Seikkailut somen ihmeellisessä maailmassa ovat osoittaneet, että tekijänoikeudet ovat monelle harmillisen tuntematon käsite. Ja osalla niistäkin, joilla on tietoa, asenne voi olla #hälläväliä ja #ketäkiinnostaa. Härskeimmät käyttävät surutta kuvia, joissa lukee keskellä "kopioitu luvatta" - tai jos copyright-leima on sopivasti reunassa, leikkaavat sen pois.
Luvatta kopiointi on vähän kuin pihistäisi karkkia kaupasta. Ei huvita maksaa, niin otanpa varkain.
.
Ei ole sattumaa, että tämän blogin kuvissa on pitkään ollut iso vesileima, jossa varmemmaksi vakuudeksi lukee "kopiointi kielletty". Mainitun tekstin tarkoitus on, ettei kopiointikielto jäisi keneltäkään ymmärtämättä.
Kieltämättä aika naiivisti ajateltu, että tällaiset ukaasit estäisivät tai juuri edes hidastaisivat tietynsorttisten henkilöiden toimintaa.
Ukaaseista huolimatta blogin kuvia on kopioitu ilman lupaa. Kerran oli kopioitu vieraalle nettisivulle jopa kokonainen blogiteksti ja vieläpä ilman mitään tietoa siitä, mistä se oli nyysitty - tätä en kyllä osannut odottaa, sillä yleensä virtuaaliset tahmanäpit tarttuvat helpommin visuaaliseen materiaaliin.
Edit. Tätä ei onneksi ole sattunut vähään aikaan omalle kohdalle, tai sitten en ole vain huomannut. Ilmiö ei silti ole loppunut.
Edellä ilmaistusta turhaumasta huolimatta haluaisin ajatella ihmisistä hyvää ja olettaa, että varkaudet ovat vahinkoja eli etteivät ihmiset vain ymmärrä syyllistyvänsä rikokseen.
Niinpä näpyttelin mielestäni simppelin, mutta silti yleisimmät tapaukset kattavan tekijäoikeusoppaan. (Jos sisälukutaitosi on kiitettävällä tasolla, kannattaa tutustua koko tekijänoikeuslakiin Finlexissä).
- "Copyright" tai "tekijänoikeus" tarkoittaa sitä, että materiaalin omistava henkilö/taho saa päättää, kuka materiaalia saa käyttää ja mihin tarkoitukseen. Toisin sanoen kuvan/tekstin kopioimiseen tarvitaan käytännössä AINA tekijänoikeuden haltijan lupa. Yleensä - mutta ei aina - tekijänoikeus on tekijällä eli esimerkiksi kuvan ottajalla tai tekstin kirjoittajalla.
- Kaikkea julkaistua materiaalia voi siteerata, referoida ja linkittää. On tulkinnanvaraista, miten paljon tekstiä voi kopioida ja nimittää sitä sitaatiksi tai referaatiksi, mutta koko tekstin kopiointi ei ole siteeraamista. Myös suoralinkitys on kopiointia ja oikeastaan vielä pahempi, koska silloin kaikki suoralinkitettyyn materiaaliin tuleva liikenne kuormittaa alkuperäistä sivustoa. (Youtuben kaltaisista palveluista tietysti saa suoralinkittää, koska tämä sallitaan niiden käyttöehdoissa.)
- Vaikka kopiointi eli "kappaleen valmistus" on tekijänoikeuslain mukaan luvanvaraista toimintaa, sama laki kuitenkin sallii jokaisen tehdä kohtuullisen määrän kopioita OMAAN KÄYTTÖÖN. Omaa käyttöä on esim. kuvan tulostaminen oman huoneen seinälle tai sen käyttö kotikoneen taustakuvana.
- Omaa käyttöä ei ole kuvan julkaiseminen jossain mediassa, edes sosiaalisessa mediassa.
- Myös blogi, Facebook, Instagram, Ht.net, Twitter ym. ovat julkaisuja eli mediaa eivätkä omaa käyttöä.
- Lupa on kysyttävä kuvaajalta, vaikka kuvassa olisi hänen vesileimansa tai vaikka laittaisit kuvaajan nimen kuvatekstiin.
- Tämä pätee myös kuviin, joissa esiinnyt itse tai joissa hevosesi esiintyy.
- Tämä pätee myös Sukupostissa oleviin kuviin. Sukuposti ei omista kuvia vaan kuvaaja, jonka nimi on kuvassa.
