maanantai 17. huhtikuuta 2017

Kevät, missä lienet ja jännitystä ilmassa

Tässä viime aikoina on aika moneen kertaan tullut mieleen ajatus, että oli se kyllä onni, ettei Ruusa tiinehtynyt viime vuonna vielä toukokuun kiimaan. Sillähän olisi ollut laskettu aika ihan näinä päivinä. Ja nämä päivät ovat olleet pirun kylmiä. 

Oi kevät, missä lienet?

Ei täällä nyt sentään ole viime aikoina sadelleet lumet maassa pysyneet, mutta sen verran koleaa on ollut, että prinsessaponi on saanut öiksi niskaansa nutun.

Yliloimittamistako? Ei, jos ponilta kysytään. Se on itse valinnut näin. 

Yhtenä yönä Ruusalla oli loimi, koska silloin satoi lunta. Aamulla tallinpitäjä oli ajatellut vapauttaa ponin vaatteiden kahleista, mutta Ruusapa oli aina kääntynyt niin, ettei hän ylettänyt vöihin. Kun myöhemmin päivällä alkoi lämmetä, Ruusalle kävi jo hyvin, että takki poistetaan. 

Toivottavasti Pulla-Albert ei saavu ainakaan ennen kuin saadaan vaihdettua hokkikengät kengättömyyteen ja bootseihin. 

Tapahtuneen jälkeen aloin loimittaa ponia kylmiksi öiksi, ainakin viittä pakkasastetta on pidellyt. Onhan sellaisissa lämpötiloissa melkein kesäkarvaisella elikolla kieltämättä kestämistä. Ruusa on ollut loimitusratkaisuun erittäin tyytyväinen. Ei tarvitse pitää kiinni loimittaessa, poni kyllä odottaa tyytyväisenä vaatetusprosessin ajan.

Jos ponille sallii itseilmaisun, se kertoo, mitä haluaa. Onneksi tallinpitäjämmekään ei tulkitse ponin käytöstä kettuiluksi, vaan kuuntelee. Ja onneksi hän jakoi episodin kanssani, muuten tuskin olisin tajunnut ruveta ponia takittamaan. 

Hyvä tosiaan, ettei Pulla-Albertin laskettu aika osunut näille main. Mutta ei sen tulo ole välttämättä kaukana nytkään! 

Toissapäivänä Pulla-Albert mylläsi mahassa pitkät pätkät niin, että hytkymisen näki kymmenien metrien päähän. Mahtoiko siellä jo asetella itseään lähtökuoppiin?

Ruusa suhtautui Pulla-Albertin meuhkaamiseen täysin tyynesti. Muutenkin se on ollut varsin lempeällä päällä. Koko ajan saisi olla sitä kyhnyttämässä ja se haluaisi pusutella takaisin. Tarhakaverinkin kanssa on ollut tavallista läheisempi.

Kaverin kanssa on kiva olla lähekkäin.

Lenkille poni ei kyllä enää suostu lähtemään. Poispäin kotoa jumittaa, takaisinpäin rynnii ja hyppii pystyyn. Melko selkeä merkki siitä, että pihasta poistuminen alkaa tuntua möhömahan kanssa turvattomalta. Emme siis enää harrasta sitäkään, pihassa saatamme vielä vähän tallustella.

Jos nyt oikein laskin niin tiineysvuorokausia on kasassa 313. Lähteestä riippuen varsa katsotaan täysiaikaiseksi vuorokausilla 315 - 320. Pitäisikö jo alkaa valvoa?

Ponin hännän alueen lihakset ovat jonkin verran löystyneet, mutta eivät ne vielä ihan sitä luokkaa ole kuin G:llä puoli vuorokautta ennen varsomista. Tämä tosin ei paljon kerro, koska joillakin tammoilla takapää ei löysty juuri lainkaan etukäteen.

Tissit ovat jonkin verran turpeina, mutta maito ei ole vielä laskeutunut. Sekään ei kerro juuri mitään, koska joillakin tammoilla maito laskeutuu vasta hetkeä ennen varsomista.

Utare on jonkin verran täyttynyt, mutta nisät vielä lerputtavat.


Niin että yritä siinä sitten päätellä, koska ruveta kyttäämään enemmänkin!

Kameraa on jonkin verran tullut vilkuiltua myös yöllä. Onneksi minulla on kyttäysapua toisella aikavyöhykkeellä. Apu ei kuitenkaan ole järin asiantuntevaa, joten sen varaan ei voi kovin pitkään laskea.

Vielä kamerassa on näkynyt etupäässä ruunaa, mutta tänään olisi tarkoitus erottaa kaksikko vähintään öiksi. Emmehän halua, että pomoruuna esimerkiksi kesken päätapahtuman komentaa Ruusan pihalle.

