sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Laser vissiin oikeasti toimii (arvenhoitoa)

Vaikka syvä haava paranisi pinnalta katsoen ihan ok ilman sen kummempaa huolenpitoa, hevosen sisällä hoitamaton arpi on aika karu näky.

Tämä selvisi taannoisessa Horse & Rider in Motion -tapahtumassa, kun faskioista luennoinut (eläin)fysioterapeutti Tuulia Luomala näytti kuvan sellaisesta. Kuva oli tietystikin ruumiinavauksesta.

Vähän kuin olisi paikattu kankaasta reikä kursimalla reunat yhteen mytyksi. Jos vielä kuvittelee, että se paikattu kangas olisi vaikka joustavissa trikoohousuissa, ymmärtää, että kyse ei ole pelkästään kauneusvirheestä. Se kinnaa. (Kangasvertaus on omani eikä Luomalan.)

Isot haavat kannattaisikin Luomalan mukaan hoitaa huolella eikä vain tikata umpeen.



Luomalalla ei ollut kuvatodisteita hoitamastaan haavasta verrattuna hoitamattomaan, koska olisi kuulemma ikävää ensin hoitaa hevonen kuntoon ja sitten tappaa se ruumiinavausta varten. Joudumme siis luottamaan hänen sanaansa hoidon eduista.

Kun tuolloin otin asian puheeksi oman hierojani kanssa, hän innostui keskustelunavauksesta kovin. Oli iloinen siitä, että hevospuolella puhutaan tällaisesta, kun ei siitä ihmispuolellakaan kuulemma liikaa tajuta. Hän korosti, että esimerkiksi pienikin leikkaushaava on lävistetyille kudoksille iso trauma, joka voi vaikuttaa yllättävän laajasti ja aiheuttaa kipuakin.

Tässä keskustelussa hierojani vannotti: kun Albert ruunataan, muista sitten hoitaa sitä haavaa. Hieroskelet sitä tällä lailla sormenpäillä, hän demonstroi. Hyvin kevyesti siis. Sillä lailla kuulemma verenkierto reipastuu (tai jotain) ja arpikudos jää pehmeämmäksi.



No, toiminko niin kuin minua oli neuvottu? Kyllä ja ei. Toimin, mutta myöhään.

Kun kaikelta muulta poninhoitokuormitukseltani heräsin arpikudosta minimoimaan, leikkauksesta oli jo neljä viikkoa ja siinä vaiheessahan haava ei enää muuta ollutkaan kuin arpikudosta. 

Vaikka Albertin ruunaushaava on ulkoisesti näyttänyt erittäin siistiltä, sormilla tunnustellen siinä tuntui kovia palluroita, isompi oli vähän hernettä pienempi. Tulkitsin ne mahdollisesti jonkin sortin kiinnikkeiksi, ja kiinnikkeethän ovat paha. Varsan happamista reaktioista päätellen pallurat saattoivat olla vähän kipeitäkin. Ei hjuva. (Edit. eläinlääkärin mukaan pallurat ovat todennäköisesti tikkauslangan sidoksia, joiden ympärille on pakkautunut kudosta. Muun käynnin yhteydessä on siis nyt munapussitkin kopeloitu.) 

Tältä se näyttää. 


Jonkin aikaa ahdistutti, että olenko (taas) pilannut varsani mahdollisuudet normaaliin elämään. Sitten muistin, että on olemassa myös laite, jolla paranemismahdollisuuksia voidaan parantaa. Laser! Sellaisellahan Albertin polviakin hoivattiin moneen otteeseen, kun se keväällä kuperkeikkasi trailerin etupuomin yli

Kysyin entiseltä tallikaverilta, joka sattuu olemaan hevoshieroja, onko laserista enää näin vanhan arven kanssa apua. Sain rohkaisevan vastauksen. Kaverin oma laser kuitenkin kuulemma on niin heikkotehoinen, että sillä olisi pitänyt osoitella Albertin tyhjennettyjä munapusseja päivittäin.

