keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Karvaformulan anatomia for dummiesEsimerkkiformula on merkiltään welsh B, vuosimallia 2011. Tässä vaiheessa formula on käyttöikänsä alussa. 

Karvaformulan käytössä ja huollossa huomioitavaa:

Karvaformulaa ohjataan etupäässä painonsiirroilla. Ohjaustehostimena voi käyttää kaasupoljinta ja/tai käsiohjaimia.

Ilmanottoaukkojen peittäminen heikentää merkittävästi formulan tehoa ja voi aiheuttaa vakaviakin vaurioita.

Käsijarruja/ohjaimia asennettaessa on myös huomioitava ilmanottoaukot: väärinasennus voi aiheuttaa häiriön ilmanotossa ja siten koko järjestelmän toiminnassa.

Äänikomentojen vastaanottimet: Jokainen äänikomento on erikseen ohjelmoitava järjestelmään. Äänikomentojen vastaanottimet ovat herkkiä ympäröiville häiriöille. Jos ulkoiset häiriöt vaikeuttavat karvaformulan kuljettamista liiaksi, voi olla tarpeen väliaikaisesti peittää vastaanottimet.

Polttoaine: Vääränlaisen polttoaineen tankkaaminen voi johtaa vakavaan toimintahäiriöön! Yleisesti ottaen melko turvallisena polttoaineena voidaan pitää heinää. Muun polttoaineen sopivuus on syytä tarkistaa mallikohtaisesti.

Esimerkiksi tuore ruoho on yleisesti ottaen soveltuva polttoaine, mutta joissakin malleissa on tyyppivikana huono ruohonsietokyky. Tällöin ruohon tankkaaminen voi aiheuttaa toimintahäiriöitä voimansiirtoon. Toisaalta joissakin toisissa malleissa kuiva heinä voi aiheuttaa toimintahäiriöitä ilmanotossa. Osa lisäpolttoaineista on turvotettava vedessä ennen tankkaamista, jotta vältetään polttoaineen kuljetusputkiston tukkeutuminen.

Huomioi myös, että tankissa on hyvä aina pitää hiukan polttoainetta. Juuri ennen karvaformulan käyttöä on parasta tankata vain heinä- tai ruohopolttoainetta. Näin vältytään polttoainetankin eroosiolta, joka voi aiheuttaa vakaviakin toimintahäiriöitä.

Osa malleista myös kerää järjestelmään hiekkaa, missä tapauksessa on aiheellista ajoittain sekoittaa polttoaineeseen hiekanpoistoainetta.

Kuljettajan istuin: Usein on suositeltavaa käyttää lisävarusteena erillistä istuinta, joka asennetaan vyöllä.

Huomioi, että karvaformulan kantavuus vaihtelee malleittain, joten tarkista käyttämäsi mallin kantokyky ennen matkantekoa. Jos kyseisen mallin kantavuudesta ei ole tarkkaa tietoa, likimääräisen kantavuuden voi laskea formulan omapainosta. Keskimääräinen kantavuus on noin 15 - 20 prosenttia omapainosta. Pääasiallisesti formula on tarkoitettu yhden henkilön kuljetukseen.

Lisävarusteena karvaformulaan voi hankkia myös perävaunun. Tällöin kuljettajan istuin sijaitsee vaunun etuosassa. Suurin mahdollinen kytkentämassa ylittää formulan kantavuuden moninkertaisesti.

Kaasupoljin: Eri mallien välillä on suuria eroja kaasupolkimen toimivuudessa. Jäykkä kaasupoljin on kuitenkin mahdollista herkistää. On suositeltavaa käyttää kaasua etupäässä tilanteissa, joissa moottori käy huonosti. Kaasupolkimessa on vakiovarusteena myös ohjaustehostin.

Moottori: Moottorin toiminnan optimointi on suositeltavaa, sillä alitehoisena käyttäminen voi lyhentää karvaformulan käyttöikää. Huomioi myös, että pitkien käyttökatkosten aikana moottorin teho heikkenee. Säännöllisellä käytöllä moottorin tehoa on sen sijaan mahdollista kasvattaa. 

Voimansiirtimet ovat erittäin alttiita vaurioille. Niiden kunto onkin syytä tarkistaa säännöllisesti paitsi silmämääräisesti, myös sormin tunnustelemalla. Tavallisuudesta poikkeava lämpeäminen, ylimääräinen pehmeys tai kovat patit voivat olla merkkejä vaurioista. Kaikkien voimansiirtimien tulisi toimia samalla teholla. Jos voimansiirtimet toimivat epäsymmetrisesti, karvaformulan käyttö on syytä keskeyttää kunnes häiriö on korjattu. Näin vältytään lisävaurioiden syntymiseltä.

Mallista ja käytöstä riippuen voimansiirtimet saattavat kaivata suojaamista käytön aikana (kuvassa) ja/tai viilentämistä käytön jälkeen. Huolellinen ja säännöllinen huolto ehkäisee vaurioiden syntymistä.

Mallia valitessa on syytä kiinnittää huomiota voimansiirtimien muotoon. Suoralinjaiset voimansiirtimet ovat pääsääntöisesti kestävämmät kuin vinot.

Pakoputkesta tulevan jätteen määrää ja laatua on hyvä tarkkailla säännöllisesti. Poikkeamat voivat kieliä häiriöistä polttoaineensyöttöjärjestelmässä.

Varoitus: Karvaformulan kuljettaminen aiheuttaa vakavaa riippuvuutta.

6 kommenttia:

 1. =D Mahtavasti kirjoitettu!

  Kenties listaan voisi lisätä alati ylikuumenevan keskusyksikön vai olisiko se sitten ajotietokone =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Miten minä niin tärkeän osan unohdin tähän laittaa! Keskusyksikkö/ajotietokone on kuitenkin niin merkittävä karvaformulan osa. :D Ehkä vielä lisään...

   Poista
 2. Kaikille yhteisesti, kiva että tykkäsitte. .

  VastaaPoista