maanantai 28. syyskuuta 2015

Haikeat heipat kesäsiirtolalle

Tarmokkaista lykkäysyrityksistäni huolimatta syksy sitten kuitenkin tuli ja ponin kesäsiirtola-aika loppui menneenä lauantaina.

Minähän olisin halunnut laidunajan kestävän vaikka noin ikuisesti. Suomen ilmaston asettamien rajoitteiden vuoksi laidunpaikkavuokraus kesti kuitenkin "vain" noin neljä kuukautta.

Kesäkoti on mieluisa sekä sijainnillisesti (merkittävästi lähempänä ihmishenkilön kotia ja työn sanelemaa kulkureittiä kuin talvikoti) että laumadynaamisesti. Toisin sanoen muutto talvikotiin tarkoittaa ponille eroa sen parhaista ystävistä.

Elokuinen kuva kiteyttää minusta näiden kahden ystävyyden - ja muunkin lauman toimivuuden.
Kesäbestis jäi aidalle huutelemaan perään, kun talutin Ruusan pois. Katsoi surkeana, kun ajoimme trailerin kanssa ohi. Tätä sydänystävä kai oli koko kesän pelännyt, kun aina Ruusan kadotessa näköpiiristä kutsui sitä kaihoisasti.

Sydäntä raastaa olla se ilkimys, joka repii bestikset erilleen.

Kyllä ihmisellä pitäisi aina olla hevosia vähintään kaksi, että pysyisi ponilla henkinen koti mukana muutoissakin. Valitettavasti budjetti on kuitenkin syytä laatia tulovirran mukaan eikä näillä tuloilla saa talousarvion menosarakkeeseen tilaa kuin yhden kavioeläimen kuluille.

Erosuruilta olisi tietysti vältytty, jos en olisi siirtänyt Ruusaa kesäkotiin ollenkaan. Päätös oli kuitenkin perusteltu enkä sitä kadu.

Täällä taas.
Talvikodissa Ruusa pääsi vielä laitumelle, sille samalle, jolta toukokuussa lähti.

Aitauksessa odotti se sama iso latvialaistamma, jonka pomoksi Ruusa keväällä yhdessä vietetyn viikon aikana itsensä ylensi.

Vielä toistaiseksi Ruusan sana näyttää olevan laidunlohkon laki. Jonkinlainen valtataistelu lienee kyllä odotettavissa, sillä kesän mittaan isosta tammasta on kuulemma kuoriutunut vahva johtaja. Ei minua haittaisi, vaikka Ruusa saisi valtikkansa pitääkin, koska tällä kertaa se on jättänyt despootin elkeet esittelemättä.

Rimpulan uudelleentutustumistyylikin oli nyt huomattavasti hienovaraisempi kuin toukokuisessa kesäkotiin siirtymisessä nähty. Kohteliaasti ja uteliaasti se kerta toisensa jälkeen ujuttautui kohti jättikokoista lajitoveriaan, mutta yhtä monta kertaa toveri päättäväisesti vetäytyi etäämmälle.

"Voiskohan tän kanssa olla kamu?"

Ruusa tuumikin heti, että se on vangittu väärälle puolelle aitaa. Toisella laidunlohkolla olisi mieluisampia ystäviä. Niille Ruusa käy raja-aidalta hörisemässä.

Suomenhevosten kanssa Ruusa laumautui viime syksynä, kun ensimmäistä kertaa muutti tähän talvikotiin. Ja onhan niistä kaksi ollut koko talven ponin tarhanaapureitakin. Siinä on ollut aikaa tutustua.
Näin hempeästi nuuskuteltiin aidan yli...

...mutta pitäähän sitä aina vähän kiljuakin.
Tämä samaan aitaan laitettu lajitoveri sen sijaan on edelleen vieras, eikä tunnu innokkaalta luomaan Ruusan kanssa kovin läheisiä välejä. Nämä kaksi ovat yhdessä, mutta yksinäisiä. Kumpikin katsoo kaihoisasti entisiä laumatovereitaan aidan toisella puolella.

Sentään yhteiselo on toistaiseksi ollut varsin rauhanomaista. Samalle heinäkasalle ei mahduta, mutta aika lähelle kuitenkin. Ehkä se tästä, toivottavasti. Alku aina hankalaa?

