torstai 7. heinäkuuta 2016

Näyttelyt for dummies

Näyttelynoviiseilla on näihin aikoihin vuodesta aina ongelma: miten siellä näyttelyssä kuuluu olla ja käyttäytyä.

Itsehän en ensimmäisiä kertoja näyttelyyn osallistuessani ymmärtänyt jännittää, koska usko omiin kykyihin oli katteettoman suuri. Toisaalta näyttelyesiintyminen on lopulta aika yksinkertaista.

Alla 10-kohtainen opastus niille, jotka kokevat sellaista kaipaavansa.  Ohjeet on tarkoitettu ns. show-näyttelyihin, sillä Hippoksella on sitten taas ihan omat käytänteensä.

Opas on aivan omiin havaintoihini perustuva ja siten mahdollisesti hyvinkin epätäydellinen. Lisälukemisiksi suosittelen oman rodun näyttelysääntöjä. Welshien säännöt löytyvät yhdistyksen kotisivuilta. 

True welsh-näyttelyhenkilölle iltalukemista tarjoaa alkuperämaan Welsh-yhdistyksen sääntökirja Judging & Showing Handbook 2016 - Including the General and other Codes of Conduct. Siinä tosiaankin kuvaillaan kaikki doping-säännöksistä toivottuihin käytöstapoihin asti.

Käsikirjan yleisiä sääntöjä voisi minusta soveltaa varsin mainiosti myös mihin tahansa suomalaiseen näyttelyyn tai muuhun hevostapahtumaan (niistäkin vähän alla).

Kuvituskuvissa allekirjoittanut ja 3-vuotias B-welsh-tamma tämänvuotisessa nuorten ponien welsh-näyttelyssä. Tässä kohtalaisen kiva ravihetki. Poni saisi kuitenkin ojentaa etujalkaa enemmän.

Seuraavia kronologisia ohjeita seuraamalla selviät show-näyttelystä kunnialla (näyttelyekspertit voivat lisätä vinkkejä kommenttiboksiin, jos jotain tärkeää jää uupumaan):

 1. Ole ajoissa pelipaikalla. Näyttelypaikalle on suotavaa saapua ainakin tuntia ennen oman rodun arvostelun alkamista. 
 2. Ilmoittaudu. Kun näyttelyväki ja poni on saatu pelipaikalle, on aika käväistä kansliassa kertomassa asiasta. (Ja jos jostain syystä et pääsekään, siitäkin on kohteliasta ilmoittaa.) Samalla saat ponin näyttelynumeron ja katalogin. Pidä molemmat mukana näyttelyn ajan. Numeron pitää olla kehässä näkyvissä.
 3. Ole ajoissa kehällä. Yleensä näyttelyn aikataulut ovat noin-aikoja, jotka saattavat esimerkiksi poisjääntien vuoksi muuttua. Jos poneja ei ole hurjaa määrää, kannattaa olla kehän lähimaastossa viimeistään rodun arvostelun alkaessa - mutta jos ponisi on ensimmäisessä luokassa, ole paikalla hyvissä ajoin ennen sitä. Odotellessa sekä poni että esittäjä voivat verrytellä. Kannattaa ottaa kehälle mukaan ainakin joku harja ja pyyhe, jotta voit tarvittaessa pyyhkäistä kurat ja räät ponista ennen kehään juoksemista.
 4. Seuraa arvostelun etenemistä. Tarkkaile, mikä luokka ja mitkä numerot ovat milloinkin kehässä. Kun kehään marssivat oman ponisi luokkaa edeltävät ponit, pysyttele lähellä ja valmistaudu kirmaamaan kehään heti, kun edelliset ovat sieltä poistuneet. Sisään mennään numerojärjestyksessä. Kehän tarkkailu on hyödyllistä myös siksi, että näet, miten juuri tämä tuomari haluaa ponit nähdä.
 5. Noudata etikettiä. Kehässä liikutaan aina oikeaan kierrokseen. Kun käännät ponin, käännä se itsestäsi poispäin. Tuomaria on kohteliasta tervehtiä, kun menee ponin kanssa yksilöarvosteluun. 
 6. Seuraa ohjeita. Yleensä kehäsihteeri kertoo, miten tuomari haluaa ponin nähdä. Yleensä luokka alkaa niin, että kaikki osallistujat ravaavat tai kävelevät kertaalleen kehän ympäri ja asettuvat sitten numerojärjestyksessä kehän keskelle. Ensimmäisenä vuorossa oleva poni menee tässä vaiheessa tuomarin eteen yksilöarvosteluun. Sitä varten poni seisotetaan näyttelyasennossa, yleensä harjaton puoli tuomariin päin. Welsh-näyttelyissä tuomari haluaa yleensä ensin nähdä ponin seisotettuna, sitten kävelemässä suoraan poispäin tuomarista, sitten ravaamassa suoraan kohti tuomaria ja lopuksi ravaamassa kehän ympäri. Kun yksilöarvostelu on ohi, palaa ponin kanssa omalle paikallenne.
 7. Esitä ponia koko kehässä olemisen ajan! Ponin esittäminen tuomarille alkaa, kun astutte kehään ja lakkaa, kun ponit on palkittu. Vaikka tuomarilla olisi menossa jonkun toisen ponin yksilöarviointi, hän voi koska tahansa vilkaista poniasi ja arvioida, onko se parempi vai huonompi kuin parhaillaan arvosteltava eläin. Jos ponisi siinä vaiheessa röhnöttää pää riippuen ja jalkaa lepuuttaen, voi mennä jopa luokkavoitto sivusuun.  
 8. Esitä askellajit laadukkaasti. Ponin kanssa ei kannata kävellä tai juosta sen enempää liian hitaasti kuin liian nopeastikaan. Empiiristen havaintojeni mukaan ainakin welsh-kehissä tavallisempaa on liian kovaa juokseminen. Olen kuullut lukuisilta brittituomareilta jotain sellaista kuin "en tahdo nähdä, miten kovaa poni pääsee, vaan miten laadukas sen liike on". Vaikka näyttelyitä pidetään paljon raviradoilla, tavoiteltu liike muistuttaa enemmän koulukisoissa kuin ravilähdöissä esitettävää.
 9. Selvitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos ponisi ei voittanutkaan luokkaansa, näyttely on todennäköisesti sen osalta ohi - ellei tuomari erityisesti halua nähdä sitä jatkossa (näin voi käydä, jos rodun laadukkaimmat eläimet sattuvat olemaan samassa luokassa). Jos ponisi voittaa luokkansa, sitä todennäköisesti odotetaan vielä johonkin kehään. Yleensä se, miten näyttely etenee, selviää katalogista, jonka sait kohdassa 2. Jos ohjeet eivät sieltä avaudu, avaa suusi. Joku aina auttaa. Jos ponisi on menossa vielä johonkin kehään, älä liukene paikalta vaan jää seuraamaan kehien etenemistä niiden lähelle. Paitsi tietysti, jos et halua lisää palkintoja. Ei sekään väärin ole.
 10. Palauta numerolappu. Kun kehät on kierretty, numerolappu pitää palauttaa kansliaan. Sitä vastaan saa tuomarin kommentit lapulle kirjoitettuna. Tämän jälkeen näyttelypäivä on pulkassa ja voi lähteä kotiin. Jos olet vuokrannut karsinan, siivoa vielä se ennen lähtöä.
Äläkä unohda pitää hauskaa! Vaikka kaikki ei menisi ihan täydellisesti, se ei ole niin kamalan vakavaa. Kokeneimmillekin näyttelykävijöille sattuu kommelluksia.

