maanantai 27. heinäkuuta 2020

Ruusan karkauspäivät ja perinteinen loman avaus seitinohuilla (ponin)

Niin se loma vierähtää nopeasti, viimeinen viikko alkoi tänään! 

Loman alkupuolihan kului aika perinteisissä merkeissä eli heti alkajaisiksi näppäilin puhelimeen eläinlääkärin numeroa. Koska suurin osa alueen eläinlääkäreistä on heinäkuussa lomalla, soittelin sille klinikalle, joka oli auki. 

Syy puhelulle oli se, että Ruusa-ponilla on ollut eläinlääkärinsä kanssa eri mielipide aiheesta tässä kuntoutusvaiheessa sallitut askellajit (käynti).

Lammella kasuaalisti tavanomaiseen talliasuun pukeutuneena. Kuva: Leena Kahisaari


Virallista loman alkua edeltäneenä sunnuntaina kävi nimittäin niin, että menin ihan vain nopeasti laittamaan vesiletkua Ruusan juomakuppiin. En kiinnittänyt hirveästi huomiota siihen, menikö ovi kunnolla kiinni, olinhan ihan vain nopeasti käymässä muutaman metrin päässä, Ruusa söi puuroja ja se ei ole ennenkään lähtenyt, vaikka ovi olisi ammollaan.

"Eihän se ennenkään" on usein katastrofin resepti, niin nytkin. Ei poni ennen ole lähtenyt, mutta nyt läksi. 

Siellä se jännevammatoipilas sitten kirmaili pihassa ilman rihman kiertämää ja esitti koko repertuaarinsa - kaikkea muuta kuin sitä käyntiä. Näimme muun muassa liitoravia, kiitolaukkaa ja pukkilaukkaa, tiukoilla kurveilla ryyditettynä. 

Näiden esitysten välillä kaviokuumetaustainen elikko nautti niin paljon tuoretta ruohoa kuin suinkin ehti ennen seuraavaa spurttia. Eikä muuten ollut missään aikeissa antaa kiinni. Kiinnijäämishaluttomuuteen toki saattoi vaikuttaa oma mielentilani ja käytökseni, jotka eivät kaikilta osin olleet mallikelpoisia. Tai no, miltään osin. 

Toisella lammella. Kuva: Leena Kahisaari


Menoa ja meininkiä jatkui pihamaalla ja pikkutiellä ehkä puoli tuntia, kunnes tallikaverit saivat ohjattua ponin vanhalle kentälle. Vielä sieltäkään en saanut sitä kiinni noin puoleen tuntiin, vaikka pidin välissä tauon omien jokseenkin ylikuumentuneiden hermojeni viilentämiseksi. 

Seikkailun jälkeen vammainen polvi oli selvästi turvonnut. Kylmäsin jalan, vaikka oikeasti teki mieli ampua koko elikko. 

En kuitenkaan ampunut vaan, kuten tekstin alusta voi lukea, varasin ponille ajan klinikalle. Halusin tietää, miten silpuksi oli jo valmiiksi harvakaikuinen patellaligamentti mennyt. Tätä tietoa odotellessa sain ohjeeksi kylmätä polvea ja pitää poni levossa. Korkeintaan 10 - 15 minuuttia kävelytystä päivässä. Sillä lailla meni ensimmäinen lomaviikko. 

Kuva: Leena Kahisaari


Totuuden hetki koitti vielä samalla viikolla eli viikko sitten perjantaina, kun Ruusa otti nk. seitinohuet lähimmällä klinikalla.

Hämmästyttävää kyllä, vapausseikkailu ei ollut repinyt ligamenttia silpuksi, vaan diagnoosi oli kutakuinkin sama kuin paria viikkoa aiemmin. Tosin nyt ilmeni, että vaurio on aiemmin tietämääni laajempi: harvakaikuisuutta on kahdessa eri patellasiteessä. Ei ilmennyt, oliko toisessa ligamentissa ollut vaurio tämän koko ajan vai oliko se uusi.  

Niin tai näin, harvakaikuisuus ei tämänkään eläinlääkärin mukaan ollut niin pahaa, ettemmekö voisi palata kuntoutusohjelman pariin. 

Kuva: Leena Kahisaari


Kuntoutus alkoi uudelleen heti klinikkareissua seuraavana päivänä, jolloin suuntasimme kahdestaan lammelle. 

Poni kahlaili upeasti, vaikka itse kirjaimellisesti keikuin selässä ilman satulaa (pitkälti harjoitellakseni tämän postauksen kuviin johtanutta sessiota varten). Selässä oli aika paljon kiikkerämpää kuin muistin edelliseltä ilman satulaa -ratsastuskerralta viiden vuoden takaa! Ponin ei olisi tarvinnut tehdä kummoistakaan peliliikettä, ja olisin läiskähtänyt perunasäkkinä veteen. Ruusalle pisteet kärsivällisyydestä. 