- Tämä pätee myös Googlen kuvahaun kuviin. Google ei omista hakemiensa kuvien oikeuksia, joten "kuva: Google" -tyyliset copyright-merkinnät eivät kerro mitään muuta kuin sen, että kuva on nyysitty.
- Tämä pätee myös lehtijuttuihin: Esimerkiksi kokonaisen lehtijutun kopioiminen sosiaaliseen mediaan (esim. keskustelufoorumille tai Facebookiin) on yksiselitteisesti kielletty ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. Tällaista kopiointia on esimerkiksi tekstin copy-pastettaminen tai jutusta otetun valokuvan/kuvakaappauksen jakaminen niin, että koko juttu on siitä luettavissa. Nykypäivänä useimpien lehtijuttujen ja -kuvien tekijänoikeudet omistaa julkaisija eli lupa pitää todennäköisesti kysyä julkaisun päätoimittajalta. Oikeastaan lupaa kokonaisen jutun kopiointiin on turha kysyä, koska sitä ei kukaan päätoimittaja anna. Jos siis haluat jakaa jonkun artikkelin, tee se linkittämällä. Toimi näin, vaikka juttu olisi maksumuurin takana, sillä maksumuuri on pystytetty siksi, että lehti saisi tuloja ja pystyisi tekemään juttuja jatkossakin. Lisäys: Tämä sääntö pätee tietysti myös esimerkiksi kokonaisiin blogijulkaisuihin.
- Myös ulkomaiset kuvat/tekstit ovat yleensä tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia, joten lupa pitää niihinkin kysyä.
Koska ihmiset oppivat eri tavalla, tässä vielä visuaalisesti suuntautuneille tiivistelmä edellä kirjoitetusta (upeassa graafissani puhutaan kuvista, mutta sama pätee myös useimpiin teksteihin):
HUOM! Tässä kirjoituksessa on käsitelty ainoastaan tekijänoikeuksia.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekijänoikeuslaki ei ole ainoa kuvan julkaisua säätelevä laki. Yksityisalueella otettujen ihmisten kuvien julkaisuun tarvitaan ko. ihmisten luvat.
Hevosilla ei ole laissa määriteltyä yksityisyyden suojaa. Mutta vaikka hevosen kuvaaminen ja useimmiten myös kuvan julkaiseminen onkin laillista, se ei välttämättä ole järkevää saati hyvien tapojen mukaista. Suosittelen siis kysymään hevosen omistajalta luvan kuvan julkaisuun aina, kun se on mahdollista.
Hevosilla ei ole laissa määriteltyä yksityisyyden suojaa. Mutta vaikka hevosen kuvaaminen ja useimmiten myös kuvan julkaiseminen onkin laillista, se ei välttämättä ole järkevää saati hyvien tapojen mukaista. Suosittelen siis kysymään hevosen omistajalta luvan kuvan julkaisuun aina, kun se on mahdollista.
Yleisötapahtumissa tämä ei ole yleensä mahdollista eikä minusta tarpeellistakaan - niihinhän mennään yleensä nimenomaan esiintymään (loukkaavia kuvia ei saa julkaista yleisötapahtumistakaan).
Sen sijaan esimerkiksi vuokrahevosen blogijulkisuudesta kannattaa neuvotella hevosen omistajan kanssa etukäteen. Useimmiten omistajalla ei ole mitään julkaisua vastaan, kunhan noudatetaan hyviä tapoja. Kaikki eivät kuitenkaan halua hevostaan nettiin ja jos näin on, omistajan toivetta kannattaa kunnioittaa.
Sen sijaan esimerkiksi vuokrahevosen blogijulkisuudesta kannattaa neuvotella hevosen omistajan kanssa etukäteen. Useimmiten omistajalla ei ole mitään julkaisua vastaan, kunhan noudatetaan hyviä tapoja. Kaikki eivät kuitenkaan halua hevostaan nettiin ja jos näin on, omistajan toivetta kannattaa kunnioittaa.
Vaikka lain mukaan sinulla todennäköisesti onkin oikeus julkaista valokuvia vuokrahevosesta, käytännön elämässä ilman lupaa julkaiseminen voi aiheuttaa paljonkin pahaa mieltä ja epäsopua. Pahimmillaan luvaton kuvan julkaisu tai hevosesta kirjoittaminen voi johtaa jopa vuokrasuhteen päättymiseen.
Ollaan kohteliaita!
