tiistai 8. elokuuta 2017

Miten kasvattaa hevoselle lihaksia ja tarvitaanko siihen spiruliinaa - David Marlinin ruokintaluennolla osa 2

Miten hevoselle lihasta, siinäpä kysymys, jota varmaankin jokainen hevosenomistaja on joskus miettinyt. Tähän kysymykseen vastasi professori David Marlin taannoisella luennollaan Horse in Motion -tapahtumassa.

Jos joku odotti jotain mullistavaa taikakonstia niin pettyi.

Fysiologian professorin vastaus oli nimittäin, että lihasten kasvatukseen tarvitaan liikuntaa ja ruokaa. Liikunnan pitää olla riittävän rasittavaa ja säännöllistä, ravitsemukselta vaaditaan sekä määrää että laatua.

Jotta lihas kasvaisi, hevosen pitää saada enemmän ruokaa kuin mitä se kuluttaa. Tämä on aika hyvin linjassa sen arkikokemuksen kanssa, että laihaan hevoseen alkaa tulla lihasta vasta, kun lihavuuskunto on ensin korjattu.

Google löytää monenlaisia aineita hevosen lihastenkasvatuksen tueksi, mutta onko näistä joistakin apua?

Yllätys ei ollut myöskään se, että kasvaakseen lihakset tarvitsevat proteiinia. Mitä rankemmassa käytössä hevonen on, sitä enemmän proteiinia se tarvitsee. 500-kiloinen oloneuvoshevonen tarvitsee proteiinia 650 grammaa päivässä, kovassa työssä määrä pitää tuplata. (Edit: puhe on raakavalkuaisesta.)

Kannattanee kuitenkin huomioida, että proteiinin ylisyöttö rasittaa maksaa ja munuaisia.

Hevosen pitää saada ravinnosta myös riittävästi välttämättömiä aminohappoja. Ne ovat aminohappoja, joita hevonen ei pysty itse valmistamaan eli ne on saatava ravinnosta. Näistä tärkeimpiä ovat lysiini ja leusiini sekä leusiinin aineenvaihduntatuote HMB (beeta-hydroksi-beeta-metyylibutyraatti).

Hyvälaatuisessa proteiinirehussa pitäisi olla noin 0,65 prosenttia lysiiniä. Jos proteiinia tulee 1 300 grammaa päivässä, lysiiniä kertyy silloin noin 9 grammaa. Lysiiniähän on saatavissa myös lisäravinteena ja ajatus on, että enemmän lysiiniä tarkoittaa enemmän lihaksia. Mutta hassu juttu, vaikka syöttäisi 90 grammaa lysiiniä päivässä, lopputulos on sama kuin sillä 9 grammalla.

Muutenkin hevosen lihasten kasvatukseenhan on kaupan hyllyllä tarjolla jos jonkinlaista pulveria ja raetta. Niiden syöttämisestä ei David Marlinin mukaan liene haittaa hevoselle, mutta jos panee rahansa esimerkiksi kreatiiniin tai gamma oryzanoliin, ainoa tulos on rahanmeno. Kummankaan ei ole todettu hevosella edes imeytyvän.

Kuvituskuva eräästä welsh-ponista erään laidunkesän lopussa.

Mutta entäs sitten viime vuosien suosikki, sinilevä nimeltä spiruliina, sehän on kaikkein paras lihasten kasvatukseen (ja ehkä vähän kaikkeen muuhunkin)? Niinhän meille on kyseistä ainesosaa hyödyntävän tuotteen mainoksissa todisteltu ennen-jälkeen-kuvilla.

Eikö spiruliinassa olekin aivan erityinen aminohappokoostumus?

Ei, sanoo David Marlin.

Spiruliinassa on toki David Marlininkin mukaan paljon proteiinia ja aminohappoja, selvästi enemmän kuin esimerkiksi kaurassa tai pellavansiemenissä. Ne ovat hänen mukaansa kuitenkin aivan samanlaista proteiinia ja samanlaisia aminohappoja kuin tavanomaisemmissa rehuissa, vieläpä hyvin samankaltaisessa suhteessa.

