maanantai 30. kesäkuuta 2014

Persoonallisuus testissä

SD-teamin Marjut oli löytänyt netistä sellaisen hevosten persoonallisuustestin, että oli pakko kokeilla itsekin. Testillä markkinoidaan Dessa Hockleyn kirjaa "Is your horse a Rock Star".

Ja totta kai Ruusa on - rokkitähti.

"The Rock Stars are confident and charismatic. They are expressive and strong minded. They love to show you what they know but are hard to get to focus on the small details of the task. They are found in many competitive arenas, usually at the top of their field."

"Once they walk into the ring, the world is theirs. "
Ei ole jäänyt huomaamatta, että ponini on mm. itsevarma, karismaattinen ja vahvaluontoinen. Olen aina sanonut, että sillä on kisaponin luonne, vaikka ei ehkä kisaponin fysiikkaa.

Kun Ruusa oli pikkuvarsa, kengittäjä kehotti tekemään sen kanssa jotain sellaista, joka horjuttaisi ponin jo silloin ylikehittynyttä egoa. En tiedä, olisiko sellaisista harjoituksista ollut hyötyä, mutta ponin usko itseensä ei sittemminkään ole horjunut.

Hevoslaumassa tällainen itseluottamus ei aina ole nuorelle ponille terveellistä. Nimittäin vaikka Ruusa omasta mielestään on johtaja-ainesta, aikuiset hevoset eivät aina jaa käsitystä. Tällaiset näkemyserot ovat omiaan johtamaan rimpulan höykytykseen. 

Takaisin testiin. Rokkitähden yksityiskohtaisempi luonneanalyysi kertoo muun muassa, että rokkitähtiponilla on niin vahva ego, että se on melkein ylimielinen - mutta toisaalta rokkitähti on riittävän miellyttävä ja hurmaava saadakseen ihmiset tykästymään itseensä. Maailma pyörii rokkitähden ympärillä.   

Ruusalla kieltämättä on kyky kietoa ihmiset (ja hevosista ainakin pojat) kavionsa ympärille. Viimeksi tästä kyvystä todisti keskustelu Ruusan laitumen naapurissa asuvan miehen kanssa. Hän piti minulle suorastaan luennon ponini monipuolisesta upeudesta.

"This horse is your friend and noble companion." 

Rokkitähtiponi on aina valmis toimintaan ja tuleekin yleensä vastaan portille (*check*). Mutta jos sen kanssa tekee samaa treeniä kuusi päivää putkeen, poni ikävystyy varmasti. Rokkitähtiponi on utelias ja ulospäinsuuntautunut, ei lainkaan ujo. Se myös kertoo ihmiselleen varmasti, mitä mieltä on asioista (voin kertoa, että tämä viimeinen kohta to-del-la-kin pitää paikkansa).

Kuinka ollakaan, laitumen metsikköön uskaltautuu ensimmäisenä oma pikku rokkitähtemme. Ruusa ei ole päässyt aikuisen puoliveritamman pomoksi, mutta hyvin usein Ruusa menee, minne tykkää, ja muut seuraavat perässä.

Persoonallisuustesti kertoo myös, millaista on kouluttaa rokkistaraa.

Koska rokkistara pyrkii aina pyörittämään show'ta itse, voi olla haastavaa saada perussäännöt iskostettua sen kalloon. Ja sitäpaitsi: "Some days they are 'just too cool for school'". Toisaalta rokkistara tykkää oppimisesta ja miellyttämisestä, joten jos ihminen arvostaa sen ponnisteluja, se yleensä työskentelee hyvin.


"This is not a horse to fight with over small issues at any age. He is friendly and engaging, seeking the relationship with you. He is willing to work with you on most issues. Over-disciplining will get him worried or 'on the fight' and you may lose your superstar."

Tähtipollen ei kannata antaa määräillä ihmistä, mutta jokunen oma idea on hyvä sallia. Kun stara on ymmärtänyt tehtävän, se suorittaa mielellään ja saattaa jopa kehittää omia parannusehdotuksia. (Aika tuttua...)

Dessa Hockleyn mukaan rokkitähteä kannattaa kuunnella, koska sillä on sanottavaa. Ja Ruusalla kyllä ainakin riittää mielipiteitä, jos ei muuta...

Ruusa tallaa omia polkujaan.
Aika hauska testi!

Tässä vielä linkki rokkistaran täydellisempään luonnekuvaukseen. Ja testiin.

  

2 kommenttia:

  1. Tämä oli muuten aika oivallinen testi hyvällä huumorilla höystettynä. Oma welshini saikin The Steady Eddyn ja pitää kyllä niin paikkansa. Hyviä näkökantoja ja poni tosiaan on sellainen, ettei sitä haittaisi lainkaan, vaikka unohtaisin sen kolmeksi viikoksi laitumelle ja kävisimme taas maastolenkillä, tai vääntäisimme hiukan tavoitteellisemmin kentällä tai vaikkapa hyppäisimme esteitä. Ei ratojen tähti, mutta amatöörin ja aloittelijan ratsu, oivallinen valinta itselleni. Nämä lastaukset vain ovat tällä erää taas meidän hankalin kohtamme, siinä suhteessa tavoitteet eivät kohtaa. Täytyisi ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa vain treenaamaan. Ei se My little pony mene ihan tuuppimalla traikkuun. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyvin tosiaan tuntuvat osuvan kohdilleen testin jutut. Niinhän se on, että jokainen hevonen on persoona, vaikka jotkut väittävät, että kaikki on kiinni koulutuksesta. Kyllähän koulutuksella käytökseen voi vaikuttaa, mutta koulutustapa pitää valita hevosen persoonaan sopivaksi.

      Poista