tiistai 21. helmikuuta 2017

Tyttö vai poika?

Minulla on aika lailla alusta asti ollut vahvasti sellainen tunne, että Pulla on poika.

Vähän aikaa sitten myös näin unta, jossa Pulla syntyi ja se oli kuin olikin orivarsa. Se oli muuten ihan saman värinen kuin Ruusa, mutta sillä oli takasissa pienet sukat. Se oli hirveän ihana, vaikka olikin väärää sukupuolta.

Unessa varsa sai nimekseen Albert.

Se ei ole harmaantunut otsalta ennenaikaisesti, se on vain likainen ja olen raaputtanut otsasta karvaa irti.

Mutta onko Pulla-Albert tosiaan poika? Sitä olen tietenkin yrittänyt tulkita kaikista mahdollisista tuntemistani ennusmerkeistä.

Niin sanottu sormustesti on kuulemma varmin, lähteestä riippuen sen ennustusten epävarmuusaste vaihtelee noin nollasta nollaan. Eli sormuksen pitäisi kertoa Pulla-Albertin sukupuoli noin sadan prosentin varmuudella.

Sormustestissä siis pujotetaan kultasormus jouheen ja roikotetaan tamman selän päällä. Jos riipus heiluu edestakaisin, tulossa on ori, ja jos sormus lähtee pyörimään niin on odotettavissa tamma.

Ruusan selän päällä sormus lähti välittömästi aika vakaaseen heiluriliikkeeseen. Niin että eiköhän siellä nyt sitten poikaponi ulospääsyä odottele.

Entä muut ennusmerkit?

Sanotaan, että tamma potkii kohdussa paljon, ori on rauhallisempi. Ruusan kohdalla tämä ainakin piti paikkansa! Se piti kohdussa jatkuvasti omia villejä bileitä.

Pulla-Albertkin rymyää välillä niin, että koko emoalus heiluu, mutta enimmäkseen tyyppi tyytyy ihan vaan rauhassa köllöttelemään. Monesti voi mennä viikkokin, etten satu näkemään Ruusan vatsanseudulla mitään sikiöön liittyvää liikettä. Tuomio: ori.

Mahan "puolisuus" vaihtelee vähän ponin asennon mukaan.
Tiineysmahan muodosta pitäisi pystyä päättelemään, kumpi on tulossa.

On esimerkiksi sellainen sanonta kuin "ori oikealla". Tamman pitäisi siis olla joko aika tasaisesti kummallakin puolella tai sitten vähän enemmän vasemmalla. Kun Ruusa oli sikiön roolissa, tämäkin ennusmerkki osui oikeaan.

Tässä puheena oleva varsamaha on enimmäkseen aika tasaisesti molemmilla puolilla, joten sen puolesta tulossa voisi mahdollisesti olla tulossa tamma.

Ori alhaalla. Mahan muodosta sanotaan kuulemma myös, että jos se on enemmän alhaalla, tulossa on ori, ja jos sivuilla, voi odottaa tammaa. Jälleen yksi ennustus, joka sikiö-Ruusan kohdalla meni nappiin.

Ruusankin plussapallo on ehkä enemmän sivuilla.

Kengittäjältä myös kuulin sellaisen version, että orimaha on konjakkilasin muotoinen. Hänestä Ruusan vatsa on nimenomaan sellainen.

Tuomio: joko ori tai tamma.


Näetkö kuvassa konjakkilasin?


Tamma kiukuttaa. Tämä ei varsinaisesti taida olla kansanperinnettä. Mutta kun Ruusa aiemmin syksyllä kiukutteli ja pätki ruunaa turpiin, kyselin kokeneemmilta, onko nyt väistämättä tulossa ori.

Aänestystulos oli, että tammavarsa se emän veret panee kiehumaan. Oria odottaessa moni tamma on kuulemma ollut seesteisempi. Toisaalta Ruusa on viime aikoina ollut kohtalaisen aurinkoinen, joten sikäli tuomio ei ole aivan varma.

Tuomio: ehkä tamma.

Ori tekee kiiman. Jos tamma kiimailee tiineenä ollessaan, ennustajaeukot povaavat orivarsaa. Ruusa ei varsinaisesti ole ollut kiimassa, mutta toisaalta sen kiukkuisimmat kaudet voisi tulkita jonkinlaiseksi kiimaksikin.

Tuomio: tamma - tai ehkä ori.

Eli aika lailla fifty-sixty menee tämä arvonta! Nyt voisi vaikka heitellä omia veikkauksia tuohon kommenttikenttään. Katsotaan sitten toukokuussa, kuka osui oikeaan.

19 kommenttia:

 1. Mäkin olen koko ajan mieltänyt pikku-Pullan pojaksi! Tuleepas jännä nähdä mikä sieltä lopulta syntyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää on! Reilu pari kuukautta pitäisi vielä jaksaa odottaa lopputulosta.