"Siis ihan totta, antakaa mun bestis takaisin."
Vaikka uusi toveri on kovin pidättyväinen seurassa, auta armias, jos seuralainen viedään aitauksen väärälle puolelle. Semmoinen ei kyllä passaa.

Jos kaveri viedään pois niin tämä neito pyrkii mukaan. On kuulemma aiemmassa elämässä laajemmaltikin harrastanut luvatonta poistumista tarha-alueelta.

Keväällä piirre pysyi vielä piilossa. Nyt pahasta tavasta saatiin kuitenkin esimakua heti alkuunsa. 

Onneksi toveritammalla ei vaikuttaisi olevan pokkaa harrastaa ihmiskeilausta. Sen siirtelyyn ei tarvita fyysistä voimaa tai edes kosketusta. Niinpä hevosen suunnitelmien tyhjäksi tekeminen vaati ainakin tuolla ensimmäisellä pakoyrityksellä vain tarmokasta narunheilutusta ja paria ärräpäätä.

Ihan kiva, että nöyryyttä on, etenkin kun kyseessä ei tosiaan ole mikään kääpiöhevonen. 

Tämä on oikeastaan ensimmäinen kohdalleni sattunut tarhakaveri, jonka kanssa pitää olla portilla erityistarkkana. Onhan niitä vallattomia varsoja ollut, mutta kaikki ovat pysyneet niille varatussa tilassa, kun vaan on noudattanut portin availussa tavanomaista huolellisuutta.  

Toivotaan, että tämänkin kanssa pärjätään ilman sen kummempia erityistoimenpiteitä.

Kuva ei ole kummoinen, mutta siitä näkee Ruusan ja "kaverin" kokoeron. Ruusa on vähän päälle 130 cm korkea.


12 kommenttia:

  1. Minä muistan, kun haettiin Taavi talvikotiin laitumelta, jossa se kerkesi olla vain kuukauden verran.

    Sehän vietiin sinne vähän kiireellä edellisestä tallipaikasta ja sen pitikin olla vain väliaikainen hätäratkaisu. Taavi sysättiin kahden kaksivuotiaan oripojan kanssa samaan ja olin vähän skeptinen sen viihtymisestä niiden kanssa, mutta toisin kävi.
    Se ystävystyi toisen oripojan kanssa niin kovin, että lähtöpäivänä varsa kiljui koppiin hävinneelle Taaville hädissään. Taavi vastasi sille kiljumalla ja alkoi rymistää kopissa valtavasti. Meidän oli pakko laittaa kaasu pohjaan ennenkuin sotanorsu päättäisi murtautua ulos kopista.

    Ja miten sydämeen sattui! Silloin mietin, että jos olisin rikkaampi, ostaisin sen hevosen Taavin ystäväksi. Senjälkeen Taavilla oli enää yksi sydänystävä, joka lopetettin pari kuukautta ennen Taavia. Minä väitän vieläkin, että Taavin kunto romahti ystävän kuoleman jälkeen.

    Toivoisin niin kovin, että Rippekin löytäisi samanlaisen sydänystävän. Kaikilla muilla on tallilla hyvä tarhakaveri, mutta Ripelle ei vain tunnu löytyvän sopivaa kaveria. Se on sääli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä uskon, että sydänystävän menetys voi romahduttaa hevosen. Kyllähän jotkut ihmisetkin, jotka ovat löytäneet sielunkumppanin rinnalleen, kuolevat nopeasti sen kumppanin jälkeen.

      Ruusa ja tämä bestis myös löysivät yhteisen sävelen heti, silloin kesällä 2014 kun ensimmäisen kerran tapasivat. Yritin silloin kovasti saada Ruusalle samasta tallista pihattopaikkaa, mutta ei ollut tilaa. Ja tänä vuonna bestiksen tallinpitäjä laittoi omat varsansa muualle pihattoon, joten tuskinpa Ruusakaan sinne mahtuisi.

      Ihan todella olen laskeskellut, millä konstilla saisin ylläpidettyä kaksi hevosta. Kysyisin tuota bestistä ylläpitoon, vaikka en ole sillä koskaan esim. ratsastanut. Eihän sitä tiedä, saisinko, mutta kysyisin ainakin. On niin sydäntäsärkevää viedä poni rakkaan ystävän luota yhdentekevään seuraan.