Jalat liikaa rungon alla, muuten suht kiva poseeraus. Kun tuomari katsoo ponia sivulta, esittäjän kannattaa pysytellä ponin pään etupuolella.
Mutta mitäpä Britannian welsh-yhdistys ohjeistaa näyttelykäytöksestä? Yleispätevät ohjeet sisältävät muun muassa alle suomentamiani kohtia: 


"Kunnioita muiden oikeuksia, kunniaa ja arvoa." 

"Ole reilu, huomioonottava ja rehellinen kaikessa kanssakäymisessä muiden kanssa". 

"Ole positiivinen roolimalli."

"Pidättäydy kaikenlaisesta muiden häirinnästä ja pelottelusta."

Poni ravaa liian pitkänä ja etupainoisena.Varsinkin welsh-näyttelyihin tulevien kannattaa lukaista myös seuraavat ohjeet, jotka on otettu mainitusta sääntökirjasta. Näin ei vahingossa tule toimineeksi brittituomaria järkyttävällä tavalla.

Numero yksi: Aggressiivista käytöstä ei siedetä. 

Säännöissä on erityisesti korostettu seuraava kohta: "Käyttäydy ammattimaisella tavalla kielenkäytön, maltin ja täsmällisyyden suhteen, ole kohtelias ja ystävällinen ja näytä hyvää esimerkkiä pukeutumisessa sekä käytöksessä. Denim ei ole hyväksyttävää." (Paksunnos alkuperäisessä tekstissä, joten älkää nyt sitten verhotko itseänne farkkukankaalla.)

Useassa kohdassa korostetaan, että minkäänlainen kiusaaminen ei ole missään tapauksessa sallittua. Erikseen mainitaan, ettei yhdenkään vapaaehtoisen työpanosta ei ole varaa menettää vain siksi, että joku on käyttäytynyt häntä kohtaan rumasti. Pätee erinomaisen hyvin Suomessakin!