Spiruliinassa on myös runsaasti B-vitamiinia ja rautaa. Ei kuitenkaan ole oikein näyttöä siitä, miten hyvin imeytyvässä muodossa spiruliinan B-vitamiini on ja rautaahan hevoset muutenkin tuppaavat saamaan ruokavaliostaan vähän liikaa. (Raudan liikasaanti on potentiaalisesti hevosille haitallista.)

Takaisin proteiiniin ja aminohappoihin. Jos haluaisi niitä kaurasta saman verran kuin desistä spiruliinaa, pitäisi kauraa Marlinin mukaan syöttää - kaksi desiä.

Marlinin Horse in Motionissa esittelemässä pylväsdiagrammissa 20 grammaa spiruliinaa tai 50 grammaa Equitop Myoplastia vastaa aminohappokoostumukseltaan suunnilleen 70:tä grammaa kauraa tai 65:tä grammaa pellavansiementä.

Suurin ero spiruliinan ja esimerkiksi kauran, soijan tai pellavansiemen välillä onkin Marlinin mukaan - kilohinta.

Erityisen kallistahan spiruliina on sokerilla leikattuna ja tuotenimellä varustettuna. Sellaisessa purkissa levän ja sokerin jälleenmyyntihinta on noin satakertainen verrattuna raaka-aineiden hintaan.

"En yleensä mainitse muiden tuotteiden nimiä, mutta Equitop Myoplastista minulla on vahva mielipide. Se on vain spiruliinaa, ei taikaa, ja se on hyvin kallista. Minusta hevosihmisiä on huijattu", sanoi David Marlin.

Suositeltu syöttömäärä on hänen mukaansa niin pieni, että sillä ei voi olla mitään vaikutusta hevosen lihastenkasvuun. 

Kuvan pussukasta löytyi Equitop Myoplastia.
Minulla ei ole puheena olevasta tuotteesta muuta omakohtaista kokemusta kuin että Ruusa voitti sitä pönikän mätsäristä  kesällä 2015.

Olen katsellut avaamatonta purkkia hyllyssä toista vuotta, kun en ole keksinyt syytä annostella sitä Ruusan ruokaan. Meinasin käyttää ravintolisän tänä talvena ennen kuin sisältö helmikuussa meni vanhaksi, mutta eläinlääkärimme ei suositellut syöttämään sitä tiineelle. (Harmittaa, etten saanut aikaiseksi myydä sitä jollekin, alehinnallakin olisin saanut ihan kivasti rahaa. Ruoka-asioiden haaskuu harmittaa muutenkin aina.)

Equitop Myoplastin mahdollinen taika jäi siis meidän kohdaltamme testaamatta. Ja todennäköisesti jää tulevaisuudessakin.

Jo mainituissa ennen ja jälkeen -kuvissa tai videoissa kyseistä tuotetta syövistä hevosista en nimittäin ole ikinä nähnyt mitään sellaista, mitä ei yhtä hyvin voisi saavuttaa samalla liikunnalla yhdistettynä tavalliseen ruokintaan. Eli ennakkoasenteeni oli jo valmiiksi luennoitsijan linjoilla.

--

Tähän tekstiin olen käyttänyt lähteenä paitsi David Marlinin luentoa ja sen materiaalia, myös aiheesta kertovaa artikkelia professorin omilla kotisivuilla. Jos aihe kiinnostaa eikä kielimuuri estä, kannattaa lukea sekin. Kyseisen artikkelin lopusta myös löytyy asianmukainen lähdeluettelo tutkimuksista, joihin Marlinin väitteet perustuvat. (Koska jos sanoo "tutkimusten mukaan", pitää pystyä myös nimeämään sellainen tutkimus.)

P.S. Ruokintaluentoraportin ensimmäinen osahan käsitteli elektrolyyttien, erityisesti suolan, syöttöä.