Jo ennen kuin kaveri ehti kertoa, että hän voisi vuokrata laitettaan, olin jo tekstannut varsaa keväällä hoitaneelle hierojalle. Tämä järjestikin meille audienssin jo kahden päivän päähän eli menneelle keskiviikolle.

Pikkutarhassa on tylsääää...

Puolisen tuntia surrausta ja se oli siinä. Albertkaan ei pannut kovin pahakseen, vaikka aluksi toki tunsi epäluuloa genitaalialueensa koskettelua kohtaan. 

Pitääkö hoitaa toisen kerran, kysyin. Kuulemma riippuu siitä, miltä tilanne vaikuttaa.

Itsekseni pohdin, mistä tiedän, onko tarvetta. Seuraavana päivänä arpea sormeillessani tiesin vastauksen. En enää erottanut kovia palluroita. Muutenkin alue tuntui pehmenneen. Sama pehmeys on jatkunut sen jälkeenkin.

Hämmästyttävää! En todellakaan odottanut näin isoa välitöntä muutosta. Laser vissiin ihan oikeasti toimii.


6 kommenttia:

  1. Ooo, kiinnostavaa! Tapaturmaisissa haavoissa varmaan onkin aika yleistä että haavan ompelee kiinni se joka sillä hetkellä sattuu päivystämään, ns hätäensiapuna, ja sitten voi tulla juuri noita "itse korjasin juoksutrikoot" -tyyppisiä tuloksia. Täytyy pitää tuo laser mielessä jos tulee haavanhuoltoa vastaan. Toivottavasti tietty ei, vielä muistissa parin kesän takainen kantapallohaavan hoitorumba. Umpeutumiseen meni liki kolme kuukautta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti huonosti tikattu haava on pahin, mutta olen käsittänyt niin, että kaikki syvät haavat olisi hyvä hoitaa muutenkin. Tarkoitus on siis tehdä arvesta mahdollisimman joustava.

      Tikatun haavan hoito on vielä lastenleikkiä verrattuna avohaavaan. Muistan kyllä sen Penan haavaepisodin, melkoinen urakka! Omalla koirallani oli samoihin aikoihin toisen koiran kulmahampaan tekemä reikä kyljessä ja kyllä siinä oli hoitamista, vaikka ei ajateltu muuta kuin haavan pitämistä puhtaana...

      Poista
  2. Nää jutut on kyllä oikeasti älyttömän kiinnostavia! Meillä nuorempi koira venäytti syksyn alussa jalkansa ja laser nopeutti paranemista ihan älyttömän paljon, vaikka aluksi koko perhe oli sitä kohtaan hiukan epäluuloinen :) Tsemppiä teille paranemiseen ja jatkoon!

    pollenkirjakarsina.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin mielenkiintoista! Tieto lisääntyy koko ajan. Tuo Luomalan luento oli muutenkin tosi kiinnostava ja faskioista puhuttiin muillakin saman tapahtuman luennoilla. Vasta nyt aletaan ymmärtää, että faskiat ovat toiminnallisesti tosi tärkeitä eivätkä vain suojuksia lihaksille ja elimille.

      Poista
  3. Mahtaisiko laser tepsiä 13+ vuotta vanhan pistohaavan kiinnikkeisiin. Tarpeeksi hyvä ihan tietyn koulukunnan hieroja saa kiinnikkeet joustaviksi ja Setähevosen liikkeeseen enemmän joustoa, mutta omilla pikku kätösilläni en saa tilannetta juuri helpottamaan. Tunnen kyllä kiinnikkeet ja ne ovat ilmeisesti muun lihasjäykkyyden mukaan väliin kireämmät, väliin pehmeämmät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a! Kannattaahan sitä kysyä! Tämä mikä Albertilla on käynyt ei ole edes hirveän kallis.

      Poista