestetyt traileriin menemättömyysesitykset à la Ruusa. Ja erityisen kitkerää oli oma kykenemättömyys toimia tilanteessa rauhallisesti ja nätisti.

Poni, joka on aina ennen kävellyt traileriin suoraan kuin sillä ei olisi elämässään muuta vaihtoehtoa, on viime aikoina keksinyt aika paljonkin vaihtoehtoja.

Mihinkään ponin tänään valitsemista vaihtoehdoista ei sisältynyt lastautumista kohtuulliseksi katsottavassa ajassa. Sen sijaan niihin lukeutui mm. jalkojen juurruttamista maahan, lastaussillan ohi jyräämistä ja balettiloikkia lastaussillalta sen viereen. Toki myös perinteinen tulen traileriin - enpäs tulekaan -peruutus tuli useaan kertaan toistettua.

Ponin sinnikäs vastahankaisuus herätti jotain rumaa tädin sielussa. Ensin hävetti ponin käytös, mutta tilanteen rauhoituttua alkoi hävettää etupäässä oma toiminta.

Onneksi noin puolen tunnin taistelun jälkeen uupuneen tädin mielessä kävi, että jospa kokeiltaisiin sittenkin hyvällä eikä pakolla. Ruusa, ilmeisen väsyneenä sekin, hyväksyi kompromissin. Myslikippo nenänsä alla se otti askeleen kerrallaan kohti koppia ja aika nopeasti kaikki neljä jalkaa oli saatu trailerin matkustusosaston puolelle. (Tätä taktiikkaa kyllä testattiin jo ennen taistelun kärjistymistä, mutta kenties ei riittävässä laajuudessa.)

Jälleen kerran poni oli emäntäänsä viisaampi ja opetti tärkeää läksyä: Kun hermostuu, menettää pelin. Ja hyvällä saa aina yleensä enemmän kuin pahalla.

Täytyy vain toivoa, että jollain harjoituksella saisin takaisin sen ponin, jonka kanssa on ilo reissata yksinkin. Edellinen harjoitusyritys taisi mennä vähän pieleen, sillä sen tuloksena lievästä vastustelusta edettiin nykyisenkaltaiseen pattitilanteeseen. Vaikka mukana oli runsaasti porkkanoitakin.

Onneksi ponilla sentään on paikka, jossa pääsee välillä irti ihmisistä ja niiden hölmöilyistä.


10 kommenttia:

  1. Voi, tiedän niin tuon tunteen. Meilläkin on nyt pari kertaa neuvoteltu traikkuun menosta...! Ennen varsa käveli sinne naru kaulalla yksin tai kaverin kanssa, ei väliä. Viime klinikkareissulla keskusteltiin päivän politiiikasta tovi... No, kohta alkaa laidunlomakausi ja laitumelle kuljetaan trailerilla. Siinä treeniä kerrakseen, kun silloin tällöin käydään kotona kesän aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taitaa olla sitä kuuluisaa kitkerää kalkkia tai karmaa, mitä ikinä. Olen nimittäin jonkun kerran ääneen ihmetellyt, miten ihmiset eivät saa hevosiaan traileriin. No, vaikka näin.

      Juhannuksen jälkeen minun pitäisi mennä ennen töihin lähtöä Ruusan kanssa käymään hammaslääkärissä. Ilman apua. Pitäisiköhän sittenkin kutsua se hammasspesialisti laitumelle? Kai ponin sentään johonkin traktoriin saa köytettyä? Laitumen omistaja on sen verran avulias, että varmasti vetäisi jatkojohdon tohtorin raspia varten.

      Poista
  2. Kokonaisuutena kuitenkin hieno reissu! Tiedän silti valitettavan hyvin tuon tunteen minäkin. Muistetaan olla kaikki hieman vähemmän itsekriittisiä ja iloita menestyksen hetkistä, kuten nyt Ruusan sinisestä ruusukkeesta. Sininen todella sopii Ruusalle =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä olen vienyt itsekriittisyyden jonnekin aika korkeisiin sfääreihin. Mutta tässä nyt harmittaa paljolti se, että ponin kanssa reissaaminen on alkanut väärällä tavalla jännittää. Tulee sellainen epävarmuus, että saako sen nyt tänään traileriin vai ei.

