tiistai 10. helmikuuta 2015

Satulanmetsästyksen saalis

Kun satulanmetsästyskauden ensimmäinen laukaus oli huti, sisuuntuneena marssin maanantaina Satula.comin myymälään mukanani kuvat rimpulan selästä. Myyjä vaikeroi vaikeaa tehtävää, mutta sai kuitenkin kerättyä rekeiltä sovitettavaksemme peräti neljä penkkiä: kolme Presence-merkkistä ja yhden Teknan.

Presence on Satula.comin maahantuoma merkki, josta tosin kuulemma ovat hankkiutumassa eroon ja siksi myyvät nämä jäljellä olevat hyvällä alennuksella.

Ensin sovittelin satuloita keskenäni yhden illan, minkä tuloksena jäljellä oli yksi potentiaalinen satulakandidaatti: Presence Passion GP, leveys wide (kyllä, pieni rimpulani on näemmä leveä poni). Penkki on valmistajan mukaan 16-tuumainen, mikä miellyttää isohkoa ratsajaa, mutta paneelit ovat lyhyemmät kuin aikaisemmin kokeilemassamme 15-tuumaisessa Prestigessä. (Ja hintaa pari satkua vähemmän.)

Satula istuu selkään melko mukavassa tasapainossa ja tuntuu tukevalta. Vaikka istuin on 16-tuumainen, paneelit eivät tule selässä liian pitkälle. Vyö vetää satulaa vähän eteen, mutta tämä on korjattavissa kiinnittämällä vyö edempiin vastinhihnoihin. S-vyö voisi myös olla hyvä hankinta.
Selkärangalle jää mukavasti tilaa sekä korkeus- että leveyssuunnassa. Paneelit osuvat selkään tasaisesti koko matkalta.

Hiukan epäilytti se, että satulavyö tuntui vetävän satulan hiukan lapojen päälle. Onneksi satulassa kuitenkin oli myös "ylimääräinen" vastinhihna edessä ja kun vyön siirsi edemmäs, satula jäi istumaan oikealle paikalle.

Jo omatoimikokeiluni perusteella koin suurta hinkua ostaa satula. Kysyin kuitenkin mielipidettä vielä tallinpitäjältä, jolla tuntuu olevan vähän laajempi kokemus satuloiden sovittamisesta. "Harvinaisen hyvin istuva satula", tuumi hän. Kun satula tuntui molemmille osapuolille sopivalta vielä ratsastajan allakin, totesimme, että tässä se on. Ruusan ensimmäinen oma satula.

Satulan aion ostaa, vaikka totta puhuen en ole lainkaan varma, pääsemmekö sitä ikinä käyttämään. Sen verran hankalasti poni taas hengittää.

Hengitys parani kahdesti päivässä lääkitsemällä, mutta nyt on taas hankalampaa. Ponin energiataso ja menohalut ovat pysyneet varsin korkealla tasolla, mutta mitään varsinaisia hommia tässä nyt ei voi ajatellakaan.

Tässä muuten vielä kuva parista muusta satulakandidaatista, siltä varalta että jotakuta kiinnostaa.

Presence Passion GP exstrawide olisi voinut myös tulla kysymykseen, mutta sen paneelit olivat takaa inasen ohuemmat kuin toisessa Presence Passionissa, joten se oli hiukan takapainoisempi. Paneelit olivat ehkä vielä vähän paremman mittaiset kuin valitussa satulassa. Exstrawide olisi ollut siitä hyvä valinta, että siinä olisi ollut vähän kasvunvaraa.
Teknan ponisatula näytti sekin tavallaan ihan mukiinmenevältä, mutta satula oli selässä erittäin epävakaa: vyötäkin oli vaikea saada kiinni, kun satula keikkasi niin rajusti. Paneelit tulivat pitemmälle kuin Presenceissä, vaikka istuin oli pienempi (15 tuumaa). Minulla ei muuten ole mitään synteettisiä satuloita vastaan, mutta paksut muoviset vastinhihnat ovat harvinaisen raivostuttavat.

Neljännestä sovitetusta satulasta ei ole kuvaa, sillä sen totesin nopeasti liian kapeaksi (medium wide) ja liian suoraksi: kun kokeilin kädellä paneelien alta, huomasin, että ne jäivät keskeltä hiukan ilmaan.

6 kommenttia:

  1. Oo mikä tuuri! Toivottavasti satula pääsee käyttöön ja toimii. Ei mikään helppo yhtälö sinullakaan löytää sopivaa satulaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopivan satulan löytäminen näin vähällä etsimisellä on suorastaan ihme. Onpahan edes jossain asiassa tuuria. Ei todellakaan ole helppo yhtälö. Ei käy satulamyyjääkään kateeksi, kun tämänkokoinen ihminen ilmestyy ostamaan itselleen sopivaa satulaa selkään, jossa moni 15-tuumainenkin on liian pitkä...

      Poista
  2. Hyvä, että löysit hyvän satulan! Meidän ponilla on tuo teknan satula. Hyvin on pysynyt paikoillaan, mutta kuten sanoit, raivoistuttava kiristää satulavyötä. Meillä ei kauheasti keikkaaa, mutta muuten erittäin ärsyttävä istua:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ruusan emällä oli kokeilussa yksi Tekna kerran ja se oli huomattavasti miellyttävämpi kuin tuo ponimalli. Siinä oli ihan kiva istua, valitettavasti vaan ei sopinut ponille.

      G:n kanssa satulan löytyminen oli melkein mahdotonta, kun sillä oli poniksi aivan hirmuinen säkä ja vanhemmiten notkoselkäkin. Ja sitten kun kerran löytyi ponille sopiva (joustorunkoinen) satula niin minä en pystynyt istumaan siinä.

      Poista
  3. Satulan etsiminen ja sovittaminen...se on jatkuvasti sairastelevan kaakin omistajan angstilistalla heti kakkossijalla =) Onnea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopivan satulan löytäminen on kyllä yleensä tuskan takana! Jos nyt ylipäänsä pääsemme tässä ratsastushommassa eteenpäin niin eiköhän tämä satula pian ole epäsopiva... Satula.comissa on kätevä satulanvuokraussysteemi, mitä harkitsin, mutta sitten sain niin hyvän tarjouksen satulan ostamisesta, että päädyin kuitenkin ihan omaan. Aika näyttää, miten iso virhe se oli. ;)

      Poista