sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Uusi koti ja ulkopuolisuus

Siellä se nyt on, rimpula uudessa kodissaan. 

Koko lauma pantiin samantien samalle laitumelle, jossa kyllä riittää niin ruokaa kuin tilaakin. Nämä seikat yleensä merkittävästi vähentävät laumanmuodostuksessa syntyvien vammojen määrää. Ruusan loukkaantumisalttiuteen tilan määrällä ei kuitenkaan aina ole ollut vaikutusta, sillä ponin väistämishalukkuudessa on tiettyjä puutteita. Tämä taipumus ja kengällinen lauma ovat aika pelottava yhdistelmä.

Kirjoitushetkeen mennessä vammat ovat onneksi jääneet yhteen pintanaarmuun rimpulan reidessä.

Ihan alkuun Ruusa oli hetken samalla lohkolla vain varsojen kanssa. Silloin saattoi vielä juosta näinkin itsevarmana.
Kun poni on kahdessa aikaisemmassa laumassaan otettu melko avosylin vastaan, sille taisi olla aikamoinen järkytys tulla jätetyksi kylmästi ulkopuolelle.

Suurin osa lauman hevosista olisi kyllä - pienin varauksin - valmiita päästämään Ruusan osalliseksi laumahengestä, mutta yksi suomenhevostamma on päättänyt ottaa tulokkaalta välittömästi ja suurieleisesti luulot pois.

Alkuun ilkimys juoksutti Ruusaa näytösluontoisesti yhtenään, mutta aamuun mennessä siltä oli onneksi jo pahin puhti loppunut ja rimpula sai ainakin ajoittain laiduntaa ihan muiden lähellä.


Tiedän, että tämä on täysin normaalia laumakäytöstä. Kyllä silti vähän surettaa, kun on vienyt ponin harmonisesta laumasta paikkaan, jossa se joutuu päähänpotkituksi.

Edellisellä laitumellahan laumanmuodostus kävi kuin sadussa ja heti löytynyt sielujen sympatia vain syveni kesän edetessä. Mutta koska laitumelle ei Suomen oloissa voi jäädä talveksi, muutto oli väistämätön.

"Uskaltaiskohan tonne mennä?"
Kaihoisa katse potentiaalisiin laumatovereihin.
Tässä uudessa paikassa koetulla tavalla ei Ruusaa ole pompoteltu sen jälkeen, kun se puolivuotiaana muutti pois emänsä helmoista.

Tuolloin opetus laumahierarkiasta ja väistämissäännöistä oli kova ja tarpeellinen, mutta ei valitettavasti johtanut pysyvään ymmärrykseen keskenkasvuiselle ponille kannattavista käyttäytymismalleista.

Toivotaan, että nyt saatava tiukkasävyinen ohjeistus tuottaa vähän pysyvämpää tulosta. Tavallaan on hyvä, että joku pakottaa Ruusan alkuun väistämään vähän isommin. Toivottavasti pienet osumat opettavat sille, että kengällisille matameille ei ihan oikeasti kannata ryttyillä.

Hiukan hirvitti, millaista jälkeä ylimääräinen kirmailu tekisi ilmeisesti edelleen hiukan tulehtuneissa jännetupissa. Vaikuttaisi siltä, että vaikutusta ei ole.

Nesteen määrä tällä hetkellä on, kylmäyksessä auttavan tallinpitäjän sanoin, todella vähäinen.

Unelmaa Laatuponikisasta ei ole vielä täysin kuopattu...

Tyyppi on kiimassa, havaitsee Ruusa. (Värit näköjään menivät turhan sinerviksi, sorry.)
Hauska yksityiskohta muuten, että lauman johtajatamma kehitti Ruusan nähtyään välittömästi kiiman. Seuraavaan aamuun mennessä myös rimpula oli aloittanut kiimailun.

Liekö kyseessä jokin luonnon kehittämä konsti laumanmuodostuksen helpottamiseksi? Kiimahan tunnetusti saattaa pehmentää vähän kipakammankin tamman pään.

Olenko koskaan sanonut, että rakastan syksyn valoa? Ruusan alakaulaa en sanottavammin rakasta. Olen muuten aina ajatellut, että Ruusalla on suora selkä, mutta nyt on alkanut näyttää siltä, että on siinä kumminkin vähän kaarta. Satulan hankintaa varmaan pitäisi ruveta miettimään myöhemmin syksyllä.


6 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä kuvankaunis poni, todella ihastuttavan näköinen nuori neiti! :-) Toivottavasti lauma siitä pikku hiljaa rauhoittuu ja Ruusa pääse kunnolla porukkaan mukaan. Tiedän miten raastavaa on seurata vierestä, kun omaa hevosta höykkyytetään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista! Kyllähän se ihan omaakin silmääni miellyttää, kunhan ei turhan tarkkaan katso jalkoja. Kyllä se lauma Ruusan vähitellen hyväksyy, vielä Ruusa ei ole täysivaltainen jäsen mutta parin viikon päästä tilanne voi olla jo toinen.

   Poista
 2. En kestä, Ruusa on niin mielettömän kaunis ja söpö! Tutunnäköinen alakaula, mun ruunalla on samanlainen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos. Ruusan emällä oli myös aikamoinen alakaula, taitaapi olla sieltä perittyä. Yksi welsh-kasvattaja sanoi, että alakaula tulee ryhdikkäille poneille. Siinäkin on varmaan vinha perä, kun katsoo missä tilanteessa alakaula oikein pullahtaa.

   Poista
 3. Tsemiä taas tähänkin stressiin. Muutot tietää aina unettomia öitä ja kalvavan kauhun tunteen. Jos ajatellaan positiivisesti, ainakin poni ja tamma liikkuvat =) Jää vähemmän treenistressiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on stressiä jostain. Mutta nyt kyllä tuntuu jo vähän paremmalta, kun lauma tuntuu vähitellen avautuvan Ruusallekin. Ruusan kyllä pitäisi ehkä olla vähän vähemmällä liikunnalla nyt kun sillä on ehkä jännetupentulehdus. Mutta koska poni ei ole ollut ep eikä jalka ole kipeä, en ole ihan hirveän huolissani siitä.

   Poni kyllä liikkuu laitumella ylipäätään paljon, kun on tilaa ja pehmeä pohja. Se kun on tuollainen vähän vilkkaampi tapaus...

   Poista