maanantai 17. helmikuuta 2020

Hei hei mitä kuuluu

Hupsista, yli kuukausi edellisestä julkaisusta! Jotenkin tuo aika menee rattoisasti, kun puskee sellaisia 50-tuntisia työviikkoja ja viikonlopuiksi ajelee Uudellemaalle hoitamaan poneja.

Kyllä, vaikka minun elämäni on siirtynyt pitkälti Turkuun, ponit ovat vielä saaneet jatkaa auvoista eloaan tutussa kodissa. 

Tosin muutos ei ole niiltäkään jäänyt huomaamatta, kun omaa ihmistä näkee viikoittain seitsemän päivän sijaan vain kahtena. Muina päivinä tallikaveri on paikannut ja hoitanut pihaton puhtaanapidon, ponien puurotarjoilut, vedenkannon ja sadevaatetuksen. Mainitut asiat eivät siis sisälly meillä tallivuokraan, vaikka tallinpitäjä toki poikkeustilanteissa huolehtii niistäkin (siivousta lukuun ottamatta).

Kuva jostain syksyltä. Tämä tarha on ollut poneille niin ihana.


Tallikaverille on ihmisten kesken sovittujen hommien lisäksi kaatunut myös ponien vaatimia viihdytystehtäviä. Eihän se nyt käy päinsä, että seitsemänpäiväiseen erityishuomioon tottuneita poneja palluteltaisiin vain pari kertaa viikossa! Varsinkin Albert on kovasti päivittäisen ihmishellyyden tarpeessa.

Täytyy sanoa, että itsekin aina viikonloppua kohti kovasti kaipaan turpaterapiaa!

Ruusan kanssa rapsutellaan välillä pitkäänkin. Albertilla puolestaan on jotenkin niin superrauhoittava energia, että kun painan naamavärkin sen kaulaa vasten ja hengittelen niin oma levoton mieleni tyyntyy. Ruusa ei tällaista nojailua edes suvaitse, vaan kävelee pois. Albert jaksaa seistä siinä juuri niin kauan kuin minä tarvitsen. Lisäksi Albert on aina hyvällä tuulella.

Miten pärjäsinkään ennen terapia-Albertiani!

Albertilla on tarpeita. Ruusalla on samanlaisia, mutta jostain syystä tulee otettua paljon vähemmän kuvia siitä. Albert on viimein oppinut pussaamaan ilman hampaita.
Ruusassa poissaoloni näkyy siinäkin, että viikonloppuisin se lähes juoksee työntämään päänsä riimuun ja tapailee ravin askeleita matkalla talliin. Ihan tällainen sen työmotivaatio ei säännöllisemmässä liikunnassa ole ollut, vaikka ei se kyllä tapaa karkuunkaan juosta.

Lukujärjestys on ollut sellainen, että lauantaisin olen ratsastanut, sunnuntaisin puolestaan irtojuoksuttanut sekä taluttanut metsässä kera vapaana kirmaavan Albertin.

Ruusan hengitys on kyllä taas herättänyt aiempaa enemmän huolta. Pelkään, että se ei tällä kertaa vain tokene ennen kuin vuoden perinteisesti hengitysvaikein aika eli kevät alkaa. Toisaalta on myös säätilasta riippuvaa vaihtelua. Vaihtelun voisi tiivistää niin, että mitä enemmän sää houkuttelee ihmistä kääriytymään vilttiin kotisohvalle, sitä paremmin virtaa happi tammaponin rööreissä. Sama toimii päinvastoin. Eli viileä kaatosade on paras, tihkusadekin ok. Toisaalta aurinkoinen päivä on väistämättä kehnompi ja mitä lämpimämpi, sitä huonompi.

Olen kuitenkin ratsastanut Ruusalla joka viikko jaksamisen mukaan. Poni on siinä väläytellyt aika hienoakin tekemistä (varsinkin sillä viikolla kun olin käynyt kahdesti pilateksessa), mutta pohjat eivät ole ihan suosineet varsinaista treeniä. Ja koska olemme vain kahdestaan humputelleet maastossa niin ei ole kuviakaan.

Jostain syystä kun siivoan, ponien on pakko olla juuri siinä kohdassa tarhaa. Muualle ei 1,5 hehtaarin aitauksessa mahdu, paitsi heinätarjoilun aikaan.

Albertilla on ollut parempi liikuntatilanne, sillä se on poissaollessanikin päässyt mukaan poikien jumppahetkiin niin peltojuoksun, metsäseikkailun kuin leikkitreffienkin merkeissä. 

Albert on poissaollessani vieraillut välillä naapuritarhassa vuotiaan vuonispojan painikaverinakin. Tallinpitäjä oli kokeillut myös Albertin, vuonispojan ja curlyn kolmistaan oloa, mutta Albert oli ilmeisesti leikittänyt nuoremman toverinsa liian uuvuksiin. Leikkitreffit ovat toimineet paremmin, etenkin kun niillä on ollut virallisena valvojana varsan mummo, jonka taakse juniori on voinut piiloutua lepäämään.