Pian pitäisi ruveta myös sulkemaan tammaa pihattoon öiksi. Olisi aika ikävää, jos Pulla-Albert pullahtaisi johonkin kylmään kivikkoon! Keuhkovaivan vuoksi sulkemista ei kuitenkaan huvittaisi tehdä liian aikaisin.

Välillä näinkin. Kuten kuvasta näkyy, varsomiskarsinassa on varsin ruhtinaallisesti tilaa. 
Katsotaan nyt, miten paljon ponia alkaa kamerasta näkyä, kun ruuna suljetaan pihatosta pois. (Myös ruunalle jää ihan hyvä petipaikka pihaton eteiskatokseen. Luulen, että Ruusa on nukkunut viime yöt siinä, kun laitoin siihen olkipatjan.)

Kyllä täällä aletaan jo aikamoisessa stressissä olla!

23 kommenttia:

 1. Tissit ei mun silmään näytä vielä valmiilta, mutta viikon-parin päästä voisi hyvinkin alkaa tapahtumaan! Tsemppiä teille loppuodotukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, minustakaan eivät vielä näytä valmiilta, mutta mistäpä noista tietää. Eiköhän tässä tosiaan parin viikon sisään ala tapahtua.

   Poista
 2. Yritä olla stressaamatta, kyllä mä uskon, että Ruusa selkeät merkit näyttää ennen h-hetkeä.
  Oletko kuinka kaukana tallista, kun seuraat tapahtumia kamerasta? Eli siis siirrytkö jossain vaiheessa tallille yöpymään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, helpommin sanottu kuin tehty tuo stressaamattomuus. Toivotaan, että tulisi selkeät merkit.

   Minulla on tallille noin 20 minuutin ajomatka, nopeimmillaan olen sen ajanut 18 minuuttiin. Ehkä siitä pari minuuttia saisi ylinopeutta ajamalla tikistettyä, mutta ei sen enempää. Eli on kyllä tarkoitus siirtyä tallille yöpymään, kun h-hetki lähestyy.

   Poista
 3. Voi apua, tsemppiä sulle! On tuo kyllä kamalaa, kun ei tiedä yhtään kuinka selkeät merkit tulee. Ei tosiaan vielä näytä valmiilta, mutta voihan se olla, että kaikki tapahtuu vain hetki ennen varsomista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vähän hurjaa, kun ensikertalaisesta ei yhtään tiedä, millaisilla merkeillä se varsoo. Tosin on kaveripiirissä sellaisiakin tapauksia, että ihan kokenut ja tuttu tamma on jonakin vuonna varsonut yllättäen. Että ehkä se on toisaalta hyväkin, ettei tiedä, niin tulee ainakin tarkkailtua huolella! En missään tapauksessa halua, että Ruusa varsoo valvomatta.

   Poista
 4. Ihana Ruusa!
  Hyvin se sujuu, toki stressi kuuluu asiaan. Paljon tsemppiä! Kohta se pikkupulla hoipertelee jo menemään täällä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että kaikki menisi hyvin! Kamalan jännää on kyllä, en muista ollenkaan näin paljon jännittäneeni Ruusan syntymää. Kaikesta stressistä ja peloista huolimatta olen kyllä myös kovasti innoissani, tietystikin. Ei mene enää kauan!

   Poista
 5. Sanoisin, että tällä viikolla se vielä tulee =) Pohjaan väitteeni ensikertalaisuudelle ja tissit muistuttavat erehdyttävästi ensikertalaisen Vipsun tissejä tasan 4 vuorokautta ennen h-hetkeä. Saas nähdä. Tsemppiä nyt joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä hitossa! Vasta lauantaille sain ajan bootsien sovitukseenkin! Ei se nyt kyllä sovi, että hokkikengät jalassa ruvettaisiin varsomaan. Miksi oi miksi olen niin viimetipan ihminen...

   Poista
 6. Tuo pihalle varsominen on kyllä porukassa ihan "mielenkiintoinen kokemus".. entisessä työpaikassani yksi tammoista rupesi varsomaan ilman mitään merkkejä keskellä kirkasta päivää raittiiseen ulkoilmaan ja koko muu tammalauma pällisteli ympärillä mitä tapahtuu.. ne olikin turhan uteliaita ja meitä olikin lopulta useampi ihminen häätämässä sitä kanalaumaa joka ei myöskään sitten siinä kohtaa antanut kiinni! Toivottavasti teillä sujuu kaikki hyvin �� tuokin pihalle syntynyt orivarsa on jo iso ja terve poika, joskaan ei harrasta sitä lajia mihin hänet on jalostettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri oli Facebookissa video tamman varsomisesta laitumelle keskelle laumaa ja siinä kovasti suositeltiin tätä tapaa. Mutta minä en vaan uskalla ottaa sitä riskiä.