Vinkki niille, jotka aikovat esittää poninsa brittituomarille: panosta käynnin esittämiseen. Ponin pitäisi kävellä mahdollisimman pitkällä askeleella, energisesti mutta rennosti. Liian hitaasti kävelemällä poni ei esitä koko askelpituutta, liian nopeasti kävelemällä käynnistä tulee kiireistä.
Lopuksi vielä pari sanaa welsh-ponien siistimisestä ja esittämisvälineistöstä.

Vaikka welsh-ponit on totuttu näkemään kehässä hyvinkin sliipattuina (ks. viimekesäinen kirjoitus my little welsh ponyn näyttelytuunauksesta), kauneuskäsittelyt eivät saisi peittää ponin luonnollista kauneutta.

Toisin sanoen huolellisen trimmauksen on tähdättävä siihen, että poni näyttäisi kuin sen karvat olisivat luonnostaan erinomaisessa järjestyksessä. Ja klippaus on ehdoton nounou alle 4-vuotiaiden ponien kanssa. 

Esittäjän varusteista kerrotaan, että piiskan tai kepin varsi ei saa olla yli 75 senttimetriä pitkä. Eli täysmittaisilla kouluratsastuspiiskoilla ei ole sijaa welsh-kehässä.

Nuorten näyttelystä tuli sininen ruusuke ja luokassakin kakkossija. Vermoon lähdetään tietysti parantamaan juoksua. Esittäjäkin pyrkii esiintymään siellä astetta tyylikkäämpänä.

Ei muuta kuin onnea kaikille kesän kehiin! 

Tämän blogin päätähteä ei niissä sattuneista syistä tänä kesänä nähdä, mutta minun on tarkoitus juoksennella Vermossa tämän kirjoituksen kuvissa esiintyvän ponineidon narunjatkeena.

Tänä viikonloppuna pidetään muuten Orivedellä Welsh Show, että sinne vaan kaikki rodusta kiinnostuneet!

P.S. Vermon poninäyttelyyn kaivataan vielä vapaaehtoisia mm. kehäavustajiksi. Tässä on erinomainen tilaisuus esim. niille, joiden mielestä asiat tehdään yleensä päin persittä, tulla näyttämään, miten homma kuuluu hoitaa.


8 kommenttia:

 1. Pieni, kaunis ponimme katseli minua tietokoneruudulta kun avasin tämän blogin :). Miksiköhän aloin taas jännittämään ihan kauheasti?! Enhän minä itse ponia edes esitä... Taas oli hyvä ja asiallinen kirjoitus jossa hyvä muistilista hermoraunioiselle tädille, taidan tulostaa tämän postauksen ja ottaa mukaan Vermoon. Onhan tässä vielä noin kuukausi aikaa jännittää ;) -Maria-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos jotain apua on jollekin. Ihan sitä varten kirjoitin, että niin usein netissäkin kysellään, miten pitää toimia näyttelyssä. Uskon, että pärjäät näyttelyssä ilman tulostetta. :D

   Poista
 2. Olipas mielenkiintoinen postaus, en itse ole koskaan käynyt näyttelyissä! Olisi kyllä todella hieno kokemus käydä katsomassa, miten homma toimiikaan näiden upeiden ilmestysten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! Näyttely on kiva kokemus, jos siellä on itseä kiinnostavia poneja. Kannattaa mennä käymään, jos on sopivalla etäisyydellä. Ja mätsärit ovat myös kivoja, etenkin oman hevosen kanssa. :)

   Poista
 3. Sitten kun ollaan vanhainkodissa, voitais julkaista semmonen Heppailu for dummies -kirja. Kootut selitykset. :D Mainio teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Tämä teksti nyt oli tällainen aika puhtaan informatiivinen, mutta olisihan tässä monenlaisille tyylilajeille kyllä mahdollisuus. ;)

   Poista
 4. Tämä on jo vähän vanhempi postaus, mutta toivottavasti huomaat kommentin :) Minua kiinnostaisi tietää minkälaiset näyttelysuitset ja kuolaimet B-sektioilla yleensä ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin toki! B-welsheille hyvät suitset ovat tuollaiset kuin Lilli-ponilla näissä kuvissa. Ruusan suitset näkyvät aika hyvin studiokuvissa: http://lahtoruutuun.blogspot.fi/2016/05/huippumalli-studiossa.html ja Royal Welshissä nähtyjä suitsia voi tihrustaa täältä: http://lahtoruutuun.blogspot.fi/2014/07/terveisia-alkuperamaasta.html

   Siis tuollaiset aika yksinkertaiset, joissa turpahihna menee poskihihnojen läpi eli ei ole erillistä turpista. Tammoilla periaatteessa pitäisi olla aika yksinkertaiset, oreilla voi olla sitten enemmän koristusta. Suitset pitäisi pukea niin, ettei mikään roiku.

   Kuolaimissa yleensä suositaan tuollaista suoraa, pienirenkaista muovikuolainta. Metalli tietysti samanväristä kuin suitsien soljissakin. Ns. hevosenkenkäkuolain on pelkästään jalostusoreille.

   Poista