lauantai 23. kesäkuuta 2018

Viimeinkin oikealla puolella aitaa

Tiedote orilaitumelta: Albert on kuin onkin saatu integroitua laumaan. Nyt näin jo uskaltanee sanoa, kun varsa on muutamalla viime vierailukerralla löytynyt ihan siltä puolelta aitaa kuin oli suunniteltukin.

Puoliveljekset.

Ei Albert nyt ihan bestistä ole porukasta löytänyt, mutta hengailee kuitenkin muun lauman mukana. Ja muu lauma seuraa Albertia, jos se vaikka lähtee tarkistamaan epäilyttävää ihmishavaintoa. Jonkinasteisesta kotiutumisesta kielii sekin, ettei Albertia viimeksi juuri edes kiinnostanut ihmismamin ilmestyminen tontille.

Junnupuoliveriset (loppukesän lapset) ovat Albertin seurasta kiinnostuneimpia ja jopa haastavat sitä leikkiin.

Pomon kakkosmieskin alkaa vähitellen tottua ajatukseen, että Albert on täällä jäädäkseen. Se antaa Albertin välillä ruohostaa ihan vieressä. Edelleen toki ajoittain katsoo tarpeelliseksi häätää tulokasta kauemmas. Pitäähän sitä välillä muistuttaa, kuka siirtää kenenkin jalkoja.


Oli pakko käydä laitumella myös eilen tsekkaamassa, miten sokeriponi siellä selviytyy perinteisestä suomalaisesta juhannussäästä. Olin varustautunut paksuimmalla toppaloimella voidakseni lämmittää kylmästä horkkaisen varsan (sellaisessa tilassa löysin emänsä aiemmin samana päivänä, vaikkei emäponi ollut edes märkä).

Mutta en kohdannutkaan viluista varsapoloista, vaan täysin tyytyväisenä ruohoa nyhtävän Albertin. Se ei ollut millänsäkään runsaanpuoleisesta luonnonsuihkusta, vaikka oli jo märkä. Taisi olla vain tyytyväinen, kun huono lentosää piti ötökät poissa.

Mitä ihmettä, onko sokerivarsasta kasvanut säänkestävä teini? 

Albert alkaa myös olla jo aivan asianmukaisessa laidunlookissa. Alla olevassa kuvassa näkyy puhtaampi puoli. Kaikki kuvat on otettu tiistaina.

Albert näyttää minusta jotenkin niin aikuiselta verrattuna Ruusaan vastaavassa iässä! Ruusa näytti tältä suunnilleen kolmevuotiaana.
Luonto ja (heinä)pellot kiittäisivät, jos pisaroita putoilisi vähän säännöllisemminkin. Vähän on tässä alkukesän aikana hirvittänyt, saadaanko tänä vuonna kaviokuumetaustaiselle sopivaa heinää, tai heinää ylipäätään. Ja jos saadaan niin millä hinnalla.

Toisaalta en toivo myöskään säätilan käännöstä toiseen ääripäähän. Sekään ei edistäisi heinän saamista. Sitä paitsi juhannusaattona tuli mielestäni aivan riittävästi palelua yhdelle kesälle. Jonkinlainen tasapaino olisi kiva.

10 kommenttia:

 1. Oi miten mukavia kuulumisia!! Meillä meni kanssa laitumella pasmat sekaisin kun mulle saapui satulaan laitettavaksi 3 v tamma... Kukaan ei sentään ruvennut aitomaan mutta kyllä siellä tulokas sai kyytiä päälliköltä, kunnes sitten 3-4 päivää myöhemmin vissiin totesi, että ei tuo lähdekään mihinkään ja antoi tulokkaan soluttautua laumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se tuppaa menemään, että kun valmiiseen laumaan laitetaan uusi hevonen niin alkuun se saa kyytiä. Tässä Albertin tapauksessa vaan tuo aitominen aiheutti vähän erityisharmia. Toivotaan, että sille tulisi nyt kiva kesä ja ettei enää kesän lopussa muistaisi oppimaansa aidasta pakenemisen taitoa...

   Poista
 2. Albert näyttää niin aikuiselta, tai ainakin myöhäisteiniltä. Liikutuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä tosiaan näyttää ihmeen "valmiilta"! Mutta on hieman hämmentävää, että meillä on sama Blogger-nimimerkki. :D

   Poista
 3. Ihanaa kuulla että nyt on pysytty aitojen oikealla puolella ja on ystävystytty! On kyllä todella komean näköinen Albert tällä hetkellä. Jotenkin yllättävän aikuismainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että ei tule enää takapakkeja ja että viisikosta tulisi tiivis lauma. Olen kyllä ihmetellyt, miten Albert onkin niin aikuisen näköinen. Tai siis kyllähän se nyt varsalta näyttää, mutta yksivuotiaaksi se on aika valmiin näköinen. Ehkä se on se hevosveri, joka kypsentää.

   Poista
 4. Eikai kukaan oikeasti laita toppaloimea kesällä päälle :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittaa, jos poni tärisee kylmästä. Ei mikään ohut loimi auta siinä vaiheessa, kun poni tärisee kuin horkassa. Ei paksua toppaloimea tietenkään 10 asteen lämpöön jätetä ponille koko päiväksi päälle, vaan siksi aikaa että se lämpenee.

   Minusta kannattaa loimittaa sen mukaan, mitä hevonen kullakin hetkellä tarvitsee eikä sen mukaan, mikä kalenterikuukausi sattuu olemaan menossa. Yhtenäkin kesänä loimitin kesälaitumelle enemmän kuin tavallisena talvena. Sää oli silloin juhannuksena ja jouluna tismalleen sama.

   Poista
 5. Mites orilaitumella menee? Lisää kuvia tulossa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, Albert on sopeutunut porukkaan hyvin.

   Kuvia on kyllä jossain vaiheessa tulossa lisää, mutta hirveästi en ole kuvannut. Aina kun siellä käyn, näen vain laiduntavia hevosia. Ehkä kerran olen alun jälkeen nähnyt, että ottivat pari raviaskelta. Muuten ovat vain päät maassa tai tunkemassa syliin. Eli kovin lennokkaita kuvia en ole saanut!

   Poista