keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Lyhyt mutta jännittävä muuttomatka

Kesäkuun viimeisenä päivänä laiduneläimiä kohtasi kesän tähän saakka ehkä jännittävin tapahtuma sitten laitumelle siirtymisen. Nimittäin muutto kokonaan uudelle laidunlohkolle - tien vastakkaiselle puolelle.

Ruusa tutkailee maisemia uudella lohkolla. Takana oleva pelto pitäisi vielä aidata, jolloin hevoset voivat tallustaa sillan yli myös sinne.
Kavioeläimillä oli hyvin aikaa kerätä kierroksia, kun ensin tunnin tai kaksi seurasivat ottelua tädit vs. aitalanka. (Tällä kertaa tädit voittivat helposti, sillä uutuudensileä aitalanka on varsin säyseä vastus.)

Muuttohetken koittaessa nelijalkajengi oli portilla vastassa - melko kiihtyneessä mielentilassa. Maalaismaisemassa ei näin jännittäviä juttuja tapahdukaan ihan joka päivä.

Kun kävelimme noin parinkymmenen metrin matkan laidunlohkojen välillä, rimpula otti kärkihevosen tehtävän vakavissaan. Se varmisteli kyttäämällä ja hörisemällä, ettei kukaan vaan eksyisi porukasta.

Kätsää, kun voi samalla syödä ja kyylätä.
Heinän pituudesta päätellen muutto olisi kannattanut toteuttaa jo pari kolme viikkoa sitten. Ilmeisesti joku ponitäti oli tämänkin homman sössinyt sanomalla laitumenpitäjälle, että edellisellä lohkolla oli vielä hyvin ruokaa. (Niin kuin olikin, kunnes se alkoi loppua.)

No, ainakin Ruusasta tuntui olevan hauskaa, ettei päätä tarvinnut lainkaan laskea syömistä varten. Ajatelkaa mikä energiansäästö siitäkin tulee, kun ei tarvitse päätä yhtenään hiissata ylös alas.

Alkuun Ruusalla ei kylläkään ollut aikaa syödä, sillä mikä olisikaan parempi rallirata kuin tuore laidun?

Ruusa ja lauman 15-vuotias pukkilaukkailivat vielä pitkään sen jälkeen, kun porukan junnu (1 vee) oli jo katsonut paremmaksi keskittyä olennaiseen.

Rokkitähti esittelee vähän muuvseja.

Lonksuvat polvet ja tiukat käännökset ovat melko jännittävä yhdistelmä.
Eilen laitumella käydessäni muuten havaitsin, että kesä on ohi. Mikä muu voisi selittää sen, että Ruusa ja lauman toinen silkkiturkki ovat ryhtyneet pudottamaan kesätakkia? 

En kyllä ihan heti muista, milloin ponit olisivat aloittaneet reippaan karvanlähdön heinäkuun alussa.

Vanha totuushan on, että karvanvaihtoon vaikuttaa vain valon määrä eikä sää. Joko tämä on väärä totuus tai sitten jatkuva pilvisyys on saanut ponin hormonierityksen päättelemään, että keväästä siirrytään tänä vuonna suoraan syksyyn. Johan se kesäkarva melkein kuukauden on ehtinyt ollakin.


8 kommenttia:

 1. Kesät yövuoroja tehneenä on pakko todeta, että tänä kesänä yöt ovat olleet tavallista pimeämpiä. Tämä tosin perustuu ihan mutu-tuntumaan. ;) Mutta siis joo, täälläkin juniorihepat tuuhentavat jo karvaansa. Ihan kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu onhan nyt oikeasti ollut hirveän pimeää, kun koko ajan sataa. Ihan kuin syksyllä.

   Täytyy vain toivoa, etteivät ehdi kovin paksua karvaa kasvattaa ennen kuin tulee (jos tulee) ne luvatut hellekelit.

   Poista
 2. Hih, meillä nuo 1-vuotiaat varsat eivät ole kunnolla vielä edes luopuneet talvikarvastaan. :D Taitaa tosiaan olla heppojen karvanvaihtorytmit vähän sekaisin kun säät on mitä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuntuu että on ollut talvikarva tiukassa yhdellä jos toisellakin. Tavalliseen tapaani toki ruoskin itseäni ruokintavirheistä, kun Ruusalla oli selässä talvikarvaa vielä kesäkuun alussa...

   Ponin laidunkaverin omistaja vinkkasi, että harjauskivellä lähtee (minähän olin epätoivoissani nyppinyt niitä karvoja sormin, mikä ei ollut Ruusasta erityisen kivaa). Ja todellakin, sillähän ne loput talvikarvat lähtivät muutamalla harjauskerralla.

   Poista
 3. Taavi tuli mulle pihatosta viime vuonna näitä aikoja (oikeastaan tasan vuosi sitten!!) ja silloin se jo tiputti kesäkarvaa kovaa vauhtia. Tänä vuonna se aloitti jo kesäkuun puolella, siinä juhannuksen jälkeen.. :) Että eipä sitä karvatonta aikaa taas kauaa kestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Taavi se katsoo parhaaksi olla ajoissa liikkeellä... Meillä tuo karvanlähtö on yleensä alkanut vasta elokuulla, eikä edes alkukuusta. Minusta Ruusan karva jotenkin näyttää nyt jo vähän paksummalta.

   Poista
 4. Silkkiuikkuruunani on myös ollut harvinaisen outokarvainen tänä kesänä, tuntuu ettei talvikarva lähtenytkään kunnolla ja nyt jo uutta pukkaa. Hohhoi... Täytyypä huollattaa trimmerit ajoissa ensi syksyn klippausruuhkaa varten, tänä vuonna aion taiteilla kivoja kokovartaloklippauksia ja ehkä jopa mainoslogon heposen kankkuun. Käännetään karvan yli-innokas kasvu hyödyksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Elämme mielenkiintoisia aikoja. Kun helteet alkoivat, Ruusa ainakin lopetti kesäkarvan pudottamisen. Että ota siitä nyt selvää sitten. Ihan kiva kyllä, jos nyt ei ihan vielä elokuuksi vaihda talviturkkia.

   Poista