8 kommenttia:

  1. Tämä! En ole koskaan ymmärtänyt jauheiden ja pikku purnukkojen päälle. Kun se ruokalusikallinen tuota ja toinen tätä ei hevosen kokoisessa oikeasti näy eikä tunnu yhtään missään. Kunnon "kotiruokaa" riittävästi ja laadukasta liikuntaa. Sillä on jokainen hevosenikin saanut kroppansa lihaksikkaaksi, poneista puhumattakaan. Mutta nykyisin on hienompaa syöttää ökykalliita purnukoita ja roudata ulkomaisia rehuja, kuin syöttää kunnollista suomalaista heinää ja kauraa. No ei meilläkään kyllä kauraa syötetä, kun se tuppaa houkuttelemaan rottia ja hiiriä, ja pussiruoka lähikaupasta on helpompi kuskata auton takakontissa, kuin saavi täynnä kauraa. Mutta keep it simple ja hevoset näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustahan on oikeasti tullut juuri sellainen monesta purkista syöttäjä, vaikka olen aina vinoillut sellaisille. Tosin suurin osa niistä purkeista on sisäruokintakauden vitamiineja, Myös msm:ää olen antanut, koska eläinlääkärin mukaan sillä voi olla suotuisa vaikutus hengitysteiden ongelmiin. En tiedä, onko oikeasti.

      Mutta haluaisin kyllä syöttää ihan vaan heinää, kauraa ja kivennäistä. Tai en minä kyllä Greenlinestä ole valmis luopumaan, ei tarvitse sitten niin paljon väkirehua.

      En kuitenkaan syötä kauraa, koska siitä tulee niin iso osa kokonaisena läpi. Jos olisi litistin niin mieluusti vaihtaisin ulkomaiset rehusäkit kotimaiseen kauraan. Kaura on ihan aliarvostettu rehu.

      Poista
  2. Tosi hyvä postausa! :D kirjotat niin kivalla tyylillä, tosi kiva ja helppo lukea ja jopa minä ymmärsin kaiken! :) ite oonki ruokintaan joutunu koko kesän oikein panostamaan ja pohtimaan, kun laidun kaveri oli laihahko ja lihasköyhä. :) Onneksi sekin saanu massaa jo melko kivasti 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva että oli jotain iloa. :) Nämä ruokinta-asiat aiheuttavat kyllä aina päänvaivaa, etenkin jos tuntuu että jokin on pielessä. Olet varmasti tehnyt jotain oikein, kun laidunkaveri on lähtenyt pulskistumaan. Sitten kun saa hevoseen vähän läskiä, voi alkaa rakentaa siitä lihaksia.

      Poista
  3. Onkohan tuo 650 gr proteiinia ihan oikea määrä 500 kiloiselle joutilaalle hepalle? Onko kyse siis SRV:stä vai raakavalkuaisesta? Joutilas heppa lihoo tuosta määrästä valkuaista taatusti, kylmäverirodullakin tuo määrä vastaisi raskasta työtä jos kyse on SRV:stä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti! Siinä slidessä, mitä katsoin, ei ollut mainintaa, kummasta on kyse, mutta toisessa kohdassa näemmä luki "crude protein" eli siis raakavalkuaisesta puhutaan. Pitääpä tehdä vielä tarkennut tuonne.

      Poista
  4. Mie oon tota koittanu parille ihmiselle selventää, että ei toi Equitop Myoplast mitään ihmeainetta ole. Jos tarvitaan lihaksia, niin mie vannon ihan vaan proteiinirehujen nimeen, kun niissä on sitten ne aminohapotkin tasapainotettu. Siis liikunnan lisäksi tietty.

    Eipä sillä - kyllä miekin olen monesta purkista syöttäjä, vaikken haluaisi. Kun menee E:tä, C:tä, rasvahappoja, piitä kokoajan ja milloin mitäkin extraa (esim. oluthiivaa, kurkuma/inkivääri/lakritsijuui/MSM, pirunkouraa, sarviapilaa jne. tilanteen mukaan), niin tulehan siitä purnukoita.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla nousee aina karvat pystyyn, jos jotain tuotetta kehutaan hyväksi vähän kaikkeen. Jossain vaiheessa esim. aloe veraa mainostettiin kaikkeen auttavaksi, mutta eipä siitä ole taidettu paljon viime aikoina puhua.

      Tätä kirjoitusta varten googlettelin Equitop Myoplastin nimellä ja löysin mm. väitteen, että tuote sopii proteiiniherkille, koska siinä ei ole paljonkaan proteiinia. Just. Tosin kuten sanottua, annos on niin pieni, että siitä ei varmaan tule oireita kenellekään. Tuskin hyötyäkään.

      Mutta juu, purkkiarsenaalia on vähän enempi kuin toivoisi. Mutta puolustaudun sillä, että kaikille on hyvä tieteellinen perustelu! :D

      Poista