Kotimatkalla sitten koeteltiinkin kärsivällisyyttä taas kädellisen päässä. Kahlailun kastelema Ruusa oli pian lammelta lähdön jälkeen köllöllään maassa. Piehtaroituaan sen ei tarvinnut kuin ravistaa päätä ja vähän vetäistä - ja tadaa, pitelemieni ohjien toisessa päässä ei enää ollutkaan kuin suitset. 

Lammen vieressä. Kuva: Leena Kahisaari


Vapauden koitettua poni jaksoi hetken keskittyä ruohoon ja karkuun kävelyyn, mutta aika pian se rynnisti laukalla ohitseni ja suuntasi kohti tallia. Matkalla vetäisi komean kunniakierroksen kaurapellossa.

Sain kävelymatkalla tallinpitäjän kiinni puhelimitse ja paikalle ehtiessäni Ruusa oli jo vangittu tarhaan. Tällä kertaa se antoi jopa heti kiinni. Jotain oli ponitäti edellisestä selkkauksesta oppinut ja hermojen jäähdytysjärjestelmä tällä kertaa toiminut. 

Se täytyy kyllä muistaa kuntoutuksen jälkeiseen liikutukseen, että ponilla on yllättävän hyvä kunto. Noin 1,5 kilometrin laukkapätkä sai sen palkeet toki käymään, mutta hengitys tokeentui ihan kohtuullisessa ajassa. 
 
Kuva: Leena Kahisaari


Karkauspäivä kakkosen jälkeen en tilannut uutta ultraa. Jos jalka on tällä kertaa ottanut itseensä, sitten on. Tosin on mahdollista, että eräs eläinlääkäri jossain vaiheessa tulee harjoittelemaan jänneultrausta Ruusalla.

Maallikkomutulla tilanne vaikuttaa ihan hyvältä, sillä seikkailunsa jälkeen poni on tuntunut tyytyväisemmältä ja se on kävellyt huomattavasti paremmin kuin aiemmin. Ehkä Ruusa tarvitsi tätä, henkisesti ja fyysisesti.

En silti ajatellut ottaa enää yhtään mitään riskejä. Muistan taas letittää suitsien niskahihnan harjan sisään - jopa ohjasajossa, vaikka poni ei siinä ole koskaan saanut suitsia päästään - enkä jätä pihaton ovea hetkeksikään lukitsematta. Se, että aiemmin välillä näistä lipesin, oli tietysti silkkaa tyhmyyttä. 

Katsotaan, löytääkö poni vielä lisää aukkoja turvajärjestelmästäni.

P.S. Lampikuvat on otettu eilen, kun Kani kävi taas vierailulla. Valo oli vähän hankala, mutta ihania kuvamuistoja tuli!

6 kommenttia:

 1. Voi Ruusa! Ehkä se vaan halusi purkaa enimmät liiat energiat, ja ymmärtäähän sen, että jossain vaiheessa menee kuppi nurin kiltimmältäkin otukselta. Jaksaa sitten taas olla kilttinä jonkin aikaa.
  Hienoja kuvia!! Ja tuo teidän kahluupaikka on siis todella mahtavan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaisuus tekee varkaan, ja minä olen tarjoillut ponille näitä tilaisuuksia oikein hopealautaselta. Varmasti alkaa ponilla jo päässä kiehua, kun aina vain kävellään.

   Kuvista tuli tosiaan ihania! Ja olen tästä kahluupaikasta kyllä tosi onnellinen. Kahluutreenit ovat meidän molempien mielestä mielekkäitä, joten eläinlääkärin treeniohjelmasta olen tehnyt eniten niitä. Toki myös puomeja ja peruutuksia, mutta eniten kahlausta.

   Poista
 2. Voihan poniini. Muistanko ihan väärin vai oliko joku toinenkin saikku ja siinä kävi vähän samalla tavalla vai olenko vaan nähnyt outoa unta...? Jos se tapahtui muuallakin kuin unissa niin ehkä tämä on Ruusan tyyli hoitaa - liike on lääke vaikka me ihmiset ei aina olla samaa mieltä liikeen "laadusta"...Tsempit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista kyllä yhtään, oliko Ruusalla joskus aiemminkin samanlainen tyyli hoitaa saikkuajan liikutuksia... Mutta on täysin mahdollista, että näin on käynyt ennenkin. :D Olisi ihan ponin tyyliä kyllä.

   Poista