tiistai 1. tammikuuta 2019

Vuodenvaihteesta selvitty, mitenköhän seuraavalla kerralla

Jälleen on selvitty yhdestä vuodenvaihteesta. Kotirintamalla oli niin hipihiljaista, että paukkuarka koira tuskin havaitsi eroa mihin tahansa iltaan. Valitettavasti rauha ei ulottunut kolmen kilometrin päähän, vaan siellä oli ollut hetken aikaa enemmänkin maailmansodan meininki. Osasyynä tähän olivat ilmeisesti navakat tuuliolosuhteet, jotka kantoivat melun naapurista (edit. muutaman sadan metrin  päästä).

Normaalisti hevosemme eivät pelkää paukkuja eivätkä vuodenvaihteet ole aiemmin aiheuttaneet ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Nyt ponit olivat kuitenkin olleet paniikissa. Varsinaiset pakoreaktiot olivat käsittääkseni rajoittuneet melko lyhyeen ajanjaksoon, mutta vielä pari tuntia tapahtuneen jälkeen ei ollut heinä maistunut.  

Onneksi kukaan ei sentään lähtenyt omille teilleen eikä esimerkiksi katkaissut jalkaansa sateen liukastamassa tarhassa.

Kuvituskuvana Ruusan huomattavasti rauhallisempaa juoksentelua jouluaatonaattona.
Täytyy vain toivoa, ettei poneille jäänyt nyt mitään paukkutraumoja tai muitakaan traumoja. 

Jos kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajamyynnin kieltämisestä ei mene läpi, täytyy todella miettiä, miten seuraavista vuodenvaihteista pihatto-oloissa selvitään. Kaikille pihattohevosille ei kuitenkaan ole mahdollista rakentaa omaa karsinaa vain yhtä vuoden päivää varten.

Maalla asuessa uusivuosi on sentään siinä mielessä rauhallisempi, ettei ole tarvinnut olla huolissaan oman turvallisuutensa puolesta. Toki kaupunkiaikoina myös koira pissasi varsinaisessa vuodenvaihteessa aina sisälle, koska ulkona sotatila jatkui aina vähintään tuplasti sallitun tulitusajan. 

Itsekin tykkään katsoa ilotulituksia. Silti tuntuu vähän kohtuuttomalta, miten paljon haittaa on luvallista aiheuttaa vain yhden päivän ilon takia. Tai siis periaatteessa yhden päivän, käytännössähän paukuttelu alkaa heti kun rakettien myyntipisteet avautuvat. 

Onneksi seuraavaan vuodenvaihteeseen on vielä melkein vuosi. 

2 kommenttia:

 1. Ikävää, että teillä meni tallin lähellä paukutteluksi ja vielä kelikin oli huono :( Elviiran tallilla oli ihan rauhallista pihatoissa, ja siinä lähellä on kuitenkin asutusta jonkin verran, mutta esimerkiksi aivan pihaton vieressä kuusiaidan takana asuvat ihmiset ovat sen verran järkeviä, etteivät todellakaan järjestä siinä mitään showta. Tänään oli sitten aamulla ollut karsinoissa olleilla hevosilla enemmän karsinat sekaisin kuin yleensä, mutta nekin varmasti suurimmalta osalta siitä syystä, että hevoset otettiin sisälle normaalia aikaisemmin.

  Itse olin tänä uutena vuotena todella yllättynyt siitä, etten kuullut yhtään ennen aikaista pamausta ennen kuin vasta eilen aattona 16:15. Ja sekin oli ainoa. Enkä siis asu missään metsän keskellä :) Oman koiran kanssa onneksi ei tarvitse olla huolissaan, sen kanssa voi mennä vaikka puolilta öin raketteja katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa täälläkin oli yllättävän vähän paukuttelua virallisten aikojen ulkopuolella. Ensimmäiset toki paukkuivat jo pari päivää ennen uuttavuotta ja kun kävin eilen iltapäivällä maastossa, kuulin jotain yksittäisiä paukahduksia. Ja meillä kotona ei tosiaan kuulunut yhtään mitään.

   Meidän tallilla ei ole ihan vieressä mitään naapuria, useampi sata metriä välissä. Mutta silti pauke oli ollut kova, osittain ilmeisesti juuri tuulen kantamana.

   Ruusa vietti nyt laskelmieni mukaan kuudennen uudenvuoden pihatossa ja tämä oli ensimmäinen kerta kun tallinpitäjä raportoi jostain muusta kuin ihan rauhallisesta menosta. Siksi ei osattu edes varautua muuten kuin laittamalla ruokaa tarjolle.

   Koiran kanssa olen pärjännyt maalla ihan hyvin, kun ollaan oltu ihan rauhassa sisällä verhot kiinni ja telkkari kovalla. Ulkona se ei tosiaan edes suostu käymään, jos yhtään on pauketta.

   Poista