   Toki ponit ovat edelleen varsomiseen saakka päivät yhdessä, että sikäli mahdollisuus on olemassa, mutta yöt ovat nyt erikseen. Öiksi erotus tapahtui ennakkotiedoista poiketen vasta eilen ja Ruusalla oli kyllä aluksi suuria vaikeuksia hyväksyä tapahtunutta. Ruunalle oli ihan sama.

   Poista
  2. En kyllä minäkään ainakaan tuon laitumelle varsominen jälkeen itsekään uskaltaisi porukassa antaa varsia, kyllä ne muut tammat niin hölmösti käyttäytyivät vaikka kaikki ihan tuttuja toisilleen. Lisäksi maa on ainakin nyt vielä jäässä meillä päin että kyllä se aika kylmä olisi pihalle syntyä...

   Poista
  3. Pahoitteluni kirjoitusvirheitä, se on tää ihana autocorrect...

   Poista
  4. Autocorrect on kyllä omanlaisensa!

   Mutta juu, nyt olisi kyllä aika kylmäkin varsoa ulos. Itse asiassa kun ei ole lämmintä tallia niin tällä hetkellä olisi aika kylmä varsoa kaiken kaikkiaan eli toivotaan, että poni odottaa sään lämpenemistä. Toki sisällä on olkipatja eristeenä.

   Toki kun poni on päivät ulkona niin se voi keksiä sinnekin alkaa touhuta. Mutta päivällä tallinpitäjäkin kyllä touhuilee pihassa niin paljon, että huomaa jos poni alkaa käyttäytyä erikoisesti ja laittaa sen sitten sisään.

   Poista
 7. Mulla kävi yhdessä entisessä työpaikassa niin, että valvoimme tallissa yhtä.tammaa, jonka piti varsoa, eipä varsonut - ja sillä aikaa toinen tamma varsoi kaikessa rauhassa kenenkään huomaamatta laitumella. :D Kaikki on mahdollista! Yleensä tisseistä ja maidon väristä + vahatipoista pystyy ennustamaan, mutta kaikille ei näitä merkkejä tule vaan jotkut tulee maitoon vasta varsomisen jälkeen.

  Tsemppiä odotteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kaikkea voi käydä! En tosiaan uskalla jättää sen varaan, että jotain superselkeitä merkkejä tulisi. Pakko vahtia vähän jo nyt ja sitä tiiviimmin, mitä pitemmälle tiineys etenee. Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan!

   Poista
 8. Ja minä en kyllä ainakaan tarkoituksella antaisi varsoa laitumelle. Olishan se ihanaa ja luonnonmukaista, JOS kaikki menee hyvin. Mutta jos ei menekään, ja tama tai varsa tarvitsee eläinlääkärin apua niin kyllä sitä apua on paljon mukavampi antaa tallissa kuin laitumella! Jos esimerkiksi tilanne olisikin niin paha, että tamma ei kykenisi omin jaloin sinne talliin kävelemään. No, tietenkin toivotaan ettei näin ikävää tilannetta kenellekään tule, mutta joskus niitä vain tulee, sille ei voi mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! En uskaltaisi kyllä minäkään tarkoituksella antaa laitumelle tai ylipäätään laumaan varsoa. Suomessa se taitaakin olla aika harvinaista.

   Olin vähän kauhuissani, kun viime kesän brittituomari kertoi, että tarkistaa varsovat tammansa kerran vuorokaudessa. Sinne ne vaan valvomatta pykäävät lapsosensa laitumille. Kymmenien vuosien aikana ei kuulemma ole montaa kertaa käynyt kehnosti. Mutta itse kyllä teen kaikkeni, ettei poni pääsisi varsomaan huomaamatta.

   Laitumelle en uskaltaisi varsottaa siksikään, että tällä alueella ihan oikeasti liikkuu suurpetoja. Toki tässä vaiheessa vuotta ei kyllä laidunmahdollisuutta vielä olekaan.

   Poista
 9. Täällä odotetaan innolla vauvauutisia! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin täälläkin! Mutta tilanne on jatkunut aika lailla täydellisen muuttumattomana. On vaan ollut töiden ym. kanssa niin kiirus, etten ole ehtinyt päivittää.

   Poista
 10. Sama täällä, kovasti odotellaan iloisia uutisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei enää hirveän kauan tarvitsisi odottaa. Minäkin alan jo olla malttamaton, vaikka toki varsinaiseen laskettuun aikaan on vielä viikko.

   Poista