      En tiedä, onko sininen ruusuke välttämättä iloitsemisen arvoinen, kun sitä huonompia jaetaan welsh-näyttelyissä harvoin. Mutta tuo kultareunainen sininen, luokkavoittajan ruusuke, on aina iloinen asia. Etenkin tällaisilla kerroilla, kun Ruusa ei ole ollut luokkansa ainoa poni. :D

      Poista
  3. Tiedän niin tunteen ja samat opit olen Taavilta saanut. :p Ja silti edelleen välillä sorrun siihen hermosumiseen. Ottaa kyllä jälkikäteen aina pattiin oikein urakalla! Parhaaksi se on herkut meilläkin todettu, tosin aina ei sitten kelpaa nekään.. Epäilen, että on peiliin katsomisen paikka ja matkustusmukavuutta on jotenkin lisättävä (ehkä lisää tukea väliseinästä tjs.). Kaahattu ei ole ja sillätavalla on varmasti ollut aina mukava matkustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusa matkusti pienenä aivan älyttömän lunkisti, veti heinäverkon vähänkin pitemmällä matkalla ihan tyhjäksi eli on ollut niin rento, että ruoka on maistunut.

      Luulen, että jonkinlainen käännekohta tuli, kun ensimmäistä kertaa jouduin kuskaamaan ikkunat avoimina pitkän matkan moottoritietä pitkin. Se oli ensimmäinen reissu, että heinä ei mennyt alas ja sen jälkeen heinäverkko on aina ollut melkein koskematon. Silloinkin olin kyllä laittanut pumpulit korviin, mutta toinen oli pudonnut kun en ollut laittanut mitään huppua. Pitäisi ostaa sellaiset kunnolliset ravureiden pumpulit, mutta toisaalta poni inhoaa pumpulin tunkemista korviin, joten en nyt ole laittanut...

      Toisaalta olen tehnyt virheen ehkä myös siinä, että olen käyttänyt traileria väliaikaiskarsinana näyttelyissä yms. eli poni on joutunut seisomaan siellä yksinkertaisesti liikaa.

      Poista
  4. Voin samaistua niin hyvin tuohon lastausasiaan. Meillä myös poni tyyliä "juoksee traileriin", ja nyt kun on joutunut kipeänä kuljettamaan niin ei vaan menekään enää.

    Ruusa on niin mielettömän söpö ja kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä käynyt mielessä sekin, että ovatko nuo takapolviongelmat jotenkin kärjistäneet tämän tilanteen. Ponista varmaan tuntuu epävarmalta, kun jalat voivat yhtäkkiä mennä alta.

      Kiitokset kehuista!

      Poista
  5. Voin niin samaistua! Mä luulin olevani jotenkin hyvä lastaamaan hevosia ja sitten meille tuli Lotta. Luulot karisi. Pahimmillaan lastattiin kolme ja puoli tuntia. Kaikkea kokeiltiin, myös totaalista hermojen menetystä. Se on lunki matkustaja, syö koko ajan eikä hikisty. Mutta on keksinyt, että ei tarvi kun temppuilee. Nyt luulen vihdoin keksineeni, miten saan homman toimimaan. Luultavasti olen väärässä :).
    Ruusa on kyllä valtavan kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu on niin helppoa uskoa omaan erinomaisuuteensa, kunnes poni päättääkin olla haluamatta samaa kuin lastaaja... Voiko ärsyttävämpää asiaa olla kuin hevonen, joka ei kävele traileriin?

      Meillä on nyt alkanut määrätietoinen traileriharjoittelu, jossa yritän saada ponin haluamaan traileriin menoa itse. Ruusalla on omaa tahtoa kokonaisen tallin tarpeiksi, joten pakottamalla sen kanssa on turha yrittää toimia.

      Ja kiitos kehuista! :)

      Poista