Laadukkaiden puhelinkuvien kimara se vain muuttuu laadukkaammaksi.
Tästä kaikesta on tietysti pääteltävissä, että tallipaikkakuviot ovat edelleen levällään. Oikeastaan on ollut viime aikoina niin superkiire, että maksettuani helmikuun tallivuokran en pariin viikkoon jaksanut uhrata asialle ajatustakaan.

Nyt olen kuitenkin aktivoitunut. Olen jo periaatteessa alustavasti varannut yhden paikan, mutta olen sanonut tallinpitäjälle vielä tsekkaavani yhden tai kaksi paikkaa.

Syy epäröintiin on se, että on ollut yllättävänkin vaikea löytää Turun seudulta paikkaa, jossa muuten Ruusa-ponin ongelmille soveltuvaan hoitoon yhdistyisi isohko tarha. Ajatus siirtää ponit 1,5 hehtaarin metsätarhasta (jota ne käyttävät täysimääräisesti) 500 neliön tasaiseen länttiin tuntuu vaikealta. Muuta vaihtoehtoa ei välttämättä kuitenkaan ole, jos ja kun haluan ponit lähemmäs lähitulevaisuudessa.

Tallipaikkapäätös pitäisi saada tehtyä tässä kuussa. En halua elää loputtomiin näinkään, että saan seurustella ponieni kanssa vain viikonloppuisin. Ruusan hengitystiet ja muu kunto varmasti hyötyisivät edes vähän säännöllisemmästä jumpasta. Puhumattakaan omasta hyvinvoinnistani!

Pitäkää peukkuja, että osaan valita oikean paikan, jossa ponit viihtyvät! Jos ponit viihtyvät ja voivat hyvin, viihdyn minäkin.


4 kommenttia:

  1. Mä pidän myös peukkuja, että saat ponit lähemmäksi ja löydät niille mukavan paikan! Ei taatusti ole helppoa, kun asut valtaosan viikosta eri paikkakunnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos peukuista! Ei ole helppoa olla eri paikkakunnalla ponien kanssa mutta ei myöskään löytää laatukriteereitäni vastaavaa paikkaa! Nykyinen paikka oli aikamoinen onnenkantamoinen löytää ja se löytyi yhteisen kaverin välityksellä, mutta ei ole samanlaista onnenkantamoista vielä Turun seudulla käynyt.

      Poista
  2. Mä pidän kans peukkuja, että sopiva paikka löytyy ja saat Albertin ja Ruusan lähemmäksi kotia! Ja kyllähän ne kaikki sun harkitsemat paikat on vaikuttaneet omalla tavallaan hyviltä! Täydellistä paikkaahan ei olekaan, vaan kaikissa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tulevassa paikassa voit toivottavasti nauttia joistain sellaisista hyvistä puolista, mitä ehkä nykytallilla ei vastaavasti ole. :)

    Tarhan pienuudesta ei välttämättä kannata ahdistua etukäteen, kun toisaalta ehdit sitten taas liikuttaa niitä itse enemmän, kun oot lähempänä. Mä surin ihan hirveästi, kun Reetu piti siirtää pois paddock paradise -paratiisistaan pienempään tarhaan. Reetu sen sijaan ei surrut yhtään, se ei kai ollut lukenut niitä tutkimuksia, joiden mukaan sen pitäisi olla onnellinen vain isommassa tilassa. :) Toki, jos vaihtoehtona olisi iso pihatto säännöstellyllä ruoalla, valitsisin sen, mutta näinkin on poni pysynyt terveenä ja iloisena.

    Toki jokainen hevonen on yksilö ja tiedän myös hevosen, jolle pienempi tarha ei sopinut. Se alkoi voida huonosti pienessä tilassa, minkä kyllä sitten ilmaisikin aika näyttävästi ja palasi takaisin isoon pihattoon. Mutta aika sen tosiaan näyttää eikä etukäteen kannata surra asiaa, minkä lopputulosta ei vielä tiedä. Hevoset voi yllättää, iloisestikin. :)

    Tsemppiä myös työkiireiden selättämiseen! Toivottavasti uusi ura asettuu uomiinsa ja löytyy ajan mittaan sopiva tasapaino töiden ja vapaa-ajan välille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos peukuista!

      Tuo on totta, että täydellistä paikkaa ei olekaan. Mutta silti tuntuu tosi pahalta rajoittaa ponien elintilaa niin rajusti.

      Täytyy toivoa, että minunkaan ponini eivät ahdistuisi tarhan pienentymisestä eikä Ruusa alkaisi puuskuttaa auringossa. Albert ei ollut moksiskaan kun irtopalaleikkauksen jälkeen oli 6 viikkoa minitarhassa, joten sen puolesta en sillä lailla murehdi. Sen sijaan Ruusa sai Albertin ollessa minitarhassa mahahaavan. Ruusa tässä etupäässä huolettaakin.

      Poista