      On kyllä sääli, ettei Ripelle ole vielä löytynyt sydänystävää. Toivotaan, että tallille tulisi joku samalla aaltopituudella oleva.

      Poista
    2. Se on sääli todella. Mutta toisaalta; sain tänään tallilta kuvan, jossa ruunapojat vierekkäisistä tarhoista kaivoivat hiekkaa ja söivät alla olevaa ruohoa (laidassa, jossa hiekkaa ei ole paljon). Hah! Melkein alkoi heti harmittaa, että tämä hevonen lähtee pihattoon Ripen tilalle. Siitä olisi voinut tulla hyvä kaveri ainakin aidan takaa tapahtuviin leikkeihin. Rippeäkään ei pelota, kun aita on välissä.

      Ehkä se ystävä vielä löytyy...

      Poista
    3. Pidetään peukkuja, että löytyisi ystävä Ripellekin. Hevoset ovat usein kamalan armottomia sellaiselle lajitoverille, joka väistää turhankin liukkaasti.

      Poista
  2. Sydäntä riipaisi. Sydänystävät ovat tärkeitä myös hevosten maailmassa. Sen ymmärtää juurikin silloin, kun repii kaksi toisilleen rakasta erilleen. Autuaaksi ei tee edes oma talli, jos ei satu sitä oikeaa kohdalle.

    Ruusa on kaverinsa vieressä kuin varsa emänsä vierellä :) ehkä isompaa ujostuttaa ja ystävyys ottaa vain hieman enemmän aikaa kypsyäkseen sitäkin vahvemmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riipii, riipii. Luulen, että hevosille sydänystävä on vielä paljon tärkeämpi kuin meille ihmisille. Nämä ovat sellaiset bestikset, että suunnilleen syövät samaa heinänkortta. Vanhempi tamma taitaa olla pomo, mutta sitä ei normaalielämässä huomaa mistään, kun ovat niin rakkaat toisilleen.

      Täytyy toivoa, että tuo uusi kaveri jossain vaiheessa avautuisi. Mutta sen omistaja kyllä sanoi, ettei se ole koskaan ollut sellaista halityyppiä. Ja Ruusa kun nimenomaan kaipaisi sellaista kaveria, jonka kyljessä voisi kyhnätä.

      Poista
    2. Älä vielä luovuta. Hevosetkin voivat yllättää! Myös Taavin viimeisestä sydänystävästä omistaja sanoi, ettei se leiki tai paini koskaan. Kunnes se tapasi Taavin. Taavi odotti ystäväänsä joka aamu portilla ja ottivat heti alkuun aamulla pienet leikit. :) Se piti molemmat vetreinä.

      Kun ystävä kuoli, Taavi odotti sitä portilla aamuisin. Sitten se eristäytyi muusta laumasta kokonaan ja lopulta päätyi ystävänsä viereen maan alle. Voi nyyhky.

      Poista
    3. Toivotaan parasta. Olen kerran jo nähnyt, että Ruusa päästi jättitamman samalle heinäkasalle kanssaan. Se taitaakin olla aika viisas näissä hevossuhdeasioissa.

      Mutta voi Taavia. Ehkä se oli tosiaan luovuttanut, olit viisas kun päästit sen menemään.

      Poista
  3. Lohduttavaa, että teidänkin tallilla laidunhepoille on "vähän" kertynyt mahaa. Meilläkin jatkuu vielä kausi ja mun tamma onkin edelleen melko tynnyri kasvaneesta liikuntamäärästä huolimatta. Ehkä se tästä...

    Ruusa on vissiin käyttänyt energian kasvamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noilla ihan komeat kesämahat. Mietin kyllä, olisiko pitänyt rajata mahat pois kuvista kun ei ole omista hevosista kyse.

      Mutta ei Ruusallakaan mitään kylkiluita tunnu... Sen rakenne vaan vähän peittää läskiyden sivusta päin katsottuna. Suoraan edestä koko totuus paljastuu. Mutta on se ehkä vähän saattanut kasvaakin.

      Poista
  4. Ihania kuvia. Ruusa näyttää ihan miniponilta kaverin rinnalla. :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Ruusa ei olekaan kovin iso, mutta kaveri on kyllä oikeasti ISO.

      Poista