P.S. Ovatko sosiaalisen median tekijänoikeudet nyt hallussa? Testaa taitosi vaikka näillä:
Suomen tietotoimiston (STT) visa sosiaalisen median tekijänoikeuksista
IPR University Centerin tekijänoikeusvisa (IPR University Center on Helsingin yliopiston, Turun yliopiston, Aalto-yliopiston, Svenska handelshögskolanin, Lapin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston välinen erillislaitos)
Suomen tietotoimiston (STT) visa sosiaalisen median tekijänoikeuksista
IPR University Centerin tekijänoikeusvisa (IPR University Center on Helsingin yliopiston, Turun yliopiston, Aalto-yliopiston, Svenska handelshögskolanin, Lapin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston välinen erillislaitos)
Aamen. Päätä särkee eritoten Instagram tilit, jotka "DM for gredits". Ja kaikki kuvat tietysti jonkun muun ottamia.
VastaaPoistaTotta, Instagram taitaa olla tässä pahimmasta päästä, sikäli otsikko olisi voinut olla vaikka opas somettajille. Luulen, että blogipuolella meno on itse asiassa jo aika siistiä, ehkä siksi että nuoriso on siirtynyt enemmän Instan puolelle. Siellä sitten onkin paljon tilejä, jotka ihan täysin keskittyvät julkaisemaan muiden omistamaa materiaalia. Veikkaanpa, että ainakaan kaikki niistä eivät ole kysyneet tekijänoikeuksien omistajalta mitään.
PoistaEi tulis mieleenkään julkaista kuvia, joissa näkyisi esim. vuokrapollen sijainti, omistajan perhettä tms. Mutta näitäkin näkee valitettavan paljon :(
VastaaPoistaToki jos näiden julkaisuun on lupa niin se on sitten omistajan asia.
PoistaMutta henk.koht. suhtaudun verkkoon lukemattomine tietojenkalastelijoineen sen verran epäilevästi, että en esimerkiksi halua jakaa julkisesti tietoa esim. ponieni kotitallista. Joskus näkee aika varomattomia esityksiä, kun samassa blogissa esitellään hevosen koko varustearsenaali hyvä ettei hintoineen, ja sitten kerrotaan tarkasti, millä tallilla hevonen on, suunnilleen pohjapiirroksineen. Ehkä tämäkin on vähän vähentynyt, kun tietoisuus on kasvanut.
Mulle on lähes kaikki hevosenomistajat antaneet ilomielin luvan julkaista kuvia. Nykyiset tykkäävät seurata kivoja tekstejä ja laadukkaita kuvia somessa.
VastaaPoistaItsehän joudun usein kuvavarkauksien kohteeksi. Talvella tienasin monta tuhatta euroa kuvavarkauksien "ansiosta", kun firmat häikäilemättä pöllivät ottamiani kuvia SIHS:stä. Pilkka osui omaan nilkkaan kun otin yhteyttä ja lähetin laskuja. :) Tulevaisuudessa tapahtumakuviini tulee isot logot joissa lukee selkeästi lähde ja maininta kuvavarkaudesta mikäli julkaistu muualla. Hankalampaa tämä onkin sitten ratsastajien ja firmojen kohdalla jotka kuvia ostavat. Heille en vastaavaa vesileimaa halua laittaa. Huoh, hankalaa!!
Joo, kyllä suurin osa hevosenomistajista minusta suhtautuu nykyisin avoimesti someen ja monella on omakin Instagram-tili. Omista lainaratsuistani kaikkien muiden omistajat ovat antaneet epäröimättä luvan, mutta yhden omistaja halusi ensin miettiä asiaa. Lopulta antoi luvan, mutta halusi tarkastaa kaikki kuvat etukäteen.
PoistaVarmasti sekin vaikuttaa, miten on aiemmin kertonut lainahevosista. Silloin kun lapsilla vielä oli paljon blogeja, näki välillä sellaista tekstiä vuokrahevosista, että mietti, tietääköhän omistaja, mitä hänen hevosestaan verkossa sanotaan vieläpä niin, että kaikki hullu hevonen -jutut löytyvät hevosen virallisella nimellä googlettamalla.
Mietinkin tämän tekstin julkaisun jälkeen, että olisi pitänyt linkittää tähän se sinun kirjoituksesi SIHS-härdellistä. Oli erittäin hyvä, että pidit pintasi. Tuo on se ikuisuusongelma, että niitä kopioitu luvatta -logoja ei ole sitten niissä yhteyksissä, joihin kuvia on ostettu. Mutta varmaan se jotain hillitsee kuitenkin.