   Poista
 2. Jotenkin olen minäkin ajatellut Pullan olevan ori. Tuo ensimmäinen kuva on aivan mielettömän ihana! Vauvamasu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miksi, mutta tosiaan minulla on ollut aika lailla alusta lähtien vahva tunne Pullan oriudesta. Vauvamasu on kyllä melkoinen!

   Poista
 3. Olen tainnut jo esittää valistuneen veikkaukseni pariin otteeseen ja seison edelleen veikkaukseni takana, eli ori ;) Seuraavaksi googletan konjakkilasin, koska sivistyksessä aukko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika orivoittoista veikkausta tulee! Pieni toivon kipinä vielä elää, että olisi kuitenkin tamma, mutta pitää asennoitua kuitenkin niin, että ori on tulossa ja se on ok.

   Poista
 4. Toivottavasti olisi se haluttu oripoika :) Meillä ainakin orivarsa tosi hiljainen massussa, mutta ei mitään vertailukohtaa, sillä se oli tamman ensimmäinen varsa.
  Ja Ruusalla on aivan valtava masu edestä ja takaa katsottuna :D Ihana<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä kyllä missään tapauksessa toivo oria, tammaa toivon! Mutta pääasia tietysti olisi, että kaikki menisi hyvin ja tulisi terve varsa. Vaikka sitten orikin. Varmasti siitä orivarsastakin tulee rakas.

   Poista
 5. Mulla puolestaan on ollut fiilis, että Pulla olis tamma. Ehkä toisen puolesta voi olla optimistinen kun omaa elämää elän hyvin pessimistisesti? ;) Aika mahtava maha Ruusalla kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että optimisti on oikeassa! Mutta varmuuden vuoksi kutsun kuitenkin Pullaa Albertiksi ja mietin orivarsalle sopivia nimiä. :D

   Mahassa on kyllä hiukan myös ihan silavaa ja karvaa. Mutta juu, on se silti aikamoinen, toivottavasti ei ole ihan pelkkää varsaa. Vielä pari kuukautta aikaa kasvaakin, jaiks.

   Poista
 6. Niin jännää! Toivotaan että veikkaukset osuisivat väärään ja tulisi tamma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännääpä jännää! Kuten jo sanottua, ensisijaisesti toivon varsomisen ja kaiken siihen liittyvän menevän hyvin sekä varsan olevan terve. Jos nämä täyttyvät, olen jo äärimmäisen onnellinen. Mutta kyllähän se tamma olisi kuitenkin mieluisampi - ja hirveän paljon helpompi, kun se voisi olla sitten Ruusan kanssa tarhassa isompanakin.

   Poista
 7. Tietämätön kyselee, että mitä rotua tuleva hevoseläin on, saako siitä suomalaisen ratsuponin vai onko sille joku vaatimus tietyn rotuisesta emästä?

  Luulen, että teille tulee upea, näyttävä orivarsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä pitäisi ihan SRP tulla. Saisihan sen myös WPB-rekisteriin, mutta kun niillä ei ole enää kantakirjaa niin ei se kiinnosta. Welsh on kyllä srp-kelpoisten rotujen listalla.

   Tuntuu orivarsa olevan aika vahvasti veikkauksissa voitolla!

   Poista
 8. Voi että mitä mahtavia kuvia. Ruusa näyttää niin suloiselta mammaponilta. Ihan rupeaa tässä jännittämään varsan tulo. Ihana seurata sitä täältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Arvaa vaan, kuinka paljon minua jo jännittää! Ehkä noin sata kertaa enemmän kuin jännitin Ruusan syntymää, vaikka Ruusa oli ensimmäinen omakasvatti. Mutta nyt kun se rakas omakasvatti on emän roolissa niin tilanne on kovin paljon jännempi.

   Kunpa vaan kaikki menisi hyvin loppuun asti!

   Tällä hetkellä mammatamma suorastaan pursuaa energiaa ja se kieltämättä vähän purkautuu myös ei-toivotulla rynnimisenä ja loikkimisena. Mutta parempi näin kuin se vähän aikaa sitten ollut väsymys, joka ilmeisesti tosiaan johtui kuitenkin hiekasta mahassa.

   Poista
 9. Moikka, viitsisitkö laittaa linkkiä mistä sivustoilta löysit pullalle isä ehdokkaita?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, oriithan ovat jokaisen oriaseman omilla sivuilla.

   Pullan isäehdokas löyty Schockemöhleltä, jota Suomessa edustaa Carrus Dressage http://www.carrusdressage.com/oriit/

   Toinen, mistä katselin, on Sammalisto http://www.sammalistontalli.com/oriasema/sammaliston-orit

   Ratsuponit olivatkin jo tiedossa, en tiedä onko Suomessa muita käytössä olevia kuin Ristimäkien Hunsingo's Twister ja sen poika Pin Rock's Gonna Fly Now.

   Toivottavasti oli apua!

   Poista